måndag 12 september 2011

Projekt: Blommande reflexbroscher


Vare sig vi vill tänka på det eller inte så börjar vi gå mot mörkare tider. Och mörkare tider betyder att det är dags att tänka på att som fotgängare synas väl i höstrusk och vinternätter. Det finns idag många olika sorters reflexer att köpa, men det kan vara kul att kanske göra sina egna personliga reflexbroscher också.

Olika reflexblommor med broschnålar kan du hitta hos Strömsö, Pyssla mer och Juligt (se även en annan version här). Hos Strömsö kan du även få lära dig att göra knappar av reflexgarn, som även de kan användas som broscher -- läs mer här -- och tips om att sy reflexband eller -tyg på kläder och accessoarer skriver de om här.

Det finns många instruktioner till blommor av band (ribbon flowers) eller tyg och virkade blommor, som du också kan använda som inspiration för att skapa blombroscher av reflexband, -tyg och/eller -garn. Du kan förstås även skapa broscher i andra former eller göra dinglande blomreflexer utan broschnål.

Några saker att tänka på
För att en reflex ska vara verkningsfull så ska den dels användas rätt, dvs sitta relativt lågt ned (nederfållen på jackan, jackärmarnas slut eller på byxorna), samt ha en tillräckligt stor reflekterande yta. Tänk också på att reflexer slits och efter några år tappar de mycket av sin kraft. På Trafikverkets hemsida och hos NTF kan du få tips på hur du kontrollerar att din reflex är tillräckligt bra.Generellt sett är de traditionella hårda reflexerna bättre än mjuka reflexer (som reflexband). Mer info finns även i Trafikverkets pdf-broschyr Visa dig med reflexer.


Foto: Juligt (övre) respektive Pyssla mer (nedre)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails