Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 14 augusti 2008

Pärltillverkning: Papperspärlor


Papper är ett spännande material med lång historia och många användningsområden. För pärltillverkaren har det flera fördelar: lätt att hitta, finns i många olika typer från tidningspapper till lyxiga handgjorda, kan användas för att återvinna gammalt material och lätt att börja arbeta med. Dessutom finns det många variationsmöjligheter beroende på teknik, pappersval, dekor och så vidare.

Pärltillverkningen kan delas in i fyra huvudgrupper: rullat papper, vikt papper, pappersmassa samt papir maché. De kanske mest spektakulära och udda papperspärlor är troligen de vikta eller vävda pärlorna. Två olika varianter kan du hitta hos HGTV ("woven paper bead necklace") respektive Oriland Origami Studio. Även andra origamivikningar kan fungera som pärlor, t ex nämns ibland toshie's jewel som passande då den är så liten.

Rullade pärlor är de absolut vanligaste. De passar både för barn och vuxna och var ett populärt tidsfördriv bland annat i viktorianska England. Grundtekniken kan du läsa om här på svenska. Instruktioner finns även hos Tana's Habitat, Bella Online, Natasha Fialkov, Thrifty Fun, Paper Bead Crafts och Nanosite. En annorlunda variant, som lutar mot papir maché, finns hos Cut Out+Keep. Läs gärna igenom alla sidorna då de kan ha olika tips och tricks. På YouTube kan du se videor på hur pärlorna rullas. De färdiga pärlorna kan doppas i epoxiharts för att bli glansigare och hållbarare, se Cut Out+Keep. Alternativt kan de doppas i smält UTEE, som hos PaperArtsy Blog.

Rullade pärlor kan varieras på olika sätt. Hos Paper University finns tips på hur du kan variera formen på pappret för olika pärlformer. Här finns tips på hur du varierar pärlorna genom att klippa remsorna med en vågtandad sax. En annorlunda pärla i form av en "minitavla" eller rulle finns här. Samma person gör även rullade pärlor i form av dockor. På bilden ovan finner du några av mina första papperspärlor som jag gjorde genom att måla små motiv på akvarellpapper som jag sedan rullade till pärlor. Andra exempel på dekoration är att använda beadz (små glaskulor), metallic broderitråd, embossing (pdf-fil) eller stämpeldyna och UTEE (bl a "faux lampwork beads"). Se även Megans pyntade papperspärlor med tyll och satinrosor. Val av papper gör också mycket. Själv äger jag några vintagepärlor som är gjorda av tapet snarare än vanligt papper till exempel och hos HGTV finns tips på att använda japanska washipapper. För fler exempel se Paper Bead Crafts. Det är bara att börja botansiera bland alla vackra papper som finns, maskin- eller handgjorda. Testa även att använda olika papper.

Du kan även använda egentillverkat papper. I länken används ej helt torkat papper samt olika press- och rullmetoder, vilket för oss in på nästa kategori: pappersmassa. Du kan tillverka pappersmassa själv eller köpa färdigt från en specialist på tillverkning av handgjort papper (vet att någon hobbybutik tidigare sålde pappersmassa i olika pastellkulörer). Hur du gör pappersmassa av gammalt papper kan du läsa exempelvis här. Men du kan även börja "från början" och använda fiber. I boken Making Beautiful Beads rekommenderar Ann Marie Kennedy bomullsfiber (first-cut grade cotton lint) som ett bra alternativ eftersom det inte krymper så mycket när det torkar. Pappersmassan kan formas för hand, "stansas" med en form eller "gjutas".

Ett annat -- kladdigare -- sätt att göra pärlor är papir maché. Det finns två typer av papir maché. Den vi är vanast vid går ut på att doppa pappersremsor i tapetklister och täcka en stomme med dem. För pärltillverkaren är träpärlor en bra stomme att utgå från. Traditionellt används tidningspapper som sedan målats, men det går även bra att använda andra dekorativa papper. Den andra typen går ut på att pappret finfördelas i tapetklistret och pärlan formas av massan som bildas, lite som med pappersmassan ovan. Läs mer om sådana pärlor hos Ecobites. Glöm inte att försegla pärlorna när de är torra så att de tål fukt. En variant, som ligger mellan pappersmassa och papir maché hittar du hos A Storybook Life. Du kan även använda papperslera, även om jag personlingen tycker den är lite jobbig att arbeta med.

På Etsy hittade jag även annorlunda "pärlor"/hängen från Sarah's House. Dessa pärlor är gjorda av papper i olika färger, som limmats ihop lager på lager och sedan sandpapprats så "ådringen" blir synlig. Annorlunda papperspärlor, som påminner om trä eller plywood.


Men decoupagepärlor då? De görs ju oftast med papper. Jag har valt att dedikera ett eget inlägg till decoupage så det hittar du istället här. Det finns även andra sätt att använda papper för smycken, något jag planerar att återkomma till.

1 kommentar:

  1. Tycker man om papperspärlor och vill bidra till ett bättre liv för fattiga familjer finns det vackra och välgjorda papperspärlor att köpa via framför allt amerikanska försäljare på nätet. Dessa pärlor är tillverkade av kvinnor bl a i olika afrikanska länder. Det utesluter ju inte eget pärlpyssel med papper. >^..^<

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails