Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 15 februari 2010

Lästips: Beaded Treasures -- pärlsmycken med trådvävning (recension)



Robin Atkins (2006): Beaded Treasures. Finger Woven Bracelets, Necklaces, Tassels & Straps. Tiger Press. 60 s.

*

1990 råkade pärlaren Robin Atkins, kanske mest känd för pärlbroderi, stöta på några tibetanska halsband i en presentbutik. De kallades treasure necklaces och såldes till framför allt turister. Tekniken de var gjorda i intresserade henne: de såg nästan flätade ut, men var inte det. Senare fann hon liknande halsband från Nepal och började undersöka dem närmare. Hon fann då att var gjorda med en enkel vävteknik där tråden lindas om två trådknippen i form av en åtta (över-under, över-under). Denna teknik har jag redan nämnt i Finger-weaving/needle-weaving. Nu vill jag beskriva boken jag nämnde där lite mer.

Robin Atkins bok är inte tjock, men eftersom som hon fokuserar på enbart en enda teknik så hinner hon gå igenom så väl grunder som många olika variationer. Plus många bilder på färdiga smycken, som visar hur mångsidig tekniken kan vara.

Boken är upplagd så att du börjar med grunderna i själva vävningen, förberedelse av tråden och arbetsbordets utformning. Själv använder hon en typ av nylontråd, som även är vanlig vid mikromakramé. Här får du många närbilder på tråden väg, steg för steg. Hur du väver fast pärlor på olika vis gås igenom över flera sidor. Också avslutningen får ta flera sidor. Hela tiden med tips och uppmärksammande av kritiska moment. Hon tar också upp många vanliga problem du kan stöta på, t ex pärlor med för små hål eller "bara fläckar" i de färdiga smyckena.

Efter dessa grunder kommer korta kapitel som beskriver vad du behöver veta för olika smyckestyper. T ex hur du bör distribuera pärlorna på ett armband, som ligger mot handleden, jämfört med ett halsband som hänger friare. Själva instruktionsdelen avslutas med tips på "avancerade metoder", från trådalternativ till "split-outs" där trådarna delas upp i två olika vävda remmar. Hela boken avslutas med ett inspirerande galleri med smycken av författaren själv liksom personer från hennes kurs i tekniken.

Boken förklarar på ett mycket bra sätt varje steg i tekniken och texten är lätt att förstå. Det är ingen snabb teknik, men ett lite ovanligare alternativ, som inte minst känns användbart för tyngre pärlor: det färdiga smycket känns hållbart med sina tjocka trådar samtidigt som det kan få karaktären av fransade sydda tekniker. Eftersom galleriet innehåller flera olika personers egna tolkning av tekniken så finns här även ett inspirerande bredd, från det sparsmakade enkla till det maffigare och komplexare.

Boken finns inte i alla bokhandlar -- jag köpte den från en brittisk pärlbutik -- men är väl värd att leta reda på för dig som gillar att arbeta med tråd och flätning och som vill experimentera med något nytt. Min erfarenhet är också att tekniken kan användas för att göra både feminina och maskulina smycken beroende på val av tråd och utsmyckning.


Du kan finna bilder ur boken på Robin Atkins hemsida. Hon välkomnar bilder och berättelser från dig som skapat något från hennes instruktioner/böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails