Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 28 juli 2009

Mönstertips: Bokmärken


Även om ett lånekvitto, en post-itlapp, en snörstump, ett brev, en inköpslista eller vad som helst är helt funktionsdugliga som bokmärken så är det ändå trevligt med fina, handgjorda riktiga bokmärken. Inte minst är de perfekta att ge bort, eventuellt tillsammans med boken någon ska få i present.

Bokmärken kan göras av en mängd olika material, men här har jag begränsat mig till projekt där pärlor och/eller berlocker (smyckesdelar) används. Vill du ha lite inspiration till något ovanligare varianter så kan bloggen Bookmark Collector vara av intresse.


Krokar
"Krokar" av metall kan köpas färdiga i pärlbutiker i olika utförande. Vissa är släta, andra täckta av mönster (både katt- och drakmotiv finns). Dessa bokmärken ser i mycket ut som en herdestav: långa med en böj överst. Ytterst på denna böj finns en ögla, som pärlor, berlocker, kedja med mera kan fästas i. En mycket populär modell, som kan varieras i det oändliga.

Vill du göra dina egna krokar så hittar du instruktioner till olika varianter hos Artistic Wire, Feathered Fibers, Wire Sculpture och Lytha Studios.

Dessa bokmärken kan ha många olika teman: de kan vara allmänna, gjorda för en speciell person eller inspirerade av en speciell bok. Bland de allmänna kan nämnas bokmärke med beaded beads, stansade berlockbokmärket, detta stilrena i svart och guld, karusellhästen, blågrön sol, blomklasen, Dancing Dangles, änglarna, blomlänkarna, collage på dogtag, och metalltrådssnurrorna. Ett fint fotobokmärke har FusionBeads i Gus. Rings & Things har några exempel på bokmärken, som hämtat inspiration från böcker som Brott och straff, Trollkarlen från Oz (enbart bilder), Änglar och demoner och Frankensteins monster (pdf-filer). De har även ett bokmärke som frågar What if there were no books? apropå bokcensur.


Metalltrådsbokmärken
Metalltråd kan böjas till fina figurer och dekoreras med pärlor, se HGTV och Craftbits. Dessa bokmärken läggs i boken precis som vanliga bokmärken.


Gem
Gembokmärken av metall brukar ofta inte rekommenderas då de kan deformera sidorna, men om det inte är ett problem för dig så har du här möjligheten att enkelt skapa kul bokmärken. Som även kan användas som, just det, gem.

Du kan använda ett vanligt stort gem, som du fäster dekorationer på eller så kan du köpa speciella bokmärkesgem för foto-/collagesmycken, som detta hos Beaducation. Det finns även bokmärken utskurna ur tunn metallplåt som i form påminner om gem, se FMG. Jag har inget projekt som inkluderar just pärlor och berlocker, men se Splitcoaststampers för själva principen samt mitt bokmärke med akrylblomma och o-ring ovan.


Klämma
En sedelklämma kan också användas som bokmärke, även om den kanske är något tjock. Jag har inget bra projekt för just bokmärksklämmor, men se FMG samt Beadsmanias projekt för exempel på en dekorerad klämma.


"Book thongs"
Book thong är den engelska benämningen på ett bokmärke som består av ett snöre med pärlor eller berlocker fästa i dess ändar. När bokmärket används kommer pärlorna att sticka ut från boken. Det finns lite olika varianter av dessa, men grundprincipen är den samma. För olika varianter, se Artbeads, The Craft Floozy, Bead Studio, Crochet Me (virkat), Art Bead Scene och Crafts on a Whim. PS! Pärlbollar gör sig fint på dessa snören.


Smala och breda band
Sidenband har i århundraden använts som bokmärken. Ja, ibland är de t o m "inbyggda" i böckerna. Du kan använda både smala band (se även book thongs ovan) och breda.

Först exempel på smala. På Thrifty Fun hittar du en kul variant med tre band, vilket passar bra till faktaböcker där du kanske villl hålla reda på mer än en sida. Pärlade bokmärken hittar du hos Ben Franklin Crafts, Such Treasures, Bead Studio och HGTV. Hos sistnämnda finns även dessa bokmärken med reliefmönstrade metallhängen. Sötaste bokmärket hittar du hos Berlin's Whimsy, som broderar ett fint motiv.

Det finns även bredare bokmärken, vanligen med mönster som blir en framträdande del av designen. Pärlor och berlocker fästs i ändarna, antingen direkt i bandet (en öljett kan skydda från slitage) eller i öglan på ett klämavslut. Instruktioner hittar du hos CraftStylish, Life Made Creations och All Things Crafty.

Ett bokmärke på temat Twilight, som hålls samman med magneter har M&J Trim (de har även två smyckesprojekt på samma tema).


Papper
Papper är ett klassiskt material för att göra bokmärken, inte minst av barn. Bokmärken kan göras personliga, som fotobokmärkena hos HowStuffWorks eller presenten till fröken hos Artbeads. Båda två fungerar som barnpyssel.


Hängen
Beadsmania har ett annorlunda bokmärkesprojekt, som utgår från ett tunt (stort) katthänge av akryl. Jämför även detta metallbokmärke hos FMG.


Elastisk tråd
Bokmärken i elastisk tråd (eller spets, som i fallet med min kattbok ovan) skiljer sig lite från övriga då de träs om boken, inte bara läggs mellan två sidor. Detta är inte minst en fördel att använda i böcker, som du vill ha liggande uppslagna. WhiMSy love har en variant med dinglande pärlhängen/berlocker och Learn2Bead en annan variant där pärlor träs på tråden.


Sytt och vävt
Pärlvävning och sydda tekniker kan även användas för att göra bokmärken helt i pärlor. I princip fungerar vilket avlång mönster som helst att använda. Tänk bara på att inte använda för stora pärlor: bokmärken ska helst vara tunna. Exempel på mönster kan du hitta i bokmärkeskategorin på Bead-patterns.com. Ett vävt bokmärke finns hos Strömsö.

Jeanette Shanigan har två mönster på herringbonebokmärken, som påminner om ovan nämnda book thongs: Personalized Bookmark (med ditt namn) och Herrringbone Rose Bookmark.


Virkat
Inga pärlor eller smyckesdelar, men söta virkade bokmärken i form av katter och björnar finns hos Crochet n Beads.

4 kommentarer:

  1. I am always amazed at the smallness of our world. Thanks so much for linking to my blog!

    SvaraRadera
  2. Det här var verkligen uttömmande och ger många idéer om hur man kan variera en så enkel sak som ett bokmärke. Vad heter "kattboken"? Den ser riktigt spännande ut. Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boken heter Catfantastic III och ingår i en serie om åtminstone fem böcker med noveller på temat katter. Det finns även en besläktad antologi som heter A Constellation of Cats med Denise Little som redaktör. Den senare har om jag minns rätt mer fantasyprägel än Catfantastic (DAW, som gett ut Catfantastic och A Constellation... är ett fantasy- & science fictionförlag). Ärligt talat köpte jag dem mest för omslagen och det var ett tag sedan jag läste dem, men vill minnas att en del av novellerna är bättre än andra.

      Kuriosa: Catfantastic innehåller en novell av Elizabeth Ann Scarborough, som inte bara är kattälskare och fantasy/sf-författare utan även pärlare (som bl a säljer sina pärlmönster på bead-patterns.com)!

      För den som gillar kattnoveller med lite skräcktema rekommenderar jag Neil Gaimans The Price, inte minst i form av denna "skiss" för en animerad kortfilm: http://io9.com/5973334/watch-an-eerie-mockup-animation-of-neil-gaimans-fable-about-a-heroic-black-cat

      Radera
    2. Tack för alla tips. En del av novellerna är bättre än andra...jag förstår vad du menar. Jag skulle också köpa vilken bok som helst om omslaget ser ut sådär. Wow! Anna

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails