Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 14 september 2010

Teknik: Iridiserande patina

Genom att tillsätta ammoniak i svavellever (kalumsulfid, LOS) kan du få en regnbågsskimrande patina på metall. Ofta används patinan på silver där färgerna syns tydligast och svavellever ger ett större spektra av färger i patinan, men den kan fungera även på koppar och mässing. På guld blir det inte lika stor effekt. Det går även att patina silverplätering om den är av god kvalitet och hög silverhalt (samt faktiskt är silverplätering, inte bara "vitmetallspläterat").

Liksom med all patina är inte färgerna beständiga: de kommer att fortsätta oxidera, ibland snabbt och ibland långsamt beroende på olika faktorer. Saltvatten (inkl. svett), smog, kemikalier (hårspray, parfym osv), hetta, solsken med mera accelererar processen. Metallen kan skydda med t ex lack eller vax (läs mer om det här), men i princip bara saktar det ned processen och lacken/vaxet kan påverka färgen på patinan. Ibland är det dock tillräckligt för vissa.

Grundläggande information om att arbeta med enbart svavellever kan du läsa mer om i inlägget Oxidera metall. Det kan vara en bra fördel att du redan är bekant med och vet hur man använder enbart svavellever innan du testar att blanda kemikalier. Instruktioner till iridiserande patina finner du hos bl a Rio Grande, Ganoksin, Rocksmyth, Holly Gage (scrolla nedåt till Iridescent effects, ung. mitt på sidan) och Cool Tools. Hos B'Sue Boutiques finner du inte bara instruktioner utan även bildexempel på silverpläterad mässing som patinerats (högerkolumnen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails