Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 10 oktober 2008

Material: Jade – den kejserliga stenen och dess oäktingar


***Detta är ett långt inlägg. För dig som inte är intresserad av historia: Scrolla nedåt till nästa underrubrik så finner du mer information om olika typer av äkta och oäkta jade.***

Jade har använts av människan i kanske 7 000 år. De äldsta artifakterna som hittats har varit i form av knappar och pärlor, men den sega jaden användes även till bland annat vapen och redskap. I förhistorisk tid användes jade till vapen även i Europa, men i historisk tid var stenen okänd som smyckesmaterial för de flesta tills portugiserna tog med sig jade från Kina och senare spanjorerna från Nya Världen. Även om jade främst förknippas med grönt så kan äkta jadeit även naturligt ha andra nyanser av till exempel bleklila, rosa eller blå. Nefrit är antingen grön eller gräddvit. Jadeit är sällsyntare än nefrit och därmed också betydligt dyrare. Idag bryts nefrit främst i Kina och Ryssland medan den mesta jadeiten finns i Burma.

Namnet jade (uttalas ja:-de eller jäjd), som vi fått via engelskan, kommer från spanskans piedra de la ijada som betyder sten mot njurlidande. Även nefrit kommer från latinets ord för njure. Jade användes nämligen mot njurproblem och anses av vissa än idag hjälpa vid problem med olika inre organ. Stenen anses även stärka kroppen och främja ett långt liv samt stimulera kreativitet samtidigt som den har en harmoniserande effekt. I många kulturer ansågs jade vara en skyddande och lyckobringande sten. De gamla egyptierna beundrade jade och tillskrev den egenskaper som kärlek, inre ro, harmoni och balans.

Det är kanske främst som vackert snidad utsmyckning vi förknippar jade med såväl Kina som Centralamerikas högkulturer där den hade en framstående plats. Medan guld och silver var statusmaterial för smycken i Europa så ansågs nefritisk jade vara det lyxigaste materialet i Östasien. Även om jade värderades högt i andra delar av världen så värderade ingen jade högre än kineserna. I Kina blev jade den kejserliga ädelstenen och under antiken fick endast aristokrater bära den. Jade användes inte bara till smycken utan också möbler, sniderier och diverse objekt som stöd till kalligrafipenslar, begravningskläder och opiumpipskaft. Pulveriserad jade intog som ett universalmedel mot allehanda sjukdomar. Jade vördades dessutom då den ansågs vara essensen av himmel och jord. Konfucius konstaterade att jade hade elva dygder och stenen blev därmed en symbol för etik. Än idag ses den som symbol för det goda, sköna och värdefulla. Jade har även haft liknande symbolvärden i andra asiatiska länder som Korea.

I Centralamerika använd olmekerna, toltekerna och mayaindianerna jade för skriftplattor, sniderier och masker. Även de värderade jade högre än guld och stenen användes ofta för rituella ändamål. Maorierna på Nya Zeeland använde jade till redskap och vapen såväl som till dekoration, inte minst i form av hängen (hei-tiki) som än idag kan kan köpas och bärs av såväl maorier som turister. Hängena ansågs ha kraft och vårdades som arvegods eller gavs som gåvor vid överenskommelser.


Jade eller "jade" -- om äkta och oäkta vara

Det finns mycket sten som säljs som jade, men som inte är det. I en genomsnittlig pärlbutik är det inte mycket av det som kallas jade som faktiskt är äkta vara. På bilden ovan är ingen av pärlorna och troligen inte sigillet äkta jade. De rosa är candy jade, löven såldes som bara jade och chipsen new jade. Resten av pärlorna är exempel på mineral som ibland säljs som jade (marmor, aventurin och vesuvianit). Det gäller med andra ord att veta lite om ”fuskjade” innan man handlar – annars riskerar det sluta med besvikelser.

I Europa kallades den vackra gröna stenen från Asien och Amerika för jade, men det var först 1863 som en vetenskapsman upptäckte att det rörde sig om två skilda mineral, som döptes till nefrit respektive jadeit. Idag räknas både dessa material som äkta jade. På den tid då det saknades avancerad teknik för att särskilja olika material var det inte ovanligt att vissa mineral som serpentin misstogs för jade.

Stenar som serpentin, bowenit, agat/karneol, aventurin, dolomitmarmor, grossulargranat, krysopras, kvarts, kalcit, kalcedon, amazonit, vesuvianit och täljsten säljs ibland under olika jadenamn. Men det handlar inte bara om att säljarna skulle luras: kinesernas tecken för jade är yu, men detta ord kan även avse andra dekorativa stenar än just det vi i Väst kallar för jade. Inte minst agater. Därför kan det bli fel då kinesiska säljare översätter sitt ord yu till engelskans jade, helt enligt sina ordböcker, vilket skapar missförstånd när de säljer sina stenar till västerlänningar. P g a missförståndet kan du i princip hitta stenpärlor i vilket material som helst där ordet jade följer på stenens egentliga namn, t ex garnet jade eller agate jade. Äkta jade heter på mandarin ying yu (jadeit) respektive ruan yu (nefrit).

Nedan följer en långt från komplett lista på olika namn som du kan stöta på, främst på oäkta jade men även på "äkta vara".

Afghan jade: grön eller gul serpentin från Afghanistan.

Afghanistan jade: troligen kalcit eller kalksten, som färgas (ljus)grön. Kommer inte från Afghanistan och ska ej förväxlas med Afghan jade.

African jade (Garnet Jade, Buddstone, Transvaal Jade): Opak grossulargranat från Afrika.

Alaska jade: pektolit.

Albite jade (Water mill stone): Albit.

American jade: vesuvianit.

B. C. jade: I British Columbia utvinns äkta nefrit, men tyvärr är mycket av det som säljs som B. C. jade bara färgad ’new jade’. Färgen är så populär att nefrit från Taiwan ibland färgas mörkare och säljs som B. C. jade.

Black "jade": billig svart sten som täckts med en glansig svart coating för att efterlikna dyrbar äkta svart jade. Ibland döljer sig serpentin bakom namnet.

Burma jade (imperial jade, Myanmar jade): äkta jadeit. För att få kallas imperial jade ska den burmesiska jaden vara obehandlad. Detta är den riktigt dyrbara jaden.

Candy jade: en färgad vit sten. Ofta har den starka karamellfärger eller så är den fläckvis infärgad i en eller flera nyanser.

Chalchihuitl: aztekiskt ord för grön sten som i Mexiko används för jade, men också för sniderier i andra gröna stenar som marmor, serpentin och turkos m fl.

China jade (green jade): en oftast mjölkig grön serpentin.

Ching Hai jade: en typ av marmor från Ching Hai i Kina.

Diopsidjadeite: omfacit (omphacite), som är besläktad med jadeit.

Ghost jade: består av nefrit, men i så grovkornig form att den inte räknas som jade.

Golden jade: kvarts i gula nyanser.

Grave jade (New Zealand Greenstone, New Zealand Jade, Spinach Jade, Tomb Jade): äkta nefrit, som kan variera i färg från gräddvit till mörkt grå eller grön beroende på järnhalt.

Indian jade: aventurin

Inky jadeite jade: omfacit med möjliga inslag av jadeit.

Jadeit: Äkta jade av den dyrare och mer sällsynta varianten, men den (relativt sett) billigare nefriten kan ibland också ges en intensivare färg och säljas som jadeit. Engelsk stavning: jadeite.

Jadite: Halvgenomskinligt eller opakt grönt glas, som påminner om eller imiterar jade.

Japanese jade: vit agat med gröna fläckar.

Korean jade: Är inte serpentin utan aktinolit, enligt R&T, och är idag ovanligt på marknaden. Nefrit är en mikrokristallin kompakt aggregatform av aktinolit så korean jade är nära släkt med äkta jade. Enligt Wikipedia och GemRocks är korean jade som säljs idag serpentin.

Leopard jade: äkta jade med fläckar, som påminner om leopardens päls.

Malaysia jade: infärgad halvgenomskinlig kvarts, ofta i starka, klara färger.

Maori stone: nyzeeländsk nefrit, speciellt då den används av maorier.

Mayaite: jadeit från Centralamerika, som användes av mayaindianerna. Kan även vara omfacit.

Mexican jade: kalcit, ofta infärgad.

Morning dew jade: äkta jade med glittrande små fläckar.

Mountain jade: infärgad dolomit (marmor).

Mutton fat jade: äkta jade, oftast nefrit, med cremevit färg.

New jade: bowenit, en typ av blekgrön serpentin. Vanlig bland pärlor.

Olive jade (peridot stone): en olivfärgad, gulgrön typ av serpentin.

Oregon jade: grön jaspis från Oregon.

Purple jade: lilafärgad aventurin, kan äv. vara färgad serpentin eller annan kvarts.

Queensland jade: krysopraskalcedon.

Rainbow jade: Se candy jade, ofta flerfärgad.

Red jade: röd kvarts.

Shanghai jade: äkta jadeit som marknadsförs från Shanghai.

Silver jade: kvarts.

Silver peak jade: malakit

Snowflake jade (jade matrix): sten som består mestadels av amfibol.

Soocho jade (även stavat soochow eller zushou jade): serpentin som fått sin färg genom upphettning till en viss temperatur. Vanligast är mixer av blågröna eller gulröda nyanser. Färgerna är inte lika skarpa som infärgad ”jade”, utan lite jordigare. R&T likställer Soocho jade med antiqued jade, som är infärgad bowenit/serpentin och GemRocks nämner att namnet kan dölja täljsten. Namnet Soo Cho/Zu Shou kommer efter området där stenen utvinns.

Tangawaite
: nefrit från Nya Zeeland.

Tree jade: grön sten med vita fläckar. Okänt vilken typ av sten det egentligen är.

White jade: blanding av kvarts och albit, men kan också vara en vit variant av ”jaderna” ovan.

Den finns många andra exempel än de ovan på stenar som inkorrekt marknadsförs som jade: se källorna nedan för att läsa om fler typer. Även ett gammalt kinesiskt glas kallat beijingglas, som använts sedan mingdynastin, säljs ibland felaktigt som jade då det skapats för att efterlikna stenen och snidas liksom den. Jadite (observera stavningen) är ett ibland förekommande namn som används för translucent eller opakt grönt glas.



Källor:
Fire Mountain Gems Encyclo-BEADia Gem Notes
GemRocks (sammanställd av professor emeritus R. V. Dietrich)
International Colored Gemstone Association: Gem by Gem
Mindat.org
Nationalencyklopedin
Rings & Things Gemstone Index
Wikipedia

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails