Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 3 mars 2009

Mönstertips: Enkla smycken med färdiga pärlfransar/pärlband


I hobby- och sybehörsbutiker kan du finna band med fransar i metervara. Från enkla band med korta fransar likväl som dramatiskt långa, maffiga fransar. Vill du göra smycken med fransar, men har inte tålamodet att själv brodera fast pärlorna så är dessa en fiffig genväg. Det finns även pärlbroderande band utan frans om du föredrar det.

Grundtekniken är enkel: bandet mäts upp och kapas i lagom längd för en choker eller ett armband och ett lås fästs, antingen genom att en liten tryckknapp sys på eller så används breda klämavslut. Eftersom vissa band kan vara lite tråkiga på baksidan kan man fodra dem med ett annat, matchande band som fäst med textillim, sömnad eller vliesofix. Välj teknik efter din ambitions- eller kunskapsnivå. Till exempel kan vissa metoder vara enklare och bättre anpassade för barn, medan en vuxen sömmerska utan problem kan handsy en osynlig söm. Ett dubbelt band ger också stabilitet så att det sitter snyggare, utan att vika eller bukta sig, när det används. Du kan också fodra med ännu en rad av det pärlade bandet för en tjockare frans.

Instruktioner till en choker och matchande örhängen, även de av pärlfransen, hittar du hos HGTV. Ett variant på detta finner du hos Ben Franklin Crafts: The Easiest Bracelet Ever, som utnyttjar fransen till fullo genom att lägga banden dubbelt, som diskuterat ovan, men med fransen åt varsitt håll. Notera att här används dubbelhäftande tejp för att montera armbandet samt att armbandet byggs upp av flera lager av band.

Voìla -- pärlsmycken (och pärlprojekt) för den som inte kan/vill pärla!


Ett lite tuffare jeansarmband, som kräver mer eget arbete, har MJ Trimmings instruktioner till och vill du använda dig av pärlband utan frans ska du även se deras DIY Seed Bead and Chain Necklace och DIY Bracelet for Mother's Day/Prom/Evening Out. Decorating Studio tipsar om hur du gör en fotlänk.

Fler pärlfransprojekt från dem finner du här. Mest för heminredning, men där finns även t ex hårklämmor och väskor. Mer tips på hur du kan använda pärlfransar i heminredning och asseccoarer finner du hos Stampington. Och vill du göra pärlade julgranskulor tipsar MJ Trimmings om hur du kan använda pärlfrans till det.

*

Not: pärlfransar kan vara svåra att finna -- och dyra när man väl finner dem. De finaste fransarna har jag funnit när jag sökt på nätet, hos amerikanska och engelska butiker. Fransen på bilden är inköpt på Symaskinscentralen i Halmstad. Självklart kan du även sy dina egna pärlfransar på band om du föredrar det eller har svårt att finna färdigsydda.

2 kommentarer:

  1. Oj vilken härlig pärlblogg! Go Girl! Kram från Maria (ChiliDesign)

    SvaraRadera
  2. Kul att se dig här -- tack för dina ord! :D

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails