tisdag 13 september 2011

Inspiration: Skapa med QR-koder

QR code for Journeys - necklace created on Zazzle.com


QR-koder är de där kvadratiska streckkoderna, som inte minst blivit populära sedan de smarta mobiltelefonerna kom. De används i många olika sammanhang, vilket inkluderar marknadsföring med koder i annonserna, som läsare/förbipasserande kan läsa av med en smartphone.

Vad har det med pärlor och smycken att göra? Jo, dessa koder har inspirerat pysslare och hantverkare att skapa med dem i olika material. Eftersom de är uppbyggda utifrån ett rutnät är de enkla att omtolka i exempelvis korsstygn, mosaik, vävning med mera. Koden kan gå till kreatörens hemsida, länka till en kul bild eller bara avslöja ett positivt budskap likväl som att användas som rent visuella (snarare än funktionella) element. Detta kan du läsa om på Craftster.org. Exempel på pärlade QR-koder har bl a Craftzine skrivit om. Ytterligare inspiration för smycken kan du få genom att t ex bildgoogla qr code jewelry. Se även exempelvis denna Flickr pool.

Att använda sig av QR-koder är inte minst populärt inom s k geek crafts. Dess ursprung och koppling till teknologi appellerar till personer inom geekkulturen, både att skapa själv och att köpa exempelvis smycken som på olika vis inkorporerar koderna.

Tillägg: Se även artikeln Are They Here To Stay? History, Anatomy and the Many Uses of QR Codes på ColourLovers blogg, som tar upp olika exempel och mer konstnärliga sätt att använda sig av -- färglagda och designade -- QR-koder (som i länken i kommentaren nedan). Berör även frågan om det är en modefluga för 2011 eller ett långvarigt koncept.
Foto: Diane Cordell, använt i enlighet med CC By-NC-ND 2.0

2 kommentarer:

  1. Väldigt fint! Passar på att tipsa om att qr-koder inte behöver vara svartvita och tråkiga utan även snygga och lockande: http://www.advmedia.se/bloggat/qr-koder-med-snygg-design

    SvaraRadera
  2. Roligt och snyggt! Särskilt om de är funktionella. Anna

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails