Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 21 januari 2011

Material: Jobs tårar


Jobs tårar, pärlkorn, adlai (även stavat adlay), vyanti, Chinese pearl barley, croixseed och tear grass är några av namnen på Coix lacryma-jobi. Detta ostasiatiska gräs, som numer även förekommer i andra tropiska delar av världen, odlas för två ändamål. Coix lacryma-jobi var. ma-yuen odlas som spannmål där de torkade grynen används i matlagning och spritframställning samt som ingrediens i traditionell kinesisk medicin medan var. lacryma-jobi odlas för de hårda skenfrukternas skull. Dessa ihåliga skenfrukter passar nämligen utmärkt att använda som pärlor.

Namnet Jobs tårar, som har sin motsvarighet i många andra europeiska språk inklusive det det vetenskapliga artnamnet lacryma jobi, kommer från gamla testamentets och den judiska mytologins berättelser om den olycksamme Job, som får sin tro testad av gud genom att hans barn dödas, alla hans tillgångar tas ifrån honom och han får varbölder över hela sin kropp. Formen på pärlkorn påminner om tårar, vilket givit dem dess namn på samma sätt som många växter fått namn efter sin form och därefter kopplats till en mytologisk figur. Det är dock inte alltid pärlgrynen anses vara just Jobs tårar. De förknippas i olika delar av världen även med andra bibliska figurer som Jesus, jungfru Maria och David. Ibland kallas de bara för tårar, som t ex i det engelska namnet tear grass.

DSC01747 - Coix lacryma-jobi (Hiob's Tränen-Gras)

Jobs tårar kan användas till mycket, men det är kanske just som pärlor de har sin största utbredning. De är enkla att trä, har en attraktiv utsida som kan poleras eller färgas, är hårda och -- framför allt -- vanligt förekommande både odlad och som ogräs längs vägarna. Deras naturliga färg är en fin pärlvit nyans som skimrar i grått. Vissa varianter är mer brunaktiga. Även om de är vackra i sig så är det också relativt vanligt att pärlorna färgas in eller målas i olika färger som röd, blå, grön och gul.

Pärlorna används i många delar av den tropiska världen till pärlsmycken och pärlbälten, men de används även många gånger till kristna radband samt på skakinstrument av kalabasser. I Centralamerika träs de även på tråd som armar och ben på små dockor av olika frö- och nötpärlor. Pärlorna används många gånger tillsammans med andra pärlor av tropiska fröer och nötter.

Pärlorna ses oftast i just smycken från dessa länder, smycken som ofta har vad som kallas en "etnisk" stil. Men de kan även passa bra i eleganta, moderna smycken vilket dessa silverörhängen ger ett ypperligt exempel på.



Källor:
Wayne's Word: Job's Tears
Wikimedia Commons: Category: Croix lacryma-jobi
Wikipedia: Job
Wikipedia: Job's tears

Foto: Översta fotot är (c) Manekis Pärlblogg, undre fotot av By Tubifex (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails