sidor

lördag 30 juni 2012

Tävlingar och utmaningar: FusionBeads och Bello Modo



Amerikanska pärlbutikerna FusionBeads och Bello Modo har varsin utmaning med vinster i potten på gång just nu. Den förstnämnda har en kitutmaning mellan den sistnämnda fokuserar på swarovskis neonfärger.

 FusionBeads

Jewelry Designer Challenge kallar butiken kort och gott sin nya tävling/utmaning som utgår från två pärlmixar, en med swarrisar (Preppy) och en med japanska seed beads (Potpurri), som ska mixas med vintajdelar (valfria, de behöver inte ens komma från FusionBeads) och andra fritt valda komponenter. Du måste använda minst 75 % av pärlmixarna i ditt bidrag.

Bland de inskickade bidragen kommer en jury att välja ut tre vinnare, som får 75 USD att shoppa för i butiken. Läs allt om utmaningen här. Sista tävlingsdag är 26 juli.

Bello Modo

Swarovski Neon Pearl Challenge hetar Bello Modos nya utmaning. Denna utmaning är inte, som ovanstående, begränsad till enbart smycken utan du kan skapa vad du vill. Så länge swarovskis neonpärlor är "huvudingrediensen" i din kreation.

Bland inlämnade bidrag, som ska vara butiken tillhanda senast 27 juli, kommer tre vinnare av presentkort (värde 50, 75 respektive 100 USD) samt en "Most Colorful" (vinner presentkort värde 30 USD) att röstas fram av allmänheten. Fullständig information om utmaningen hittar du här.

fredag 22 juni 2012

Sommarhälsning -- blogguppehåll




I och med midsommar börjar också mitt "sommarlov" från denna blog. Det är dags för det årliga sommaruppehållet och som så ofta finns det i dagsläget inget bestämt datum för när jag börjar blogga reguljärt igen. Juli ut är dock "bloggbefriat". Undantag är som vanligt tävlings- och utmaningstips p g a tidskänsligheten på dessa tips. Och jag kommer även att fortsätta med månadspaletterna. Eventuellt kommer det att bli en sommarspecial med veckopaletter istället, men inget är bestämt utan det beror på andra faktorer.

Sommaren blir med andra ord ett bra tillfälle att bläddra bakåt i bloggen; läsa om gamla inlägg eller läsa dem för första gången om du inte är inbiten bloggföljare sedan starten. Det går bra att kontakta mig under uppehållet, men tänk på att svaren kan dröja lite beroende på jobb, dagsutflykter, datorfria dagar osv.

 Som vanligt kommer jag att fortsätta blogga på Wild roses and blackberries. Min andra blogg är mer personlig och fokus ligger på mitt eget skapande, men även där kan du förhoppningsvis hitta lite tips och inspiration. (Håll också utkik efter min twin bead sampler: om intresse finns kommer jag att göra en ny tutorial baserat på den mest populära designen så vill du se det, var beredd att skriva en kommentar.)



Glad helg och hoppas ni alla får en bra sommar!

Projekt: Washitejpsmycken

washi pendant - lilac star


I maj kunde du läsa om Armband med tygtejp där även washitejp eller paper tape nämndes i förbigående. Smycken av washitejp, som är ett populärt material i bl a scrapping, är dock värt ett eget inlägg också. Förutom washipapperstejp finns även tissue paper tejp (ung. silkespapperstejp). Tejpen säljs i bl a scrapbookingbutiker och vissa butiker med hobby- och pysselmaterial.

Washitejp används ibland allmänt om alla tunna papperstejper, men i egentligen mening är det en typ av lyxig japansk maskeringstejp -- ofta mönstrad och alltid färgad -- som göras av washi. Washi kallas även japanpapper på många språk och faktum är att det rent bokstavligen betyder just japanskt (wa) papper (shi). Pappret tillverkas inte av trämassa som vanligt papper utan tillverkas av barken från vissa typer av trä (bl a kozo, även känt som paper mulberry), men det kan även göras av exempelvis bambu eller ris, något som gör det starkare än vanligt papper. Washi finns i flera olika varianter och tjocklekar. Traditionellt har washi använts inom många konstformer och pyssel. Mer information om washi finner du på bl a Wikipedia.

På nätet kan du hitta några olika smyckesprojekt med just washitejp: Washi BangleDimensional Magic Washi Tape Pendants, Washi Tape Necklaces, Washi Tape Statement Necklace, Washi Tape Week Accessories (armband) och Washi key chain. Denna tutorial handlar om att göra magneter med glasstenar och washitejp, men samma teknik skulle kunna användas för att göra hängen och cabochoner för smycken. Generellt sett kan du använda washitejp på samma sätt som papper i fotoberlocker och andra bildsmycken. Fler idéer kan du hitta på Pinterest boards som det här (fler boards hittar du här). Missa inte heller Mel Stampz, som tipsar om många idéer och tekniker för washitejp.

Egen washitejp kan du för övrigt tillverka enligt samma princip, som tipsades om i Armband med tygtejp: fäst washipapper på dubbelhäftande, tunn tejp.


Foto: Craftapalooza/Nicole Vaughan [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-NC 2.0

Noterat: Engelska nålar inte engelska?




Det är ingen nyhet, men frågat har dykta på i bloggvärlden på sistone. Under de senaste månaderna har de engelska nålarna stått i fokus bland både pärlare och brodöser, som vill ha högkvalitativa nålar att arbeta med. För faktum är att många engelska nålar inte längre tillverkas i just England. Liksom många industrier har den brittiska nålindustrin sett sig nödd att av kostnadsskäl flytta produktionen utomlands. Många kända märken låter numer sitt sortiment tillverkas helt eller delvis i Kina och på sin höjd packas och inspekteras nålarna i England. Vissa tillverkare av "engelska" nålar har outsorcat produktionen i flera år.

Detta är inte något som tillverkarna, vilka säljer just på sin engelska kvalitet, pratat öppet om, men helt hemligt -- vilket vissa i debatten verkar insinuera -- är det inte. Kikar du noga på förpackningarna kan du se hur "Made in England" börjat försvinna och ersättas av texter om att nålarna är importerade (från ett ibland men inte alltid angivet ursprungsland), alternativt att de packats i England (till skillnad från förr då de tillverkades i England). Och "finest quality english needles" har blivit "finest quality needles".




Påverkar detta då kvaliteten? Tillverkare som John James vidhåller på förpackningarna att nålarna ska tillverkas i enlighet med deras kvalitetskrav och specifikationer (se ovan; även "made in England"-förpackningen är nyligen inköpt). Enligt Trish Burr, som uppmärksammat flytten, har också de brittiska maskinerna exporterats till Kina, vilket betyder att åtminstone delar av tillverkningen är den samma, men inte säger något om material och teknisk know-how. Men vissa användare av engelska nålar menar att de har känt av en sänkning i kvalitet på senare tid, t ex att nålarna blivit skörare och lättare går av. Och generellt sätt kan kvaliteten försämras när engagerade arbetare med lång erfarenhet och kunskap ersätts med billig, men ofta inte lika erfaren, arbetskraft i ett land långt borta från företagets hemmabas. Det finns dock även de som inte känt av någon försämring. (Det framgår inte alltid från diskussionerna om det är vissa nålar som försämrats, t ex är tunna longs pärlnålar känsligare än grova tapisserinålar och därmed mer känsliga för kvalitetsskillnader.)

Personligen kan jag inte säg att jag märkt någon direkt skillnad än, trots att jag har både engelsk- och kinesisktillverkade nålar av samma märke att använda parallellt. Men eftersom jag inte haft möjlighet att sy så mycket på sistone är jag inte heller en storförbrukare av nålar. Jag är inte snäll mot mina nålar utan sliter och drar i dem, men de har fått vila mycket de senaste åren. Kanske skulle jag uttrycka det som så att om du inte syr så mycket kanske det inte spelar lika stor roll att det eventuellt skett en mindre kvalitetsförändring än om du syr mycket och "sliter ut" nålar i raskare takt. Och tänk även på att vissa som uttalar sig negativt gör det för att de har förutfattade meningar, medvetna eller omedvetna, om allt som tillverkas i Kina.

Oavsett om kvaliteten påverkats eller inte kan det vara bra att känna till att engelska nålar inte alltid är just engelska, även om vissa butiker fortfarande kallar dem för det (speciellt i USA används begreppet english needles, vilket funkade bra när både företag och faktiskt tillverkning skedde i landet, men inte nu då endast företagen, inte nålarna, är engelska).

Du kan läsa mer om de engelsk-kinesiska nålarna hos bl a Beadwork.about.com och Needle n Thread, två blogginlägg som också innehåller kommentarer om nålkvaliteten från deras läsare.

torsdag 21 juni 2012

Teknik: Trapped beads

Trapped beads, "fångade pärlor", är en broderiteknik, men inte nödvändigtvis en pärlbroderiteknik. Pärlorna används nämligen inte främst för att synas -- de fästs under tyget -- utan för att skapa spännande reliefer och strukturer på tyget som ska broderas. De kan jämföras med de sidenbands- och brodergarnstäckta pärlor för broderi, som du hittar instruktioner till här. Båda teknikerna är perfekta för fula pärlor efterom de täcks över.

Tekniken används i olika typer av tredimensionella broderier och skulle så klart även kunna användas i pärlbroderier för att skapa nivåskillnader. Du kan även använda andra föremål än enbart pärlor: ringar, brickor (washers), knappar och stenar är bara några alternativ.

En introduktion finner du i gratisprojektet Encrusting Calico av Jennifer Rochester. På bloggen Threads and Patches har Marjolein instruktioner till två olika varianter på denna teknik som du hittar i inläggen Desert Pebble (se även detta inlägg) respektive Detached chain stitch. Tekniken beskrivs även i boken Bead Embroidery av Valerie Campbell-Harding och Pamela Watts.

Uppdatering: På Threads and Patches finns nu även en tutorial med trapped beads, som innehåller pärlbroderi, Flowering Desert Cactur Tutorial.


Material/Teknik: Cement och betong

Cement RAD 134.365 


 Cement och betong låter kanske inte som de mest självklara smyckesmaterialen, men visst finns det de som använder dem för att skapa smycken med en rustik eller industriell känsla. Exempel på smyckesmakare som arbetar i materialet är Andrew Goss, Sue Ann Dorman och Tom McCarthy. Kika gärna i deras gallerier för inspiration.

Cement eller betong?

Cement och betong används ibland i dagligt tal nästan som synonymer -- och på engelska är det ännu vanligare att betong (concrete) även används som synonym för cement. Betong skulle lite förenklat kunna beskrivas som cement med grus eller sand i. Cement i sin tur är en produkt som tillverkas av huvudsakligen lera och kalksten, vilken bränns och mals till ett pulver. Cement hårdar genom en reaktion med vatten. Mer om cement kan du läsa på Wikipedia.

Betong finns i olika varianter, vissa grova och andra betydligt finare. Vid betonggjutning i hobbysammanhang används ofta s k finbetong. Även den finns i olika grovlekar och tumregeln är att ju mindre saker du gjuter, desto finare betong ska användas.

Bland cement finns speciella cementtyper gjorda för olika ändamål. Butiken Kinn , som är specialiserad på just produkter för gjutning av olika slag, nämner formstenen Calmix som exempel på en specialcement gjord för frosttåliga gjutningar.

Även vissa typer av murbruk/fogmassa kan användas. De innehåller ofta mindre partiklar, vilket gör ytan slätare, och kommer många gånger färdigblandad, klar att använda. Eftersom bruket är lättare och porösare än betong så är det inte lika bra att hålla fast inbäddade smyckestenar etc.

UPPDATERING: I samarbete med Robert Dancik har BeadSmith tagit fram Artist's Concrete och konceptet Create Recklessly with Concrete, som omfattar färgad finbetong. Färgkarta och FAQ finner du här.


Tekniker

Betong och cement kan gjutas i temporära gjutformar eller direkt i smyckesdelarna. Materialet kan även färgsättas genom att pigment, speciellt anpassade för cement, blandas in i massan och det finns smyckeskonstnärer som färgat betong-/cementsmycken med rost. Det går också att måla på den härdade ytan. Stenar, cabochoner och andra små utsmyckningar att fästas i cementen på samma sätt som de fästs i t ex epoxilera.

En uttömmande källa till att använda betong och cement i mindre skala, t ex för smycken finner du i Andrew Goss och hans sida Art Concrete. Här finner du how-tos, inspirationsgallerier med mera. Goss har även skrivit en bok i ämnet: Concrete Handbook for Artists. Technical Notes for Small-scale Objects.

På Ganoksin finner du artikeln Introduction to Basic Concrete Jewelry, som diskuterar materialval, pigment och färger, förseglingsmedia, hur du kan använda betong i smyckestillverkning samt säkerhetsaspekter (skydda dina lungor från fint damm!).

Ett smyckesprojekt med betong/murbruk finner du bl a Mary Hettmanspergers bok Heat, Color, Set & Fire. En bok som kommer att recenseras på denna blogg (datum ej bestämt).

Korta instruktioner på svenska till att gjuta i betong finner du hos exempelvis Panduro och Konst i Allt.


Foto: Sara Westermark [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0.

onsdag 20 juni 2012

Pärlsort: Tila vs Tile


I början av 2010 presenterade japanska Miyuki sin på många sätt revolutionerande platta, kvadratiska tvåhålspärla för pärlvävning och -sömnad, Tila bead. Därefter kom PreciosaOrnelas svar på tvåhålspärlor för seedbeaders hösten 2011 med de ovala Twin beads (som sedan fick en tvilling i pressglaspärlan SuperDuo). Nyligen har det så också kommit en tjeckiska pressglaspärla från Starman, som vill vara ett alternativ till Tila. Denna pärla går under namnet tile beads eller CzechMates -- varav det senare är det nya officiella namnet -- och säljs bl a under devisen "use the better tile bead".

Där SuperDuo handlade om att göra en variant av Twin, som var mer uniform, så handlar Tile snarare om att presentera ett liknande, men inte exakt likadant, alternativ -- samt kanske också skapa en tvåhålspärla utan Tilas beklagliga nackdel med kanter som lätt kan få sig en nagg. För det Tile har gemensamt med Tila är den kvadratiska formen och de två parallella hålen. I övrigt påminner Tile mest om en klassiskt tjeckisk pressglaspärla med sina många finishar och rundade form.

SuperDuo och Twin kan fungera som substitut för varandra. Det kan inte riktigt Tile och Tila eftersom form och storlek skiljer sig något åt. Tile har rundade kanter och är tjockare (3 mm) likväl som större (6x6 mm). Tila har raka kanter, är tunnare (1,9 mm) samt mindre (5x5 mm) och har en fram- och baksida. De är även känsligare mot stötar etc och kan få sprickor eller flisor. CzechMates har dessutom -- tack vare sin tjocklek -- större hål: 1,25 mm att jämföra med Tilas 0,8 mm. De kan användas på liknande vis, men resultaten blir inte så nästan identiskt lika som när man byter Twins mot SuperDuos och det är inte säkert att ett tilamönster passar till tiles utan justeringar.

Liksom med Twin vs. SuperDuo har jag personligen enbart haft möjlighet att bekanta mig med "originalet" och hänvisar därför till andra för mer djupgående analyser och jämförelser. På Beadwork.about.com har Chris Franchetti Michaels skrivit just en sådan jämförelse, inklusive jämförande bilder, som du kan läsa här. Hon går förutom formen igenom parametrar som pris, utbud av färger och finishar samt hållbarhet. Ett exempel på samma design sydd med tila respektive tile kan du hitta hos Bead Street Online.

Du kan läsa mer om Tila på Miyukis produkthemsida och om CzechMates tile beads hos Starman.

tisdag 19 juni 2012

Teknik: Kombinera patinor



Det finns många olika typer av patina och imiterad patina  (färgläggning, t ex med akrylfärg, gesso, alcohol inks, gilder's paste etc) för metall, inte minst för silver och kopparlegeringar. Ofta används en patina, men det går att få spännande effekter genom att kombinera två -- eller kanske t o m fler -- patinor.

Att tänka på

Det finns två saker att tänka på när du ska kombinera patinor eller imiterade patinor. Först och främst bör du undvika att applicera en värmepatina på en patina som inte bör upphettas för att det då kan avge otrevliga gaser eller börja brinna. För det andra måste du planera patinorna i förväg och göra klart för dig vilken patina som ska appliceras först. Det kan nämligen finnas en risk att en patineringsteknik inte bara patinerar utan påverkar eller löser upp den patinan under.

För att förhindra att en patina försvinner helt under en annan patina, som läggs ovanpå, så kan du använda dig av reservageteknik, vilket du kan läsa mer om här. Använd en "snäll" typ av reservagemedium som lätt kan tas bort utan att skada vare sig den nya eller gamla patinan. Vaselin är ett Melissa Manleys förslag.

Exempel

I sin bok Jewelry Lab har Melissa Manley ett projekt (Lab 38) där hon skapar en ångad salt-och-ammonikpatina över med svavellever oxiderad koppar. 

Jinks McGrath har ett par olika exempel med kombinerad patina i sin bok The Jeweller's Directory to Decorative Finishes: lätt oxidering över värmepatina samt ångad salt-och-ammonikpatina över stark värmepatina. Båda två på koppar. 

På fotot ovan ser du en flerfärgad värmepatina över en intensiv "buried patina" (dvs metallen stoppas i en burk med vinäger- eller ammoniakindränkta sågspån) och i Vit patina med gesso kunde du se ett annat av mina egna experiment: värmepatina kombinerad med gesso"patina". På min andra blogg kan du finna detta exempel på jordnötspatina över buried patina. Brons har använts i det sistnämnda exemplet och mässing i de två andra.

En patina kan även användas som grund för färgläggning av metall. Se Skapa patina med färger och framför allt Pat Gulletts artikel/guide Copper-Coloring Technigques (Art Jewelry November 2008) samt Jill Ericksons artikel How To Layer Colored Pencil on Copper (Art Jewelry July 2010).

Resurse/vidare läsning

En lista över patinarelaterade inlägg på denna blogg finner du här. Texterna omfattar i princip alla de tekniker/metoder som nämnts ovan.

måndag 18 juni 2012

Teknik: Patina med reservage





Reservageteknik är ett begrepp som egentligen hör samman med tygfärgning och tekniker som batik där motiv skapas genom att en reserveringspasta eller vax appliceras på tyget. När tyget doppas i ett färgbad så färgas det -- förutom på de ställen där tyget skyddats av pastan. Liknande tekniker används även inom andra områden och i brist på bättre ord används det alltså här för att beskriva en typ av mönstrad patina.

Tekniken har tidigare nämnts i samband med svavellever (oxideringsmedel) i Oxidera med reservageteknik, men det kan vara dags att utvidga texten till att omfatta även andra patinor och fler reservagealternativ.

"Reservageoxidering" är ett spännande sätt att skapa motiv på metall med hjälp av oxideringsmedel, patina eller imiterad patina (färgläggning, t ex med akryl-/oljefärg, gesso, alcohol inks etc). Ett motiv ritas med exempelvis permanent märkpenna (helst svart), nagellack, vaselin, bivax, tejp/kontaktpapper eller klistermärken. Viktigast är att du använder ett material som är tillräckligt permanent för att inte lossna medan metallen patineras, men som samtidigt gå att ta bort utan att skada patinan efteråt. Anpassa därför valet av medium efter valet av patineringsmetod.

Holly Gage har instruktioner till oxidering med reservage, som inkluderar flera av de ovan nämnda metoderna. Scolla ned till Selective coloring using a resist så finner du en lista över både medium och "lösningsmedel" för dem. (Hon har även tips på hur du får bort patina -- bra att vet om du skulle känna att resultatet inte blev så bra som du hoppades.) I Jackie Trutys projekt Bring a High Polish to a Metal Clay Pendant används märkpennemetoden på silverlera. Hänget poleras sedan mycket lätt med silverputs för att få tillbaks lite av glansen i hänget. Det är dock viktigt att inte polera för mycket då motivet och oxiden försvinner. (För en hematitliknande glas kan oxiderat silver också trumlas en stund.)

Ännu fler tips finner du hos Tim McCreight och Brynmorgen Press. Pdf-filen Resist patinas visar exempel på medium som märkpenna, glasyr och senap(!) kombinerat med olika patineringsmetoder. Filen är ett komplement till McCreights DVD Patina Basics. Om du klickar på länken kan du hitta en halvannan minut lång videosnutt, som handlar just om resist patinas -- samma videosnutt som inleder detta blogginlägg i brist på passande bild att illustrera det med.

fredag 15 juni 2012

Utmaningar: Dags att anmäla sig till Bead Soup Blog Party


Bead Soup Blog Party



Från och med idag och över helgen kan du anmäla dig till den sjätte upplagan av Lori Andersons Bead Soup Blog Party (BSBP). Partyt och vad det går ut på har nämnts flera gånger förr här på bloggen så denna gång tänker jag enbart hänvisa till denna sida om du är intresserad av att veta mer om denna stora internationella kombinerade pärlswapp, blog hop och utmaning (som kräver att du har en blogg, missa inte det). Datumen för denna upplaga av BSBP ser du ovan. Nytt för denna gång är att partyt delas upp på tre grupper som visar upp sina resultat på olika datum.

För att anmäla dig, gå till Loris blogg. (Tänk på tidskillnaden: det är inte säkert blogginlägget med anmälningsformuläret är publicerat när denna text publiceras på morgonen, svensk tid.)

Tillbehör: Gilder's paste





Gilder’s paste är ett färgat vax, som används på bl a metall, men även exempelvis trä, polymerlera, harts och keramik, för att ge olika effekter/. Populärast är kanske de färger, som ger en patinerad ärggrön eller oxidbrun nyans och därmed imiterar en naturlig patina/oxidation. 

Vaxet appliceras med en trasa, svamp, borste eller finger och gnids på den rengjorda metallen. Om metallen är helt slät kan ytan ruggas upp med exempelvis fin stålull eller patineras så vaxet fäster bättre. Vaxet kan putsas så att det mesta av färgen stannar i håligheter och nedsänkta partier – något som ger en naturtrogen patinaeffekt. Det kan även förtunnas för att kunna målas och stöpplas. Om det poleras skapas en högglansig yta, annars är färgen halvblank till matt. Vaxet ska vara permanent när det väl torkat, men vissa förordar ändå ett extra skydd i form av en klarlack, vilket även skyddar metallen från att oxidera.

Mer information, så väl tips som inspirationsbilder, finner du på tillverkarens hemsida. Instrukstionsvideor till hur du använder produkten kan du finna hos bl a Beadaholique och B'Sue Boutiques (hon har fler tips på sin blogg). Fler instruktioner samt några gratisprojekt har Artbeads.

Gilder's paste finns numer att köpa i Sverige hos exempelvis Smyckestillbehor.se


Fotnot: Stampingen på fotot är inte färgad med gilder's paste utan ett annat antikguldfärgat vax.

torsdag 14 juni 2012

Övrigt: Pärldokumentär på SVT

Uwakoya8 


 Ikväll kl 20.05 visar SVT åter en fransk dokumentär från 2011 på Kunskapskanalen, som heter kort och gott Pärlodlaren. För första gången har Robert Sukendy, kallad herr Gie, öppnat dörrarna till sin pärlodling i Indonesien. Har var knappt ens 15 år när han började odla pärlor för att försörja sig själv och sina syskon när han blev föräldralös. Nu har han 6 000 anställda och producerar två ton pärlor per år.

Dokumentären är under några veckor också tillgänglig på SVT Play.


Foto: UWAKOYA [Public domain], via Wikimedia Commons

Inspiration: Färgkombotips från kristallfiligranpärlor



Färginspiration kan komma från många olika håll. Inklusive smyckesmaterialen själva. Pärlor kan vara flerfärgade och hängen kan inkludera många olika nyanser. Om du tycker om kristallpärlor så kan en källa till färginspiration faktiskt vara filigranpärlor med infattade strasstenar. Vissa typer av kristallfiligranpärlor innehåller nämligen minst två olika, matchande färger -- plus en matchande färg på själva metallen.

De nya filigranpärlorna -- och promotionbilder av dem -- i E. H. Ashleys senaste nyhetsbrev är ett bra exempel. Där har filigranpärlorna även matchats med swarovskipärlor i en kompletterade färg. Hela deras utbud av filigranpärlor (eller färgkombotips) finner du här. På den sidan finner du totalt 60 olika färgkombinationer.




Även andra typer av kristallsmyckade smyckesdelar, som har mer än en färg på kristallerna, kan förstås också ge färginspiration.

onsdag 13 juni 2012

Noterat: Pärlostron i lampwork

Lampworkern Maria Grimes bloggade igår kväll om sin senaste pärldesign: pärlor i form av knasiga pärlostron (med varsin vit pärla på tungan). Är du nyfiken på att se dessa lustiga små krabater så finner du dem på hennes blogg.

Utmaning: Silk Color Palette Challenge

Marsha Neal Studio Silk Color Palette Challenge


Normalt sett brukar kategorin Tävlingar och utmaningar vara förbehållen smyckes- och pärlarbetsdesign, men eftersom det är en kreativ utmaning -- och på sitt sätt en designutmaning -- så ville jag tipsa om Marsha Neals andra omgång av Silk Color Palette Challenge.

Utmaningen går ut på att du ska komponera en färgmix av sidensnören/-band. Du utgår från en inspirationsbild och "plockar" sedan dina färger från Marsha Neals utbud av handfärgat siden. Varje mix har tio trådar så du kan använda upp till tio färger. Skapa sedan ett collage (Marsha ger tips på hur du enkelt gör detta) med namn på mixen och länka till utmaningsposten under tiden 13-17 juni. Max ett bidrag per person.

18-21 juni kan sedan alla rösta på sin favorit bland färgpaletterna. Tolv finalister kommer att väljas varav åtta utifrån omröstningen och de övriga av en jury. Finalisternas färgmixar kommer att säljas av Marsha Neal och kreatören får vissa premier beroende på hur bra försäljningen av just hans/hennes mix går. En slumpmässigt utvald person, som lämnat in ett bidrag, kommer också att få en förpackning med den färgmix denne skapat.

Mer information finner du här. Se även denna sida för fullständig information.

tisdag 12 juni 2012

Referens: Seedbeadformer




Tidigare har du här på bloggen kunnat läsa Koll på pärlformernas namn (och Engelska ordlistor för olika borrningar), engelskspråkiga guider till namnen på olika -- vanliga och ovanliga -- pärlformer. Även våra småpärlor finns i olika former och för dig som vill lära dig namnen på dessa så finns det bra och överskådliga illustrationer av dem hos de två tillverkarna Miyuki och Preciosa Ornela. Många av formerna återfinns hos flera tillverkare, men där finns också några som är specifika för dessa två företag (t ex Tila, twins, long magatama, corolla m fl).

Notera att vissa pärlformer har olika namn hos olika tillverkare. Ett bra exempel är de pärlor som kallas farfalle av Preciosa Ornela (som först utvecklade dem), peanut beads av Matsuno och berry beads av Miyuki.  Cubes kallas squares hos Preciosa Ornela, som även har cylinderpärlor med olika namn. Miyuki är kända för sina cylinderpärlor Delicas och Toho har två olika cylinderpärlor: aikos och treasures (där aikos är den med störst precision i formen). Andra pärlformer har olika namn oberoende av tillverkare. True cuts och one cuts är samma sak -- och i storlek 13/0 kallas de även charlottes (ursprungligen användes charlottes enbart om denna storlek, men numer benämns även true cuts i andra storlekar charlottes).


Definition av seed beads

Det engelska ordet seed beads används ibland på lite olika vis. Dels är det en synonym till rocaillepärlor (rocailles, round rocailles) och dels används det även allmänt om alla typer av "småpärlor". Småpärlor definieras här som mindre pärlor, som framställs enligt samma process (ihåliga formade glasrör kapas i bitar). Exempel på vanliga former av småpärlor är rocailles, cylinderpärlor (cylinders; kända under namn som delica, aiko, unica, treasure, tubes), stavpärlor (bugle beads, macco), cubes, triangles, hex cuts, charlottes, farfalle/peanut/berry beads, drops och magatamas. På engelska kan även begreppet seed bead shapes eller shaped seed beads användas om dessa olika former för att skilja det från den specifika pärlformen seed beads/rocailles.

Seed beads kallas både seed beads och rocaillepärlor på svenska. Ibland används även begreppen broderipärlor och grönlandspärlor, speciellt om de vanligaste, mindre storlekarna. Stora seed beads kallas ibland crow bead (3/0) och pony bead/e-bead (5/0 eller 6/0) på engelska. På svenska kan de heta ponnypärlor eller kongopärlor -- namn som används oavsett om pärlorna är tillverkade i glas eller plast.

Ordet rocaille används sällan i engelskan, förutom när man vill särskilja pärlformen från andra "seed bead shapes" och då främst av tillverkarna själva, men är vanligt i inte minst europeiska språk som svenska, franska, tjeckiska osv. En rocaillepärla eller seed bead kan bäst beskrivas som en rundad pärla. Den är inte helt cylinderformade utan har rundade kanter. Vanligtvis är diametern större än höjden/bredden. Den exakta formen varierar något mellan fabrikaten. Tjeckiska rocaillepärlor brukar beskrivas som smalare, mer donutformade än de japanska.


Storlekar och färger

För fler tabeller och referenser rörande seed beads, se Färgkartor för seed beads och Rocaillestorlekar. Även Pärlor på sträng och hank samt Ordlista för pärlsömnadsprojekt kan vara av intresse för den som är intresserad av seed beads.

måndag 11 juni 2012

Utmaning: Bead, Book & Bounce



Operation Tackle That Bead Stash (OTTBS) har utöver sina återkommande månadsutmaningar alltid några nya idéer på lut. Nu introducerar teamet Bead, Book & Bounce -- en utmaning och bead along som utgår från några av de populäraste pärlböckerna, sådana böcker man lätt köper men sedan faktiskt inte gör ett enda projekt av.

Gruppen har valt ut några populära böcker om smyckestillverkning -- valda för att få en bredd på typ, svårighetsnivå och stil -- och från dessa kommer de tillsammans med bloggläsarna att den 7:e varje månad välja ett projekt, som sedan ska färdigställas inom två månader. Varje deltagare väljer sitt projekt och visar sedan upp sitt resultat på sin blogg alternativt OTTBS:s flickr- eller facebooksida på respektive månads reveal date (den 6:e) och kommenterar på OTTBS-bloggen.

En ny bok väljs varje månad och det är alltså möjligt att ha två projekt på gång samtidigt eftersom utmaningarna överlappar, men det är helt ok att bara delta de månader man vill.

Du kan läsa allt om den nya utmaningen här.

Tävlingar och utmaningar: Juniutmaningar




Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare -- och just denna månad har listan dessutom förlängts med några nya tips. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.

OBS! De flesta utmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera så läs regler och information noga för att inte missa din deadline. Just nu finns det flera utmaningar med deadlines mitt i månaden.


2012 Destash Beading Challenge
En årslång utmaning utan tidsramar eller krav från Mortira (Inspirational Beading). Häng på henne i hennes utmaning att använda de pärlor som blivit liggande orörda i över ett år före årets slut. För att delta i utmaningen behöver du bara skapa något med pärlor du haft i över ett år. Ta bilder på pärlorna innan du början och ta sedan en bild på ditt färdiga alster. Lägg upp detta på din blogg eller, om du saknar blogg, skicka bilderna direkt till Mortira så hon kan visa upp det på sin blogg istället. Läs mer om utmaningen här.


52 pairs of earrings a year
Flickrbaserad årslång utmaning där du ska tillverka ett par örhängen per vecka under året. Du kan hoppa in när du vill. Utmaningen hittar du här.


Art Bead Scene Blog
Tema för månadens art bead-utmaning är tavlan Nighthawks av amerikanen Edward Hopper (se bild ovan). Som vanligt finns här två deadlines att ha koll på: vill du delta i månadens blog tour måste du ha publicerat ditt bidrag senast 27 juni medan den siste är slutdatum för dig som bara vill delta i utmaningen och utlottningen av priser. Tänk på att det som vanligt är krav på att använda minst en art bead, köpt eller egentillverkad. Läs mer om utmaningen här.


Art Jewelry Elements
Art Jewelry Elements -- en relativt ny blogg med fokus på handgjorda smyckeskomponenter -- har  en serie utmaningar, som nyligen fått ett nytt format. Utmaningarna kallas Inspired by... och går ut på att det varannan måndag publiceras ett inspirationsfoto och två veckor senare publiceras ett blogginlägg dit du kan länka bilder av handgjorda komponenter eller smycken (med handgjorda komponenter) som du gjort inspirerad av fotot.

Du kan läsa mer om inspirationsutmaningarna här.


Artbeads
Artbeads nya månadstävling fortsätter. Varje månad kan du ladda upp en bild på din senaste favoritkreation för en möjlighet att röstas fram av Artbeads fans och besökare som månadens Jewelry Design Star. Butiken beskriver utmaningen med orden: "This is a design challenge and is meant to celebrate jewelry designers worldwide and showcase the beautiful and inspirational designs they create."

Tävlingen är öppen för alla, amatörer som proffs, över 18 år. Du får delta med högst ett bidrag per månad. Vid omröstningen gäller en röst per person. Läs mer om tävlingen här. Fullständiga regler hittar du här.


Bead Barmy/Beads Unlimited
Aktuellt tema för dig som hoppas på en möjlighet att synas i läsarnas galleri på Beads Unlimiteds blogg är inspirerat av drottningen, som jubilerar nu: Jubilee Jewels. Som vanligt kan du maila in ditt bidrag eller lägga upp det på butikens facebook wall. Läs mer om galleriutmaningen här (fotnot: än finns ingen info på bloggen, utan enbart på deras facebooksida).


Beadaholique
Månadens tema är Summer Picnics. Som vanligt kommer butiken att välja ut tio finalister och sedan kommer vinnaren, som får ett presentkort hos Beadaholique, att väljas genom en öppen omröstning. Läs mer om utmaningen här.


BeadFX: Inspiration Friday
BeadFX:s utmaning har inget gemensamt tema utan här är det du själv som väljer din inspiration. Skapa något utifrån din inspirationskälla och maila in en bild på resultatet och på din inspiration (eller en länk till inspirationskällan). Bilder på föregående månads inspirationsprojekt samt deadline för den nya månadens utmaning hittar du här.


B'Sue Boutiques
Temat för den nyaste utmaningen från B'Sue  är Making Your Own Chains: skapa egna smyckeskedjor med länkar, connectors, ringar metallbrickor, metalltråd, pärlor, found objects mm mm. Din kreation ska helst inkluderar någon produkt från B'Sues sortiment, som fokuserar på amerikansktillverkad mässing i olika pläteringar, men det är inget krav. Vilken typ av material som accepteras kan du läsa här. Läs mer om utmaningen på B'Sue Boutiques Creative Group på Flickr.


For My Sweet Daughter
Finally Friday kallar Shannon sina veckoutmaningar med tema färgkombinationer. Varje fredag väljer hon ut en ny färgpalett från Design Seeds (missa inte den sajten om du inte besökt den förr!) och en vecka senare presenterar hon sin kreation inspirerad av färgerna samt en ny palett. Varje vecka kan du också delta genom att blogga ditt resultat och länka till det i hennes blogginlägg. Utmaningen är inte begränsad till smycken eller pärlarbeten utan du kan skapa precis vad du vill så länge det utgår från veckans palett. Läs mer om utmaningarna här.


FusionBeads
Taggade av framgången med de dagliga utmaningarna under mars (national craft month i USA) har amerikanska pärlbutiken FusionBeads bestämt sig för att fortsätta med blandade veckutmaningar under hela året. Tanken är att du ska kunna dela med dig av ditt resultat på deras facebook wall, men alla utmaningar presenteras även på butikens hemsida så du kan utmana dig själv även om du inte är på FB. Detta är ingen tävling och inte en utmaning du behöver anmäla dig till utan det går bra att hoppa på (och av) när du vill. Kanske vill du försöka anta utmaningen varje vecka eller så väljer du att vara med på de veckor som har en intressant utmaning eller då du behöver inspiration/starthjälp.

Läs allt om de nya veckoutmaningarna, inklusive utmaningsuppgifter för de närmaste veckorna, här.


Love My Art Jewelry
Strut Your Stuff heter LMAJ:s nya månadsutmaningar, vilka inte längre har uttalade månadsteman. Som vanligt ska ditt smycke vara till största delen skapat med handgjorda -- av dig eller andra -- komponenter -- och ditt bidrag måste innehålla en bakgrundsberättelse kring hur du skapade det. Liksom hos ABS är det värt att skicka in bidrag tidigt då de presenterar en featured designer of the week varje vecka på bloggen. En vinnare kommer att väljas ut, som vinner handgjorda smyckeskomponenter samt en annonsplats på bloggen under en månad. Läs mer om utmaningarna här. Juniutmaningen och vinnare av förra månadens utmaning presenteras här.


Nina Designs
Även Nina Designs har börjat med månadsvisa designtävlingar. Temat för första utmaningen, som avslutas 14/6, är van Goghs tavla med mandelblom mot en blå botten. En vinnare, som får produkter från Nina Designs, kommer sedan att röstas fram och en editor's pick, som får ett litet pris, kommer också att väljas av företaget. Månadsvinnarna kommer sedan att göra upp i en årets bästa-omröstning i slutet av året. Notera att ditt bidrag måste använda sig av minst en komponent från dem. Du kan läsa allt om utmaningen här.


Operation Tackle That Bead Stash
Månadens moodboard fokuserar på regnbågens alla färger och måste innehålla minst fem av de på bloggen listade färgerna. Med det nya året har utmaningsformat förändrats så smått: dels finns här nu enbart en inspirationsbild och dels finns här en liten extra twist, som det kan löna sig att inkorporera (dock inget krav). Månadens twist är att ditt bidrag ska innehålla leftovers, pärlor som blivit över från andra projekt.

Som vanligt får du här lov att delta med kreationer baserade på andras mönster så länge du anger designerns namn (gärna med länk). Bloggens fokus ligger på att använda pärlor man redan har hemma: inget krav för utmaningen, men det uppskattas. Pärlmakare kan delta med sina pärlor, inte bara färdiga alster. Bland de som deltar i utmaningen kommer en vinnare, som får ett pris från månadens sponsor, att lottas fram. Läs mer om utmaningen här.

Nu har OTTBS även en annan månadsutmaning på gång, Bead, Book & Bounce, som du kan läsa mer om här. Utmaningstiden för dessa bokbaserade projekt är två månader istället för en och en ny utmaning kommer att presenteras varje månad så att utmaningstiderna överlappar. OTTBS har/har haft andra utmaningar också, som du kan läsa om på gruppens facebooksida.


Ring a week 2012
RAW 2012 är en fortsättning på förra årets årslånga utmaning Ring a Week. Utmaningen, som började som Ring a Day (RAD), har numer även blivit bok (Ring a Day: 700 photos from a 365 day jewelry challenge, Lark Books). Istället för en ring per vecka kan du välja en ring per månad eller per kvartal. Du kan läsa mer om årets utmaning här.


Rio Grande
Rio Grande har en återkommande What are You Working on Now Contest där du kan visa upp vad du just nu arbetar med för projekt för en chans att vinna ett mindre presentkort i butiken och synas i deras blogg. Läs mer om det här.


SoftFlex
SoftFlex har börjat med utmaningar där inspirationen kommer från Pantones färgtrender. Temat för juni har i skrivande stund inte presenterats, men håll utkik på SoftFlex Girls blogg. För att delta i utmaningen, och få chansen att vinna ett presentkort på 50 USD i deras butik, ska du skapa en accessoar med månadens nyans som dominerande färg. Ditt bidrag ska också -- synligt! -- inkluderarsmyckesvajer från SoftFlex. Visa/dela sedan ditt bidrag på din blogg, Facebook, Pinterest och/eller Twitter och länka till det i en kommentar på bloggen (Obs! Se utmaningsreglerna för detaljer). Läs allt om månadsutmaningen här.


Stitch 'n' Craft
Prenumerationsutmaningen/-tävlingen i samarbete med Swarovski Elements, Treasure Challenge, forsätter med juni/julikitet. Läs mer om utmaningen, som skiljer sig från de flesta utmaningar och tävlingar, här samt i mitt tidigare inlägg här. Notera kostnaderna för prenumeration och porto.


Vintaj
Vintajs månadsutmaningar ligger som vanligt lite annorlunda än övriga med deadline första fredagen i varje månad. Därför är det juliutmaningen, inte juni, som är aktuell just nu.

Temat för juli månads utmaning är Summer Road Trip. Som vanligt kan du delta med såväl smycken som mixed media, bara det innehåller produkter från Vintaj. En vinnare röstas fram av allmänheten, som vinner vintajprodukter och en plats i årsfinalen, och även en editor's pick utses, som får en mindre vinst. Läs mer om utmaningarna här.

Kika även på bloggen då inspirationsbilder och -projekt kommer att publiceras under månadens gång.


Year of Jewelry 2012
Year of Jewelry (YOJ) pågår även i år.I YOJ finns det temat för varje vecka till skillnad från övriga utmaningar, men dessa är helt frivilliga.  Det är för sent att hoppa på första och andra kvartalet, men eftersom utmaningen är uppdelad i kvartal finns det två nya chanser under året: anmälan till tredje kvartalet tas emot 24/6-1/7 och anmälan till fjärde och sista kvartalet tas emot 23/9-30/9. Läs allt om YOJ här (se högerkolumnen).


Övrigt
Förutom utmaningarna på nätet kan även flera av pärltidningarna ha olika utmaningar med teman i varje nummer. Några av dessa håller sina utmaningar på Facebook så du behöver inte köpa eller prenumerera på tidningen för att delta. Det finns även pärlbutiker med flera som har facebookutmaningar.




Känner du till fler månadsutmaningar för pärlare och smyckestillverkare? Tipsa gärna!

fredag 8 juni 2012

Projekt: Vänskapsband med nitar, strass och kedja



Det har figurerat många olika typer av vänskapsband (friendship bracelets) på nätet de senaste åren. Vissa utvecklar dem genom att använda nya tekniker och material, andra modifierar de klassiska makraméarmbanden (som du kan läsa mer om här).

Hur du smyckar dina vänskapsband med smyckeskedja, strasskedja eller tuffa spikes (nitar) beskriver bl a Honestly WTF. Armband med nitar finner du även på Our Brick House och Bored Doe medan All The Good Girls Go To Heaven kantar sina armband med kedjor.


Foto: Honestly WTF, använt i enlighet med CC BY-SA 3.0

torsdag 7 juni 2012

Mässor: Pärlmässa i Hamburg



Bloggen har fått en ny kategori: Träffar, mässor och kurser. För att uppmärksamma detta får du här ett tips på en åtminstone för skåningar närbelägen stor pärlmässa. Tyvärr har jag inte själv koll på alla mindre evenemang runt om i landet och utomlands så tipsa gärna om lokala och regionala träffar, kurser/workshops (ej nätbaserade) och mässor/marknader, som du tycker passar att uppmärksamma på bloggen. Om du ser/hör någon som gör reklam för ett evenmang så tipsa också gärna dem att höra av sig.


Hansastaden Hamburg är för (syd)svenskar kanske främst känd för sin stora julmarknad, men 18-19 augusti är det även platsen för Beaders Best Perlenkunst-Messe, som i år hålls för andra året. Beaders Best är förlaget bakom den hyllade tyska pärltidningen Perlen-Poesie.

Mässan beskrivs som ett internationellt event med 55 utställare från Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Tjeckien, Österrike, Schweiz, Lettland, Ukraina och USA samt workshopledare från Nordamerika och Europa. Förutom pärlshopping och umgänge pärlare emellan hålls över 50 workshops/kurser, som du måste boka och betala i förhand, och vinnarna i årets upplaga av International Bead Awards (IBA) kommer att presenteras.


Du kan läsa mer om mässan på tyska här och på engelska här.

Noterat: Nytt försök för Bead-It-Up




Ilene Baranowitz nådde inte sitt mål för crowd fundingen för startkapital för produktion av hennes nya pärlhjälpmedel, the Bead-It-Up Beading Station (förut kallad Bead-It-Up Beading Loom), som du tidigare kunnat läsa om här. Nu gör hon ett nytt försök. Den nya kampanjen, som pågår till den 7:e juli, finner du här.


Bead-It-Up Beading Station är ett hjälpmedel/verktyg som gör att du kan tillverka smycken, från örhängen till trädda halsband, i upprättstående position. Verktyget håller upp ditt alster så att du slipper sitta böjd över det på ett bord -- samtidigt som det under arbetets gång ger en bättre bild av hur det faktiskt kommer att se ut när det bärs.

Vad finns det då för fördelar med att ekonomiskt stödja projektet? Det handlar inte om en art rena donationer, utan Kickstarter är upplagt så att den som stödjer ett projekt får någon form av bonus för det i förhållande till den givna summan. I detta fall erbjuder Ilene t ex en loom till den som ger minst 35 USD (25 USD + 10 USD för internationell frakt), vilket beräknas vara lägre än det framtida priset i butik för produkten. Den som ger ännu mer får fler exemplar alternativt numrerade och signerade ex. Minsta summan som kan ges är 1 USD. Om projektet inte blir finansierat till 100 % före sista dagen så återbetalas alla summor till givarna.

onsdag 6 juni 2012

Teknik: Vit patina med gesso



Gesso är en användbar produkt, som kanske främst förknippas med konstmåleri och pappers-/mixed mediaarbeten, men det kan även användas i smyckessammanhang. Till exempel för att skapa en vit (eller färgad: gesso kan färgsättas med pigment) patina på metallkomponenter.

En variant av hur du kan använda gesso finner du i Alexander Sorokas artikel Patinas -- Formulas på Ganoksin. Gessopatinan är formel nr. 12 (white) i listan. Smyckesdelarna på bilden är målade med ej förtunnad gesso, som delvis torkats bort med papper/trasa innan den torkat ("kamén" har även fått en värmepatina).

Gesso kan även strykas över en patinerad yta liksom den kan strykas på metall som ska patineras, båda metoderna ger intressanta, mjuka färger. Några exempel på olika patinor kombinerade med gesso kan du se på Victoria Altepeters blogg.

Du behöver inte skyddslacka gesso, men om du vill hindra metallen från att oxidera (det är inte så lätt att rengöra oxiderad metall utan att skada gessopatinan) bör du behandla den med en (matt) akrylbaserad klarlack.


Gesso används även för grundning när man målar med färgpennor på metall, något du kan läsa mer om under Skapa patina med färger.

tisdag 5 juni 2012

Projekt: Hårsmycken med kedja




Chain headpieces kallas de på engelska, dessa smycken som består av kedjor, som ligger på huvudet ungefär på samma som en mössa eller hatt. De har synts på trendiga kändisar, men känns också igen från fantasy- och alvinspirerade smycken.

Enkla varianter av dessa hårsmycken finner du instruktioner till hos bl a The Fashion Book Project, Art in Our Blood och The Crafty Ninja.Utifrån dessa grundläggande instruktioner kan du sedan också skapa egna varianter med berlocker, pärlor, droppar, filigrandelar med mera. Ett par enkla varianter med utsmyckningar finner du hos All The Good Girls Go To Heaven (se fotot ovan) och Minkette (berlock). Hos Making It With Danielle finner du beskrivningar till några olika varianter, som även omfattar trädda pärlor. Missa inter heller Oh So Pretty The Diaries, som gör ett hårsmycke av ett gammalt flerradigt pärlhalsband.


Foto: Ren Ariel Sano/All The Good Girls Go To Heaven.


Projekt: Hårband av halsband




Halsband av olika slag kan också användas som hårsmycken: pärlhalsband kan fästas i fritt hängande bågar kring en håruppsättning eller lindas kring en hårknut, ett strasshalsband kan fästas som ett diadem, strängar med pärlor kan flätas in i håret osv. På Cut Out + Keep tipsar Kendra om ett enkelt sätt att konvertera långa halsband till hårband/diadem, som sitter på plats utan att man behöver ta till hårnålar. Du kan även hitta instruktionerna på hennes blogg Happy Words & Things.

Vill du ha fler tips på hur du kan "konvertera" smycken, se även Broschtips (broscher som halsbandshängen, armbandsfokaler, hårsmycken mm), Rätt längd på lariathalsband (använda som skärp, flerradiga armband osv), Olika sätt att bära långa halsband (skärp, armband; brosch som halsbandsfokal) samt Armband blir halsband.

måndag 4 juni 2012

Månadens pärlmix: juni




Månadens pärlmix är en ganska klassisk färgkombination: rosa, grön och creme/elfenben. Nyanserna som valts här har alla en gnutta gult eller beige i sig, vilket ger en viss värme och en antik ton jämfört med om man skulle använda sig av klarare nyanser (tänk prinsesstårta med rosa och grön marsipan). Här ger en lysterfinish också lite extra glans åt flera av pärlorna. Opaka pärlor, vilket alla på bilden är, kan ibland kännas tråkiga och utan djup, men en ytfinish kan ge extra glans och/eller djup åt färgen.

I mixen ser du en tvåfärgad pärla. Flerfärgade pärlor kan vara ett bra sätt att knyta samman färgerna i en färgkombination, men de kan också fungera som utgångspunkt och inspiration när man ska blanda färger.

Tycker du att färgkombon är lite för traditionell eller om du bara vill ha lite mer jordiga färger så kan du göra som i den alternativa mixen nedan och byta ut de olivgrön pärlorna mot Opaque golden olivine luster. Eller oliv-/olivingröna pärlor med exempelvis stardust- eller picassofinish. Du kan också lägga till mer bruna nyanser -- i form av pärlor eller i form av smyckesdelar/smyckestråd -- för en jordigare, mindre "söt", färgkombo.


fredag 1 juni 2012

Projekt: Inramad pärlvävning




Om du är sugen på att testa på pärlvävning så kan ett litet projekt, som Beadaholiques Summer Punch Necklace, vara ett bra ställe att börja på grund av sin lilla storlek och det enkla sätt på vilket trådändarna fixeras. Halsbandsprojektet består nämligen av en liten väv, som limmas fast i en 24 x 48 mm stor ramberlock. Eftersom trådändarna fixeras genom att limmas fast slipper man det ibland tidsödande jobbet att väva eller sy in varje varptråd.

Hänget kan även vara användbart för den som vill väva små testbitar, t ex för att testa mönsterraporter, pärlstorlekar/-former, varptrådsval etc, då även dessa små prov kan bli färdiga smycken.


Gillar du stilen, men vill inte väva? Liknande resultat som ovan kan du få genom att sy back stitch eller med pärlmosaik, som du kan läsa mer om här.


Tävling: FMG:s swarovskitävling



Idag, 1:a juni, så öppnar Fire Mountain Gems för bidrag till sin designtävling med tema Swarovski Elements. Bidrag kommer sedan att tas emot till och med 30 september.

Du kan delta i en eller flera av kategorierna Necklace, Bracelet, Home décor and doll, Wedding and holiday och Fashion accessories. Det finns inga begränsningar för antalet bidrag du kan delta med. Däremot måste minst 50 % av materialet finnas i FMG:s sortiment och det måste även till minst 50 % bestå av swarovskiprodukter. Självklart måste bidrag vara i din originaldesign och de får inte tidigare ha vunnit en tävling.

För mer information om och fullständinga regler för denna tävling, som förutom priser i form av betydande presentcheckar i butiken också handlar om möjligheten att få internationell uppmärksamhet i butikens annonser och pr-material, se tävlingshemsidan.