tisdag 18 oktober 2011

Teknik: Pärlmosaik

Tea for two is complete ready for grouting

Notera: denna text handlar inte om pärlplattor, som ibland kallas för pärlmosaik utan om lägga mosaik med (glas)pärlor istället för mosaikbitar.

Att skapa små eller stora mosaiker med pärlor är en teknik som kan användas till såväl smycken som andra typer av pärlarbeten. Det kan bl a vara idealiskt för trasiga pärlor där du kan dölja skavankerna i  eller limmet och ojämna pärlor som kan vara svåra att använda i smycken. Till pärlor kan med fördel rocaillepärlor användas medan större pärlor (och cabochoner) passar till olika typ av projekt för hem och trädgård.


Mosaik med fogmassa
Som nämndes ovan kan man göra mosaiken på olika vis. Det traditionella är att använda sig av samma typ av häft- och fogmassa som vid vanlig mosaikläggning (jmf t ex med detta). I vissa fall används glaspärlor som inslag i mosaik med "vanliga" mosaikbitar, men det finns även exempel på mosaik med enbart pärlor, som görs på detta vis. Smycken gjorda med seed beads och fogmassa hittar du instruktioner till hos Duffy Designs.

Notera att rocaillepärlorna kan placeras antingen med hålet uppåt eller på högkant beroende på vilket du tycker ser snyggast ut. Till skillnad från exempelvis pärlplattor så behöver alltså pärlmosaik inte innebära att pärlhålen syns om du inte vill det.

Pärlorna kan även användas som inslag i mer traditionella arbeten, som du ser exempel på i detta fina projekt liksom i fotot ovan. Detaljer från mosaiken i fråga kan du hitta i upphovsmannens, Robin Jays, fotoalbum. Projektet heter Tea for Two.


DSCF0019


Mosaik med lim
Det är kanske vanligare att göra mosaik och imitera mosaik genom att fästa pärlor med lim. Grundtekniken, som passar både barn och vuxna, finns beskriven här. För steg-för-stegillustrationer, se de spännande projektet hos Antigone's Plea.

Det går även att använda sig av den typ av billiga pärlhalsband där plastpärlor smälts fast på tråden. Se exempel i videon från Galeria Alegria. Mer om att arbeta med denna typ av pärlsmycken finns beskrivet under Återvinn Mardi Gras beads eller andra pärlhalsband.

Glaspärlemosaik på klart glas, fäst med klart lim, kan ge en speciellt effekt där ljus kan sila genom mosaikarbetet. Hur du skapar med denna teknik kan du läsa om på Squidoo. Där används både glasbitar och -pärlor.

En lite mer "huller-om-bullervariant" av pärlmosaik beskrivs hos FusionBeads där rocaillepärlorna strös över limbestrukna smyckesdelar. För en liknande teknik med småpärlor och dubbelhäftande tejp, se WigJig.


Ingjuten mosaik
På bloggen Resin Crafts demonstrerar Carmi hur du kan göra olika typer av pärlmosaik genom att gjuta in pärlorna i ett klart epoxiharts. Bilder av och länkar till alla delarna i mosaikserien hittar du även här.


Huichol
I indianska huicholarbeten fästs pärlor med vax på underlaget (det finns även en moderniserad variant för barn där pärlor fästs i lera). Läs mer om huichol här.


Foton: Robyn Jay (överst), här använt i enlighet med CC  BY-SA 2.0, respective niki.mosaic, här använt i enlighet med CC BY-NC 2.0.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails