Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 19 januari 2011

Övrigt: Smyckesförpackningar -- köp eller tillverka själv


Presentationen av en produkt är en mycket viktig del av försäljningen. Till detta hör bl a ditt val av displayer när du säljer dina smycken -- något jag varit inne på med Gör dina egna smyckesdisplayer -- och hur du väljer att förpacka dem när du sålt dem.


Att välja förpackningar till sina smycken
Vill du förpacka smycken, som du ska ge bort i present eller för enstaka försäljningar, är valet av förpackning inte lika svårt som om du väljer förpackningar som företagare. Då handlar det bara om att hitta något i rätt prisklass, som du tycker är fint och passar mottagaren av din gåva. Du kan variera dig hela tiden efter vad som passar situationen. Men även om du inte säljer smycken kan det vara kul att göra något lite extra t ex om ett smycke ska ges bort som gåva.

Säljer du smycken och vill satsa på det så blir det en lite annorlunda situation där du bör fundera mer över vad ditt val av förpackningsmaterial säger om dig och dina smycken.

För vissa är förpackningarna en bisak, men för andra är de en viktig del av kundens köpupplevelse och inte minst ett sätt att vårda och utveckla sitt varumärke. Förpackningarna bidrar till att ge associationer kring dina smycken och ditt varumärke. Vill du framhäva elegans och proffsighet väljer du kanske klassiska, hårda smyckesaskar med din logotyp eller namn tryckt i guld. Vill du visa att du är socialt medveten och riktar dig till målgruppen eco chic kanske du använder återvunna eller nedbrytbara material i en casual stil. Vill du verka kul och pigg kanske dina förpackningar är färgglada och enkla medan den som vill appellera till en viss subkultur eller grupp väljer färger, former och material som passar in där. En del fokuserar på priset, att förpackningen inte ska göra kostnaden/priset för smycket för dyrt, medan andra satsar på lyxigare förpackning för att höja mervärdet och därmed priserna.

Vill du satsa på att odla ditt varumärke finns det framförallt en sak som är viktig: enhetlighet. Välj en profil (logotyp, grafisk profil, färger, material) med omsorg och håll dig till den -- och, framför allt, se till att den finns med överallt (på visitkort, bärkassar, förpackningar, promotionmaterial osv) så att din målgrupp ser den och börjar känna igen den. Då har du skapat ett märke, som kan generera mervärde. Och mervärde betyder, förhoppningsvis, att din målgrupp är beredd att betala mer för dina smycken.


Idéer för smyckesförpackningar
Vill du få tips och idéer kring val av förpackningar så kan du läsa en del på Rena Klingenbergs sajter Jewelry Display Ideas och Home Jewelry Business Success Tips. Några idéer finner du även i denna artikel på Ganoksin samt på Etsy. Tidskriften Belle Armoire Jewelry brukar ha en fast avdelning, som heter The art of presentation. Här ges bl a exempel på förpackningar från olika smyckesmakare. Glöm inte att bildgoogla jewelry packaging ideas för fler exempel på nätet.

Färdiga askar och silkespapper kan du finna hos många pärlbutiker, vissa hobbybutiker som säljer smyckesmaterial samt hos specialister på just förpackningsmaterial. De sistnämnda säljer dessutom i större volymer, vilket innebär lägre styckpris.


Tillverka egna förpackningar
Att göra sina egna förpackningar kan vara både ett sätt att spara pengar och att göra förpackningen personligare. Flera exempel, inklusive instruktioner, finner du i ovanstående länkar. Det finns en mängd olika tutorials på nätet beroende på vilken typ av förpackningar du vill tillverka, nedan finner du ett litet axplock.

Pyssel.net kan du lära dig att tillverka en enkel presentpåse. Fler projekt finner du, som så ofta, på eHow.com. Alla origamisajter med självaktning har minst ett projekt kring att göra en pappersask. Se t ex Origami-instructions.com, Origami-fun.com (inkl. video) och Robin's Origami Page.

Det finns också många mallar till papperaskar, som du limmar ihop. Vissa av dem kommer med motiv, färdiga att printa ut på din skrivare: Shala, Paper and More, Mirkwood Designs, Packagetech och Tammy Yee är några exempel. Se även denna pdf-fil för en gift bag purse. Vill du posta smycket, vilket kräver vaddering, kanske The Crimson Moon har lösningen med fina kuvert gjorda av scrapbookpapper och bubbelplast.

Marta Stewart, som alltid har många idéer att presentera, visar bl a hur du kan modifiera färdigköpta askar här.

Du kan även sy egna påsar av tyg, som organza eller konstsiden. Men du kan också göra en färdigköpt enkel påse mer personlig, t ex genom att pärlbrodera den med pärlor som matchar smycket i den. Det har EEbeads ett exempel på.

Om du inte ryggar för att göra dina egna smyckespåsar hittar du instruktioner hos t ex Chica and Jo (missa inte julpåsen), Craft Stylish, PurlBee (cirkulär) och Threads Magazine (filt). eHow.com har både videor och steg-för-stegbeskrivningar i text och bild, se t ex How to Make Jewelry Pouches och Sewing Jewelry Bags. En pärlad påse finns hos Free Patterns. En mer avancerad påse med fickor på insidan hittar du hos Instructables.

Föredrar du att virka kan du hitta ett passande virkmönster hos crochet.about.com.

Det finns många söta små plåtburkar, som passar perfekt att använda till smycken. Du kan också dekorera dina egna metallaskar, så som görs hos bl a Favecrafts, Kiwa, Beadsmania och Parts Club. Du kan också dekorera en ask med pärlvävning, som här. En altrad plastask visar Melissa Samuels hur du kan göra.

Hos Creative Minds fann jag flera projekt för förpackningar, bl a denna tygklädda konservburk.

Ja, varför inte göra en förpackning av pärlor? Beadsmania har både en ask med lock och en liten påse/börs du kan sy av enbart pärlor.


Presentförpackning
Förutom de vanliga förpackningarna så erbjuder vissa även presentförpackningar, dvs lite finare förpackningar för kunder som köper smycken i present till någon annan, eller inslagning av de förpackade smyckena. Jag kommer nu att förutsätta att du redan kan grunderna för presentinslagning och hur man krullar presentband. Ovan har du också fått flera tips på förpackningar som fungerar som presentförpackning.

Presentinslagningen kan dock göra lite annorlunda än bara samma gamla vanliga procedur. I tidningen Hemslöjden (nr. 6/10) så finns det flera exempel på hur du kan slå in presenter på japanskt vis. (Ej att förväxla med den återanvändbara japanska tygbiten/presentförpackningen känd som furoshiki -- läs mer om den hos Furoshiki.com och japanska miljödepartementet.)

Fler rosetter och knytningar hittar du hos Marta Stewart. Kika även på artiklarna om gift bags.


Att lägga till sin logga
Ett vanligt sätt att använda sin logotyp/varumärke och/eller företagsinfo är att låta trycka upp klistermärken (hos en tryckare eller själv med hjälp av datorn), som kan fästas på förpackningen eller på det inslagna paketet. Även en specialtillverkad stämpel kan användas. Ett annat alternativ är att beställa förpackningar med tryck från en leverantör. För exempel på detta, se t ex Westpacks hemsida.

2 kommentarer:

  1. tack för bra inlägg!

    SvaraRadera
  2. Det är också roligt att göra fina påsar åt de smycken man ska ha själv.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails