sidor
▼
torsdag 29 januari 2015
Projekt: Pärlbroderade läderarmband x4
Läder- och skinnarmband kan pärlbroderas på många olika sätt. Här är fyra inte allt för avancerade projekt som förhoppningsvis kan inspirera dig.
Projekt 1: Ovan ser du ett armband med facetterade metallpärlor som du finner instruktioner till på DaWandas blogg.
Projekt 2: Detta armband, också med metallpärlor, skapade Erin Siegel för Ornamentea. Instruktioner finner du på hennes blogg.
Projekt 3: Pärlor kan också användas för att kanta ett armband med en annan fokaldel. Detta projekt beskrivs på Baubles and Beads Blog.
Projekt 4: Pärlorna kan också täcka större del av armbandet. Använder du stora pärlor och "lat kvinnas stygn" så blir det ändå ett relativt snabbt projekt. Instruktioner har Tried & True.
Tips: Tycker du det är svårt ett tungt att göra hål i de läder- /skinnremmar du vill pärla? Ett alternativ är att leta efter armband som redan är perforerade. Det är dock inte alltid hålen kommer att vara där du vill ha dem. Ett annat alternativ är att köpa remmar med en eller flera sömmar och sy kast- eller trädstygn om dem. Läs mer om det i Manekis pärlmönster för skinnrem med söm. Du kan också skippa pärlorna till förmån för stryknitar eller -strass, som i exempelvis Enkla läderarmband med flatbacks.
Foton: DaWanda, Erin Siegel Jewelry, Baubles and Beads Blog respektive Tried & True.
onsdag 28 januari 2015
Noterat: Läderarmband för korsstygnsbroderi
Gillar du läderarmband och korsstygnsbroderi så har bl. a. Perles & Co smyckeskiten för dig. Kiten -- det finns totalt fyra olika -- består av ett perforerat läderarmband, brodergarn och ett mönster så att du lätt kan skapa broderade armband. Du hittar dem här.
Är mönstren inte i din stil? Kit/mönster är inte till för att följa slaviskt om man inte vill: varför inte göra något eget av dem genom att lägga till pärlor, berlocker, paljetter eller vad du nu känner för i ditt broderi? !
Du kan förstås också göra egna likande armband genom att själv stansa ut hål i ett läderarmband/-rem, men fördelen med dessa armband är förstås att man slipper göra det tråkiga jobbet själv. Tyvärr har jag inte sett sådana här armband säljas utan mönster och brodergarn, men har du tips på andra ställen som säljer dem, tipsa gärna i kommentarerna nedan.
PS! Föredrar du korsstygn på metall, se exempelvis Brodera dina egna metallhängen.
Foto: Perles & Co
tisdag 27 januari 2015
Inspiration: Tvålsmycken för dig på resande fot
Smycken kan göras från många udda och (mer eller mindre) obeständiga material som is, kandisocker, godis, salt och levande blommor. De kan även göras av eller med material som ger dem extra funktioner så som parfymmedaljonger och cerathängen. Det är därför kanske inte så konstigt att man på Kickstarter kunnat finna ett projekt under namnet 3D Printed Travel Soap Jewelry, skapat av Lily Su, tvåltillverkaren bakom företaget Yours in Soap vars signatursmycke är en tvål med motiv av ett foster (kan ses i videon ovan).
Med kampanjen ville hon ta sitt företag till nästa nivå genom att skapa ett resetvålssmycke som kombinerar " fine art, jewelry design, beauty and 3D printing technology". Smyckena utgörs av halsband, armband och fingerringar fyllda med dofttvål, som är tänkta att ta med sig på resor och liknande där man kan behöva några små resetvålar. Och varför då nöja sig med att ta med sig tvålen i tråkiga plastförpackningar när man kan bära den och njuta av den under hela resan, frågar sig Lily Su.
Det verkar finnas ett intresse för dessa udda smycken: i julas nådde kickstarterkampanjen det uppsatta målet efter att ha backats upp av 38 finansiärer.
Detta är dock inte första gången tvål används som smyckesmaterial. Konstnären Katrina Ludwig, som gjort ovan nämnda is- och saltsmycken, skapade i konstprojektet Soap Jewellery pärlhalsband och ringar av tvål. Även om deras användning nämns i konstnärens beskrivning av projektet så är dessa smycken ändå kanske främst tänkta som just konstobjekt, inte bara en udda förvaring av en konsumtionsvara.
måndag 26 januari 2015
Utmaning: Creative Jewelry Challenge x4
Sally Russick har presenterat sin senaste smyckesutmaning, Creative Jewelry Challenge. Eller utmaningar bör jag kanske säga då det handlar om fyra utmaningar med tillhörande blog hops fördelade över året. Den första utmaningen har temat "make a statement" och handlar om att skapa ett unikt smycke som väcker uppmärksamhet, en riktig showstopper.
Anmälan stänger kl 20 (lokal tid) på onsdag, den 28:e januari, eller när 25 personer anmält sig då detta är den övre gränsen för antalet deltagare. Smycket ska sedan visas upp på deltagarens blogg den 28:e februari.
Mer information om utmaningen hittar du på Sally Russicks blogg.
Träffar: Beadalong i Täby i höst
I oktober gick den sista PUSS-träffen av stapeln då arrangörerna bakom den populära pärlträffen bestämde sig för att det vara dags att tacka för dig, men det betyder inte att Stockholmsområdet blir utan en pärlträff denna höst: nya träffen Beadalong kommer att hållas på Täby Park Hotel 9-11 oktober 2015. Träffen utlovar "kurser, workshops, pärlshopping och dygnet-runt-pärlande tillsammans".
I skrivande stund har ännu inga detaljer kungjorts och det lär dröja ett tag innan man öppnar för anmälningar, men med tanke på hur snabbt platserna till PUSS brukar gå åt kan det vara bra att redan börja fundera på om du vill åka dit så du kan vara på hugget när man väl tar emot anmälan.
Beadalongs hemsida är än så länge ganska tom, men du kan läsa mer på träffens FB-sida.
Sedan PUSS i Täby och Pärla i Göteborg lagts ned så finns det nu, utöver Beadalong, två större årliga pärlträffar som arrangeras i landet: Bead Lovers Meet i Lund (20-22 mars 2015) och Stockholm Scrap and Pearl Event (24-26 april 2015). Utöver dem finns även flera mindre pärlträffar och pärljuntor, arrangerade av pärlbutiker, grupper eller privatpersoner.
fredag 23 januari 2015
Ordlista: Liten guide till färg- och ljuseffekter i ädelstenar
Vill du utöka ditt (engelskspråkiga) gemmologiska ordförråd eller vill du kanske bara beundrar alla spännande effekter som finns att upptäcka i olika mineral? På GIA:s* blogg hittar du en guide till några av de vanligaste effekterna i (ädel)stenar som du kan råka på i din smyckestillverkning.
Det finns även andra effekter som tenebrescence, vilket innebär att mineral ändrar färg efter att ha exponerats för solljus (eller uv-ljus), en effekt som kan vara kul att känna till.
Vad kallas då dessa effekter på svenska? Vissa, som asterism, heter detsamma medan andra, som chatoyancy/chatoyance (kattögoneffekt) och play of colour (färgspel), har helt andra namn här. Tyvärr har jag ingen bra och pålitlig svensk lista, men hittar jag en så kommer den att infogas här.
* = GIA står för Gemological Institute of America
torsdag 22 januari 2015
För barn: Dockhalsband
Med några träpärlor, lite hobbyfärg och en snodd/snöre kan du skapa dessa roliga halsband med dockansikten. Instruktioner finner du hos Pysselbolaget.
Foto: Pysselbolaget
onsdag 21 januari 2015
Teknik: Trapunto i pärlbroderi
Det finns många olika sätt att skapa upphöjda pärlbroderier. Tidigare har flera olika tekniker tagits upp i Stoppat pärlbroderi -- reliefeffekter för pärlarbeten, men även om blogginlägget tog upp flera tekniker så finns det förstås alltid någon som inte kommer med. En sådan teknik som inte togs upp är vad som kanske bäst beskrivs som pärlad trapunto.
Trapunto är en quilt-/vaddstickningsteknik som går ut på att man syr ett motiv i två lager av tyg och sedan fyller mellanrummet i de olika "fickor" som bildas med fiberfyllning. Du kan se/lära dig hur det görs exempelvis här. Trapunto används ofta som det är för att skapa ett vaddstickat arbete, men det kan också användas i broderi för att skapa en reliefeffekt. Och det inkluderar alltså pärlbroderi.
I sin bloggartikel High Relief Pearl and Goldwork Embroidery visar Mary Corbet ett exempel på pärlbroderi i denna teknik i form av en ryskortodox ikon. Hon visar flera närbilder och beskriver tekniken utifrån ett arbete av Larissa Borodich. Notera att det inte är en tutorial, men utifrån beskrivningen kan du som redan har grundläggande kunskaper i pärlbroderi och trapunto lära dig tekniken.
Som du ser nedan så har brodösen valt att göra dessa reliefbroderier separat för att sedan klippa ut dem, fästa in kanterna och sedan sy fast pärlbroderiet på det underlag som resten av pärlbroderiet sys på. På engelska brukar sådana "lösa" broderade bitar kallas för slips.
Foto: Mary Corbet, Needle 'n Thread
tisdag 20 januari 2015
Hem och trädgård: String art med plaströrspärlor
Letar du efter ett annorlunda sätt att använda dig av dina Nabbi- eller Hamapärlor så Frk. Hansen ett tips för dig som gillar retropyssel. I dessa instruktioner visar hon hur du gör en ram av pärlor på en rund pärlplatta. Den dekoreras sedan med tråd à la gamla trådtavlor (eng. string art) eller peruanska trådhängen. Ytterligare en variant av tråd- och pärlhängena visar hon här. I den senare varianten viras tråden runt pärlramen istället för att träs igenom pärlhålen.
I artiklarna kallas hängena för julpynt, men visst skulle de passa att dekorera med året om?
Foto: Frk. Hansen
måndag 19 januari 2015
Nyhet: Tango beads
Tango Bead är den senaste tvåhålspärlan, som distribueras exklusivt av amerikanska grossisten Bead Master. Officiellt ska pärlan lanseras i februari, men redan nu kan den förhandsbeställas från butiken.
Pärlan påminner något om Kheops by Puca, som också är en 6 mm stor triangulär tvåhålspärla, men skiljer sig genom formen (Kheops är liksidig) och placeringen av hålen. Formen gör att pärlorna kan kombineras på många olika vis, vilket du kan se på bilden ovan.
Du kan läsa mer om pärlorna och se inspirationsbilder på smycken skapade med dem på produkthemsidan här.
Foto: Bead Master
Projekt: Dubbel tvinnad ring
Brian Wood (DA-alias harlewood) har skapat ringarna ovan och även skapat en tutorial för hur du gör dem själv: Intertwining Ring Tutorial. Det är inte några detaljerade instruktioner utan det förutsätts att du redan har grundläggande kunskaper i lödning.
Foto: Brian Wood/harlewood
fredag 16 januari 2015
Noterat: Annorlunda dekalpärlor
Gammeldags blommotiv är inte helt ovanliga på vita porslinspärlor och japanska tenshapärlor, men där dessa satsar på en söt och romantisk stil så har Fancifuldevices valt att göra dem lite "ruffigare". Det puttinuttiga blomdekalerna har applicerats på kantiga polymerpärlor med svärtade facetter i en stil hon kallar Grandma Grunge.
Pärlorna hittar du i hennes etsybutik.
Foto: fancifuldevices
Hem och trädgård: Pärlpyntad mossa
Mossa är lika fin i inomhusarrangemang som ute i skog och trädgård. I en artikel på Hemmets Veckotidnings hemsida fylls ett fat med mossa som mossa pyntas med vita vaxpärlor för ett enkelt jul- eller vinterarrangemang. Kanske ett sätt att använda billiga pärlor som du tröttnat på?
För en annan vintrig kombination av vita pärlor och växter, se Juldekorationer med pärlsträngar.
Foto: Hemmets Veckotidning/Ina Ageny, Shutterstock
torsdag 15 januari 2015
Referens: Minilektion i lampworktermer
Lampworkers har många olika termer för material och tekniker de använder sig av när det skapar sina glaspärlor. Tre av dem presenteras närmare på bloggen Art Jewelry Elements: frit, murrini och stringer. Förutom att förklara orden så visar Sue Kennedy där hur de tre materialen ser ut både som "råmaterial" och i färdiga pärlor.
Är du nyfiken på hur de mönstrade murrinistavarna tillverkas finns det bilder på processen här. Bildsviten avslutas med bilder på hur man sedan gör en typ av millefioripärlor av dem. (Mer om millefioripärlor kan du läsa här.)
På fotot ovan, som valts för att illustrera blogginlägget här, så ser du inte de tre ovan nämnda produkterna. Förutom murrini (ovan till höger) ser du rods (glasstavar som är själva grundmaterialet man jobbar med; ovan till vänster) och shards (stora, tunna glasskärvor; nedan till höger). Hur shards tillverkas och används kan du se i denna video.
Foto: kitzbitz art glass by Jolene [via Flickr.com], cc by-nc-nd 2.0
onsdag 14 januari 2015
Projekt: Falska små pärlörhängen
Dagens tips kommer från Cute Simple Stuff och är ett lite annorlunda sätt att göra faux pearl stud earrings med nagellackstäckt strass. Är inte pärlimitationer din grej så kan du förstås använda ett annat nagellack för att skapa t. ex emalj- eller metallimitationer, vilket du kan se flera exempel på i hennes blogg här.
Om du inte vill täcka över stass, även om det är en billig typ, så skulle du kunna limma fast en lite pärla eller kula av annat material på örstiftet istället. Gillar du att göra saker från grunden så varför inte använda egentillverkade hattpinnar med smält kula i änden (se teknik här)?
Mer projekt med nagellack finner du i blogginlägget Nagellackssmycken och -cabbar.
tisdag 13 januari 2015
Projekt: Armband med präglingsapparat
För ett tag sedan upplevde den gamla Dymon helt plötsligt en renässans där de präglade plastbanden blev retrorätt i inredningen och pysslandet. Men den gamla präglingsapparaten kan också användas till smycken, vilket Tilda visar i projektet Bracelet with Lyrics (bild ovan) och Hey Wanderer i Label Bracelets (bild nedan).
Det finns för övrigt präglingsapparater, från Dymo och kanske av fler fabrikat, gjorda för metallremsor istället för de vanliga plastbanden. Vissa använder även sin vanliga Dymo för pappers- och vellumremsor.
Foton: Tilda/Cut Out + Keep respektive Hey Wanderer
måndag 12 januari 2015
Tävlingar och utmaningar: Januariutmaningar
Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.
OBS! Många månadsutmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera stort -- många utmaningar har nu deadline i början eller mitten av månaden och andra spänner över mer än en månad -- så läs regler och information noga för att inte missa din deadline.
~*~
Adventures in Making
Ny utmaning från en relativt ny blogg för kreativa. Varje månad publiceras ett tema, som du ska skapa något utifrån (öppet för alla material och medier). 10 favoriter kommer att väljas ut från de inskickade bidragen för att visas upp på bloggen och bland dem kommer priser att delas ut. Läs mer om månadens utmaning här.
Art Jewelry Elements
AJE har månatliga Component of the Month giveaway där du har chansen att vinna en handgjord smyckeskomponent (t ex pärla, hänge, pärlhatt osv) mot att du skapar något med den, vilket visas upp vid en reveal i slutet av månaden. Utlottningen görs i slutet av varje månad och varar oftast enbart ett par dagar så håll ögonen öppna om du vill vara med! Utlottningarna hittar du här.
Art Bead Scene Blog
Tema för månadens art bead-utmaning är ovanstående målning. Tänk på att det som vanligt är krav på att använda minst en art bead, köpt eller egentillverkad (se bloggen för definition). Vinsten var månad utgörs vanligtvis också av art beads. Numer kan bidrag också utgöras av dina egentillverkade art beads. Bilderna ska numer läggas upp på Pinterest istället för Flickr. Läs mer om utmaningen här.
Art Jewelry Magazine
Amerikanska Art Jewelry har utmaningar på sin facebooksida. Mer information finner du här.
Bead Journal Project
Årslånga pärlutmaningen Bead Journal Project har numer en något annorlunda och mer individuell form där deltagarna själva sätter upp sina mål med avseende inte bara på pärlarbetenas/ "dagbokssidornas" storlek och form utan också antalet arbeten som de vill göra (mot tidigare gemensamma målet på en "sida" per månad). I år och framledes kommer utmaningsformatet inte kräva att du anmäler dig under en viss tid före årets början. Information om BJP samt hur du blir medlem i den nya gruppen hittar du här.
Beadaholique
Årets första utmaning har tema Marsala, årets färg enligt Pantone, och sträcker sig till 10 februari. Som vanligt kommer butiken att välja ut finalister och sedan kommer två vinnare av presentkort -- en amerikansk och en internationell -- att väljas genom en öppen omröstning. Läs mer om utmaningen här.
B'Sue Boutiques
B'Sues utmaningar har flyttat till butikens facebookgrupp. Se mer information här (kräver inlogg).
The Curiosity Club
The Curious Bead Shop (alias Rebecca Anderson) har börjat med inspirationskit, vilket i sin tur lett till att butiken nu startat The Curiosity Club, en prenumeration på inspirationskit. Varje månad kan du skapa något med ditt kit och lägga upp en bild på butikens facebooksida för en chans att vinna lite goodies. Läs mer om klubben/prenumerationen (som är på 3 eller 6 månader åt gången) och utmaningen här. Prenumerationerna köper du här.
Earrings Everyday
Månadsutmaingar för dig som gillar att göra örhängen. Utmaningen går ut på att, inspirerad av månadens utvalda inspiration (t ex ett foto, en målning, en konstinstallation, en film, en dikt, en person, en plats etc), plocka fram vad du har i gömmorna och skapa ett par örhängen. Blogga sedan om det för en blog hop den tredje fredagen i månaden. Mer information om månadens utmaning, som presenteras första fredagen i månaden, här.
FusionBeads
Butiken har i år ersatt sina tidigare veckoutmaningar med månadsutmaningar på färgtema där man inspireras av Pantones trendpaletter. Först ut är marsala. Läs mer om utmaningarna här.
Mirrix Loom WeaveWith
Mirrix kompletterar sina WeaveAlongs (där alla gör samma projekt) med friare WeaveWiths där alla som anmäler sig skapar sitt eget projekt på ett givet tema och delar med sig av bilder och kommentarer under arbetets gång. Läs mer om den nya utmaningen/grupprojektet här.
Operation Tackle That Bead Stash
OTTBS tänker framöver blanda temautmaningar med de vanliga färgutmaningarna. Denna månad är det tema inspirerad av en sång som gäller.
Som vanligt får du här lov att delta med kreationer baserade på andras mönster så länge du anger designerns namn (gärna med länk). Bloggens fokus ligger på att använda pärlor man redan har hemma: inget krav för utmaningen, men det uppskattas. Pärlmakare kan delta med sina pärlor, inte bara färdiga alster. Alla alster måste vara gjorda specifikt för utmaningen. Bland de som deltar i utmaningen kommer en vinnare, som får ett pris från månadens sponsor, att lottas fram. Läs mer om utmaningen här.
Rio Grande
What Are You Working On Now är tillbaks. Det är en återkommande tävling du kan visa upp vad du just nu arbetar med för projekt för en chans att vinna ett mindre presentkort i butiken och synas i deras blogg. Läs mer om det här.
Year of Jewelry 2014
Year of Jewelry (YOJ), en årslång utmaning där du ska tillverka ett smycke på ett tema varje vecka, är i gång även i år. Information finns på denna Facebooksida (hoppas jag: man måste logga in så jag, som saknar FB-konto, kan inte se något).
Känner du till fler återkommande månadsutmaningar för pärlare och smyckestillverkare? Tipsa gärna!
Fler tävlingar och utmaningar hittar du under sagda kategori, men glöm inte att du även finner ytterligare utlottningar, tävlingar med mera på mitt pinterestboard.
fredag 9 januari 2015
Teknik: Kinesisk kronknut med pärlor
Denna kinesiska knut -- med namn som crown knot, crown sinnet eller round lanyard knot -- kan vara ett alternativ för dig som gillar pärlad kumihimo, men föredrar att knyta framför att väva på en kumihimoplatta.
Instruktioner till armband i denna teknik finner du hos bl. a. Macrame School (se även videon ovan) och PandaHall. På bloggen Knotty Notions kan du finna foton på en beaded crown sinnet sampler att inspireras av. I dessa exempel pärlas hela repet, inte bara en sektion av det som i ovan nämnda instruktioner. Ytterligare en bild på ett helt pärlat armband -- med några stora fokalpärlor -- kan du finna här.
torsdag 8 januari 2015
Övrigt: Parfym inspirerad av guldsmedja
Parfymer inspirerade av ädelstenar är inte helt ovanligt, men när Dawn Spencer Hurwitz (DSH Perfumes) skapade sin senaste parfymkollektion var det inte bara med inspiration av tre olika juveler utan också av den plats där de infattas i guld och silver, en parisisk guldsmedja. Fumée d'Or, franska för guldrök, är "inspired to evoke the imaginary aroma of a Paris goldsmith’s workshop: an ancient place filled with the fragrance of hot metal fused with the woodsmoke of fires to fuel the smelting furnace and a touch of scent from the heavy leather apron that protects the artist at work." För att frammana denna miljö så innehåller Fumée d'Or en ovanlig doftkombination med bland annat björktjära, metalliska aldehyder, jasmin, nerloi och sibetmysk.
Parfymen ingår tillsammans med Deco Diamonds, Rubis Rosé och Jacinthe de Saphir i Brilliantkollektionen, som skapats för Denver Art Museums utställning Brilliant: Cartier in the 20th Century. Fumée d'Or är inspirerad av Cartiers ateljé medan de tre sistnämnda parfymerna är inspirerade av tre kända kvinnor och deras Cartierjuveler: Wallis Simpsons diamanter, Elizabeth Taylors rubiner och Rumäniens drottning Marie av Edinburgs safir. Parfymerna är tänkta att framkalla känslan av respektive juvels era och stil.
Fumée d'Or är tänkt att bäras på egen hand eller kombineras med någon av ädelstensdofterna: "And like gold for a gem, Fumée d’Or acts as a setting for the ‘gem flowers’ in the Brilliant collection. A pairing or layering of Fumée d’Or with Rubis Rosé, Jacinthe de Sapphir, and even Deco Diamonds will add even more depth and density to each fragrance. Just apply a bit of Fumée d’Or first and then the ‘gem’ fragrance on top to feel the fragrance soar!"
Du kan läsa mer om Fumée d'Or och de andra parfymerna i kollektionen på DSH Perfumes hemsida.
Foto: DSH Perfumes
onsdag 7 januari 2015
Nyhet: RounDuo senaste tvåhålspärlan
Om du inte kan få nog av tvåhålspärlor så har Potomac Bead Company en ny pärla för dig: RounDuo, en 5 mm stor klotrund pärla med två parallella hål. Pärlorna hittar du här.
Potomac har också ett par gratisprojekt med pärlan på sin YouTubekanal: RounDuo Peyote Stitch Diagonal Bracelet, som du kan se ovan, och Quilted Flower Necklace. Företaget har hintat om att fler tutorials är på gång.
tisdag 6 januari 2015
Utmaning/inspiration: Tips på årsprojekt för 2015
Brooch A Week collage av Louise Hunter (cc by-nc-nd 2.0) |
Ett nytt år innebär ett nytt tillfälle att åta sig ett årslångt kreativt projekt. Årslånga projekt kan ha många olika orsaker och mål. De kan vara allmänna eller ha ett specifikt tema, fokuserar på output (t. ex. ett alster per dag/vecka) eller på input (t. ex. lära nya tekniker). Men kärnan är oftast att utmana sig själv och utveckla sitt skapande.
Innan du börjar
Att åta sig något för 365 dagar framåt kan vara både spännande och skrämmande. Det är lätt att känna sig överväldigad, tycka det är för mycket, men å andra sidan kan man ett år senare -- förhoppningsvis -- se tillbaka på året och vara stolt över vad man åstadkommit. Det är en chans att pusha sig själv att göra något nytt eller något större projekt som man inte vågat tidigare.
Men var beredd på att vardagslivet kan komma emellan och sätta käppar i hjulet fortare än du anar. Är det första gången du planerar ett stort projekt kan det vara värt att sätta sig ned och tänka igenom sina mål först, det är lätt att bli för exhalterad och sätta mål man aldrig kommer att hinna med. Var realist och planera utifrån din livssituation, din kapacitet och den tid du vet du har att röra dig med. Det är inte roligt att ge upp och det kan vara svårt att hinna ikapp om man en gång halkat efter tidsplanen.
För alla projekt kan en sak att tänka på vara om du vill köra på egen hand eller om du vill vara en del av en grupp. Att vara en del av en grupp innebär ett stöd där medlemmarna pushar och uppmuntrar varandra samtidigt som man kan inspireras av andras resultat, men för vissa kan det å andra sidan innebära en negativ press på att leverera även när livet kommer emellan. Vissa tips nedan är projekt där det finns en diskussionsgrupp eller liknande att gå med i, andra projekt är mest förslag eller rena "soloprojekt" så där får du dra ihop en grupp själv om du inte vill vara ensam i din utmaning.
Tänk också på att utmaningar eller projekt kan vara ett sätt att utforska ett helt nytt medium. Om du mest jobbar med pärlor och smycken kanske 30 Words Thursdays där fokus ligger på foton och ord är ett projekt att hoppa på just för att det är annorlunda mot vad du annars skapar med. Vissa månadsutmaningar är öppna för olika medier: exempelvis är pysselbloggen Adventures in Makings januariutmaning garn, något som kan inspirera såväl icke-konventionella smycken/pärlarbeten som vara ett tillfälle att utforska textila tekniker utan att koppla det till ditt pärlande eller smyckestillverkande. Även Try Something New Every Month är öppen för olika medier och är en helt fri månadsutmaning. Är du modig kanske du gör det till ditt årsprojekt att leta upp utmaningar inom just ett annat område, t ex på en virkblogg eller ett polymerlerforum (t ex 2015 Polymer Clay Challenge eller Creative Unblock).
Bead Journal Project-vykort av Sharon Boggon (cc by-nc 2.0) |
Bead Journal Project -- pärlad dagbok
En klassisk årsutmaning, som numera fått en friare form där du kan anpassa din dagbok efter hur mycket tid och resurser du har möjlighet att avsätta för det.
Ititamat -- tidsbollar
Ititamat kan du läsa mer om här. I korthet är de en sorts icke-verbala dagböcker där indiankvinnor noterade olika händelser, personliga eller samhälleliga, i sin egen hemliga kod som bestod av pärlor, amuletter och andra småsaker som knöts på ett egentvinnat snöre.
Minnes- eller månadskapslar
Vill du inte fokusera på pärlor så kan du förstås skapa varianter på BJP, t ex ett speciellt smycke för varje månad eller varför inte utnyttja de många olika glaskapslar av olika slag som finns att köpa idag och varje månad fylla dem med något som symboliserar månaden som gått. Kan vara av personlig karaktär, men om du inte känner för det skulle det också kunna ha ett mer allmänt månadstema, t ex första snödropparna i mars, midsommar i juni osv.
365 [val]
Idén bakom alla 365-projekt är densamma: skapa något, eventuellt på ett tema, varje dag året ut. Se exampelvis denna sajt för projekt andra ägnat sig åt. Det har funnits ett projekt som gick ut på att göra något kreativt varje dag, litet eller stort -- huvudsaken var att man skulle skapa dagligen för att skaffa sig en kreativ rutin. Andra utmaningar är mer specifika med teman som örhängen, fingerringar, katter, foto etc.
Antingen kan du börja en dag (årets första dag, som ju annars hade varit en ideal startpunkt, har ju redan varit) och fortsätta året ut eller så håller du fast vid 365 dagar oavsett vilket datum du börjar.
52 [val] eller 12 [val]
Ett alternativ till att skapa ett alster per dag är att skapa ett alster per vecka. Passar dig som antingen vill göra lite mer avancerade alster eller har lite tid för ditt kreativa skapande i ditt dagliga liv. Ytterligare ett alternativ är att göra ett alster per månad à la BJP ovan. Exempel på denna typ av utmaning är Ring A Week, Brooch A Week och 52 pairs of earrings, som fanns för ett par år sedan. Year of Jewelry (JoY), som pågått några år verkar vara igång även i år (se här).
Hit kan också FusionBeads veckoutmaning (med dagliga utmaningar under mars, som är national craft month i USA) räknas. I skrivande stund har de inte publicerat en lista över 2015 års utmaningar, men du kan finna tidigare utmaningar listade här. UPPDATERING: de verkar göra en ny grej i år (se vidare under Årets färg), men du kan också låta dig inspireras av tidigare års utmaningar om du föredrar dem.
Månadsutmaningar
Det finns många månadsutmaningar och en del av de redovisas här på bloggen varje månad. Vissa lovar sig själva att utmana sig med att delta i sådana utmaningar varje månad under året, antingen väljer de en sajts/grupps utmaning eller så är det mer allmänt att delta i någon utmaning varje månad.
Vissa månadsutmaningar är också tävlingar där du kan vinna priser, vilket kan fungera som extra morot. Du kan förstås också delta i utmaningar privat, d.v.s. skapa något på utmaningstemat utan att skicka in resultatet till sajten som håller i utmaningen.
Prenumerationer och swapputmaningar
Gillar du överraskning så kan du prenumerera på pärlkit/-mixar (se t. ex. The Curious Bead Shop och Tresori Trovati) eller varför inte hitta en eller flera andra pärlare/pysslare/kompisar och arrangera en swapputmaning: välj hur många utmaningar som ska genomföras under året och fördela uppdraget att skapa kiten jämnt. Gör sedan ett schema för när aktuell utmanings ansvarige ska skicka ut sitt hemliga paket till övriga deltagare.
För extra utmaning, skapa en grupp (två eller fler deltagare) som arbetar i olika medier och låt dem skicka något som används inom just deras område, t ex garn från en stickerska eller designark från en scrappare, till övriga deltagare för att få alla att gå utanför sin trygghetszon à la detta tips.
Årets färg och säsongspaletter
Färgtrendspanarna på Pantone lanserar varje år en årets färg, vilket kan vara en perfekt utmaning. Det kan vara en engångsutmaning, men kan även utvecklas till en årslång utmaning genom att ge dig själv uppgifter som att exempelvis inkludera årets färg -- som 2015 är Marsala -- i ett visst antal alster eller att skapa en palett som inkluderar Marsala varje månad/vecka. Utöver årets färg så tar bl. a. Pantone också fram paletter för varje höst/vinter- respektive vår/sommarsäsong, vilka kan användas som bas för längre utmaningar.
FusionBeads nya månadsutmaningar baseras på just Pantonepaletterna: Color of the Month 2015. Januari börjar med tema Marsala och sedan följer ett halvår med "månadsfärger" tagna från vår-/sommarpaletten. Nästa halvår lär fortsätta med färger från höst-/vinterpaletten som presenteras inom kort.
Årets ord
Istället för nyårslöften är det populärt att välja ut ett motiverande ord, som ska följa personen genom året, på ett personligt plan och i skapandet. Lite som ett mantra eller motto, en ledstjärna som man kan påminna sig själv att sträva efter. Exempel på pärlare som valt ett ord hittar du här och här. Har du svårt att välja ett ord (eller om du bara vill veta mer om idén) så kan du få hjälp på sajter som My One Word, OneWord365 ochChristine Kane.
Ordet kan integreras på olika vis, t. ex. kan första månaden innebära att göra ett talismansmycke med ordet och sedan kan det mer eller mindre tydligt återkomma i det du skapar. Är ditt ord t. ex. nyfikenhet så kan du pusha dig att hela tiden experimentera med nya saker och är ditt ord harmoni kan du testa olika sätt att uttrycka det i pärlarbeten eller smycken: det kan vara färgval, materialval (tänk ytor, tyngd osv), designstil osv.
Årets tema
Det behöver inte vara ett ord som går som en röd tråd genom årets produktion. Varför inte välja en färg, ett material, en teknik eller något mer abstrakt som ett land, en växt eller en bok, som du fokuserar på under året för att utforska eller finputsa dina färdigheter med? Kerrie Slade ägnade ett år att skapa i grå pärlor för en utställning. Självklart med andra mindre projekt emellan.
Detta skiljer sig från 365- och 52-utmaningarna ovan genom att det inte behöver finnas ett krav på output varje dag utan fokus ligger på själva processen, att återkomma till samma sak och gå på djupet med temat. I slutänden kanske du bara jobbar på ett stort projekt eller gör stumpar och testbitar som sedan kan fogas in i andra projekt.
Realisera nyårslöften
Avgett kreativa nyårslöften, så som nämndes här? Ett bra sätt att verkligen komma igång, speciellt om du inte hunnit få stenen i rullning under de lediga dagarna efter nyår eller om du vet att det kommer att komma saker i vägen för dina mål, är att göra upp konkreta delmål, som fördelas över året, och en tidsplan för dem så att du verkligen genomför vad du bestämt dig för. En plan utan tidsramar blir lätt bara en dröm som inte förverkligas.
måndag 5 januari 2015
Biz: Nya momsregler påverkar pärlare
Om du brukar köpa pdf-tutorials eller e-tidskrifter från europeiska pärlare och smyckestillverkare så känner du troligtvis redan av konsekvenserna av de nya EU-regler kring moms vid försäljning av elektroniska tjänster, telekommunikationstjänster och sändningstjänster till privatpersoner inom EU som trädde i kraft 1:a januari 2015. Säljer du sådana e-produkter så är du förhoppningsvis också medveten om de nya regler som nu gäller.
Regeln är i grunden enkel: vid handel inom EU så betalas moms vanligtvis i det land varan köps från. Handlar du från England betalar du brittisk moms på dina varor osv. Men för att motverka att storföretag etablerar sig i skatteparadis och därmed unviker skatt har man beslutat att för elektroniska tjänster -- som e-tidskrifter, nätbaserade kurser och nedladdningsbara tutorials -- som säljs till privatpersoner ska moms betalas i köparens land. Köper du som svensk en tysk pdf-tutorial ska du alltså betala svensk moms istället för tysk moms vid ditt köp. Momsintäkterna skickas som vanligt in till skattemyndigheten i företagets hemland för att sedan omdistribueras till kundernas hemländer.
En liten regelförändring i teorin -- där tanken troligtvis var att den skulle vara omärklig för konsumenterna -- men den har slutat med huvudvärk för speciellt små enmansföretag, som saknar kapaciteten att administrera detta och rent allmänt finner du nya reglerna dyra och krångliga (i Storbritannien har det hela döpts till VATMESS på grund av det, efter momstjänsten VATMOSS). En del har därför slutat sälja e-tidskrifter och mönstermakare har gått över till att erbjuda enbart tryckta tutorials. Ytterligare några testar olika kryphål.
Mer om de nya reglerna kan du läsa på Skatteverkets hemsida. För att underlätta momsredovisningen för små företag så har e-tjänsten MOSS lanserats, vilken du kan läsa mer om här (är du inte redan registrerad kan du tyvärr inte använda den för redovisningsperioden som börjar 1/1 2015).
Mest lästa 2014
Den årliga sammanställningen av mest lästa blogginlägg under året är här igen för sjätte året i rad. Numer finns det ju en gadget i högerkolumnen som visar veckans mest lästa inlägg, men detta är alltså topp 50 för de mest lästa inläggen 1:a januari till och med 31 december 2014. Som vanligt är det några artiklar som återkommer år efter år, men här finns också några nya favoriter.
Statistik är dock bara halva sanningen: listan grundar sig på träffar på specifika inlägg, men majoriteten av träffar går annars till förstasidan eller en viss kategori/etiketter -- ibland även en viss månad, vilket är det sätt man många gånger kommer till en blogg via googlesökningar etc. Vägar där jag inte kan "maska ut" exakt vilka inlägg som lästs. Men jag tror ändå listan kan ge en viss indikation på vad som varit speciellt eftersökt.
I år blir det enbart en lista, men å andra sidan en lång sådan. Förutom gamla klassiker -- som patinering, tenntråd, tiaror, knutar och pärldjur -- så märks det att loom bands blivit populära under året (plats 10 och 17). Att fästa nitar och tryckknappar på läder har också varit en ny sak som efterfrågats (15). Stenrelaterade tekniker har efterfrågats mer än tidigare och även flappereran har varit i fokus (12 och 16). Krona, krans och tiara ligger som vanligt högt, något som i stor utsträckning beror på att den pinnats flera gånger på Pinterest med en snygg tiara och engelsk text.
1. Reglerbara armband och halsband
2. Patinera metall med vinäger och ättika
3. Paracordarmband
4. Oxidera metall
5. Tenntrådsflätning -- tenntrådsbroderi
6. Att knyta pärlhalsband
7. Krona, krans och tiara
8. Japansk snodd/kumihimo
9. Borra och gravera i sten
10. Pärlade loom bands-armband
11. Pärldjur
12. Gatsby- och 20-talsinspirerade smycken
13. Att stansa och hamra metall
14. Guide till örhängen för de utan hål i öronen
15. Fäst nitar och tryckknappar på läderarmband
16. Gör din egen flapperklänning med pärlfransar
17. Påtade gummibandsarmband (loom bands)
18. Kirurgknut
19. Att börja pärla och tillverka smycken
20. Pärlade hörlurar
21. Punsa på läder
22. Personliga tags
23. Glödritning på trä och läder
24. Äkta bärnsten -- eller?
25. Så läser du av skjutmått -- på en tiondels millimeter
26. Avsluta elastiska smycken
27. Makramé med mera
28. Påta med pärlor
29. Gravyr med hand- eller elverktyg
30. Gjut med epoxiharts
31. Tibetsilver
32. Därför missfärgas huden av guld
33. Smycken av trasigt porslin
34. Fingervirkning -- även för vuxna!
35. Färgglada makraméarmband
36. Frivoliteter och pärlfrivoliteter
37. Allergi av smycken -- inte bara nickel
38. Armband i trefläta med pärlor eller ringar
39. Introduktion till pärlsömnad/sydda tekniker
40. Stentrumla -- inte bara för sten
41. Halsbandslängder och val av längd
42. Smycken av snäckor och snäckskal
43. Etsa glas eller sten
44. Testa äktheten i silver
45. Chain maille
46. Vacker makramé med inslag av metalltråd och pärlor
47. Läder -- välj rätt och undvik miljögifter
48. Designprogram för att skapa mönster och illustrationer
49. Avslut på pärlvävda armband
50. Vänskapsband