Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 22 februari 2009

Lästips: Smyckesbok med fokus på halvädelsten


Glamorous Beaded Jewelry av M. T. Ryan (2006, Creative Homeowner) är en bok för dig som gillar att arbeta med stenpärlor inte minst. Här får du projekt i olika stilar, men med modern stil och facetter som genomgående tema. Innehåller omfattar 8 armband, 10 halsband, 5 örhängen och 2 ringar. Smyckena är oftast trädda eller gjorda i enklare former av trådarbete och länkning.

Projekten illustreras med tydliga färgfoton och i de fall pärlorna ska träs eller länkas i en viss ordning så visas detta dessutom i separata "diagram". Bilderna på de färdiga smyckena är stora och fräscha. Boken inleds överskådligt med foton på alla projekt i boken (se bild nedan) och avslutas med 25 sidor "beading basics. Detta omfattar inte bara den vanliga genomgången av verktyg, pärlor, smyckesdelar, hur du använder en klämtång eller gör en ögla utan även lite mindre vanliga tips som hur du gör dina egna pärlnålar, trär organsaband, får bort en felklämd klämpärla, reder ut "veck" på metalltråd, får fina avslut på metalltråd, gör egna motringar och hur du virar in en droppe eller briolett.

För ett exempel ur boken, se The Dover Sampler, som har ett av projekten tillgängliga för gratis nedladdning. Där kan du också se hur de s k diagrammen ser ut samt även se bilder på de projekt från boken som inte syns på bilden ovan.

Vem passar då den här boken? Själv köpte jag den inte minst för de två stela armbanden, som tillhör de mer arbetskrävande projekten. Det är en av de där böckerna där man fastnar för några få projekt, medan andra inte alls känns intressanta, åtminstone för min del. Blandningen av tekniker gör att här finns något för både nybörjare och mer vana användare. Den avslutande delen har definitivt tips som passar även den som inte är helt färsk inom smyckestillverkning. Men kanske allra mest passar det den relativt nye pärlaren, som vill göra något mer än bara enkelradiga trädda smycken, ta nästa steg dels mot flerradiga trädda smycken och att arbeta med metalltråd.

Pärlorna kan med fördel bytas ut mot glas och andra billigare material för att inte spräcka budgeten för boken har i princip samma attityd som amerikanska pärltidningen BeadStyle: enkelt smycken, dyra pärlor. Det är kanske också enda nackdelen med att rekommendera boken till nya pärlare: vem vill i startfasen börja köpa brioletter och andra inte helt billiga slipade stenpärlor? Som kanske inte ens är helt lättillgängliga. Samtidigt kan det också vara en introduktion till just stenpärlor bortom chips. Det finns dock billigare projekt också, som främst använder billigare och vanligare glas- och sötvattenspärlor.


Ryan har också skrivit en uppföljare till boken, More Glamorous Beaded Jewerly. Det lilla jag sett av boken -- förhandvisningen på Amazon -- tyder på att stilen är ungefär den samma, men tagen ett snäpp längre för att skapa moderna smycken med mer attityd än i denna bok. Huruvida hans nya stil är bättre eller sämre lämnar jag upp till dig att avgöra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails