Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 1 mars 2010

Teknik: Broom casting och stöp metall över bönor eller salt





Idag blir det minitema gjuta/stöpa silver. Det finns många olika sätt att gjuta metall. Vanligtvis används någon typ av form, men du kan också gjuta i "friform", vilket ger spännande och oförutsägbara resultat. Den vanligaste tekniken för detta är att hälla smält metall i kallt vatten. Vissa kanske känner igen denna teknik från en gammal nyårstradition att stöpa tenn eller bly i vatten och sedan utifrån klumpens form förutsäga vad som ska hända under kommande år (ibland byts tenn mot stearin). Läs mer om den tekniken här.

En lite annorlunda metod är broom casting, som skulle kunna översättas med kvastgjutning. I korta drag handlar det om att hälla det smälta silvret över de sammanknutna och fuktade stråna från en borste med naturborst. Metallen kommer att rinna ned i mellanrummen mellan borsten och skapa oregelbundna figurer med en karaktäristisk randad struktur och form, som påminner om stalaktiter.

Instruktioner hittar du bl a hos Jewelry Artist/Lapidary Journal, som inleder med en artikel om Beth Rosengard som skapar vackra och högklassiska smycken med denna lågteknologiska metod. Ett projekt ingår även i tidningens e-bok 10 Cabochon Pendant Jewelry Tutorials (Broom Cast Turquoise av Brad Smith). En minitutorial har även No Stone Unstrung och missa inte heller Dennis Chapmans instruktioner i Broom Casting (pdf-fil).

Har du ingen bra kvast kan du även använda tallbarr, som visas här. Andra liknande sätt att gjuta "friform" är att använda bönor, så som beskrivs t ex i Don Norris instruktioner Bean Casting (pdf-fil) och Trish Waltons artikel Direct Casting. Hon tipsar även om tallbarr och salt. Saltgjutning beskrivs också utförligt av Rock hound blog och Online Jewelry Academy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails