Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 16 oktober 2009

Mönstertips: Pärlmuddar


När det börjar bli kallt och ruggigt ute är det skönt att ha ett par varma muddar runt handlederna, vare sig de är långa eller korta. Och extra fina blir de förstås om du dekorerar dem med pärlor. Muddar -- även kallade handleds-, vrist- eller pulsvärmare -- kan göras av flera material och i flera tekniker. Gemensamt är att det är bra nybörjarprojekt då muddar har en så enkel form.


Stickade
Det kanske allra vanligaste sättet att göra pärlmuddar är att sticka dem. Instruktioner till detta finner du exempelvis på Pärlplatsen. Mer mönster hittar du hos Elviras garn, LjungqvistGarn, Litet nystan (pdf), Yarn Market, KattQarina (Rosa Bandet), Dockmamman (paljettgarn), Perdita, Rani, Mrs Beeton, Katrin Bawah (kompisarmband), . Även Slöjd o Hantverk i Färila har haft mönster, men deras webbutik är just nu under ombyggnad så jag kan inte länka till specifika mönster just nu. Vackra materialsatser hittar du hos Helylle (kolla även med hemslöjden i ditt län). För många fler mönster utan pärlor, se Garnstudio, Mönster-arkivet, Cut Out+Keep och Sticka Meras länklista.


Tovade
Stickade muddar kan sedan tovas, vilket även "slaktade" ylletröjor kan (ärmarna), men jag vet inte hur bra det fungerar ihop med olika pärlor. Främst syftar jag på att de inte ska "filtas in" utan synas, men tänk även på att alla pärlor inte tål en tvätt. Vissa glaspärlor kan t ex förlora färg. Ett bättre alternativ kan vara att först sticka och tova muddarna för att sedan brodera fast pärlorna efteråt. Läs mer om pärlbroderi på exempelvis Pärlplatsen.


Virkning
Även virkning är en populär metod. Instrukstioner och fina mönster, med och utan pärlor, finner du exempelvis i Maria Gullbergs böcker Tid att virka och Virka muddar och Birgitta Adolfssons bok Pulsvärmare (även stickning och andra tekniker). För grunderna i tekniken, se tidigare inlägget Pärlvirkning.


Påtning/QuickKnit
Är inte vanlig virkning och stickning din grej så kanske påtning med påtringar är det. Så är muddarna på fotot gjorda. Mer om detta kan du läsa hos Panduro (utan pärlor) och under Påta med pärlor.


Tyg och filt
Muddar kan även göras i mjukt och varmt tyg eller filt, av ett eller flera lager. Några fina pärlbroderade sådana finner du i boken Nu är det jul igen av Helene S Lundberg. På nätet hittar du dessa broderade filtmuddar, dock utan pärlor, men de visar hur du gör själva mudden/armbandet. Tunna tygmuddar kan göras av "slaktade" tights/strumpbyxor eller sys i tyg.

Muddar kan även göras i skinn och päls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails