Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 20 april 2009

Mönstertips: Örhängesmanschetter (earring jackets)

Först och främst måste jag nog betona att örhängesmanschetter är min egen översättning av engelskans earring jackets. Vad de "egentligen" heter på svenska, om de nu har ett svenskt namn, vet jag tyvärr inte.

Vad är då earring jackets? Det är som namnet antyder något som sätts på ett par befintliga örhängen på samma sätt som lösa manschetter sattes på skjortor förr. Manschetten, som kan ha många olika utseenden, sätts på örhängets stift, mellan örhängets framsida och örat. Vanligen används den i kombination med enkla pärl- eller diamantstift med en ensam pärla/sten. Genom att använda olika manschetter kan örhängens utseende förändras utan att ett helt nytt par örhängen måste inköpas --vilket också är anledningen till att de främst kanske används till dyra örhängen med ädelstenar eller odlade pärlor.

Manschetterna kan vara små eller stora, dingla nedanför örsnibben eller sitta tätt som en krans kring örhänget, agera som "inramning" eller själva vara blickfånget. Ibland har de infattade stenar, som matchar örhängets sten eller pärla, men de kan också ha kontrasterande stenar eller inga infattningar alls. Allt efter tycke och smak. Och för att passa olika tillfällen.

Det finns en hel del fabrikerade manschetter att köpa i smyckesbutiker, men det finns också några få instruktioner på nätet för att skapa sina egna varianter. Dock inte så många så de enda jag kan ge dig är Pamela Welborns sydda pärlblommor, Wire-sculptures stora i egyptisk stil och WigJigs 20 varianter i metalltråd. Även en så enkel sak som en tunn, lite större pärlhatt skulle kunna användas som manschett. Förhoppningsvis kan de inspirera även till egna varianter.

För mer inspiration, testa att bildgoogla earring jacket. Gulligast är kanske dessa doftande pappersblomsmanschetter. Även på Etsy finns fina manschetter i olika stilar att inspireras av.

Om du köper färdiga manschetter, notera att alla manschetter inte passar till alla örhängen. Vissa är gjorda för små pärlor/stenar och andra för stora. Det kan också vara viktigt att tänka på när du gör egna manschetter, att anpassa dem till det par du vill bära dem till eller att testa dem på flera par om manschetterna ska passa mer än ett par.


PS! Det finns även s k pendant jackets, som används på liknande sätt som örhängesmanschetterna, men som istället sätts om ett halsbandshänge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails