sidor

tisdag 12 juni 2012

Referens: Seedbeadformer




Tidigare har du här på bloggen kunnat läsa Koll på pärlformernas namn (och Engelska ordlistor för olika borrningar), engelskspråkiga guider till namnen på olika -- vanliga och ovanliga -- pärlformer. Även våra småpärlor finns i olika former och för dig som vill lära dig namnen på dessa så finns det bra och överskådliga illustrationer av dem hos de två tillverkarna Miyuki och Preciosa Ornela. Många av formerna återfinns hos flera tillverkare, men där finns också några som är specifika för dessa två företag (t ex Tila, twins, long magatama, corolla m fl).

Notera att vissa pärlformer har olika namn hos olika tillverkare. Ett bra exempel är de pärlor som kallas farfalle av Preciosa Ornela (som först utvecklade dem), peanut beads av Matsuno och berry beads av Miyuki.  Cubes kallas squares hos Preciosa Ornela, som även har cylinderpärlor med olika namn. Miyuki är kända för sina cylinderpärlor Delicas och Toho har två olika cylinderpärlor: aikos och treasures (där aikos är den med störst precision i formen). Andra pärlformer har olika namn oberoende av tillverkare. True cuts och one cuts är samma sak -- och i storlek 13/0 kallas de även charlottes (ursprungligen användes charlottes enbart om denna storlek, men numer benämns även true cuts i andra storlekar charlottes).


Definition av seed beads

Det engelska ordet seed beads används ibland på lite olika vis. Dels är det en synonym till rocaillepärlor (rocailles, round rocailles) och dels används det även allmänt om alla typer av "småpärlor". Småpärlor definieras här som mindre pärlor, som framställs enligt samma process (ihåliga formade glasrör kapas i bitar). Exempel på vanliga former av småpärlor är rocailles, cylinderpärlor (cylinders; kända under namn som delica, aiko, unica, treasure, tubes), stavpärlor (bugle beads, macco), cubes, triangles, hex cuts, charlottes, farfalle/peanut/berry beads, drops och magatamas. På engelska kan även begreppet seed bead shapes eller shaped seed beads användas om dessa olika former för att skilja det från den specifika pärlformen seed beads/rocailles.

Seed beads kallas både seed beads och rocaillepärlor på svenska. Ibland används även begreppen broderipärlor och grönlandspärlor, speciellt om de vanligaste, mindre storlekarna. Stora seed beads kallas ibland crow bead (3/0) och pony bead/e-bead (5/0 eller 6/0) på engelska. På svenska kan de heta ponnypärlor eller kongopärlor -- namn som används oavsett om pärlorna är tillverkade i glas eller plast.

Ordet rocaille används sällan i engelskan, förutom när man vill särskilja pärlformen från andra "seed bead shapes" och då främst av tillverkarna själva, men är vanligt i inte minst europeiska språk som svenska, franska, tjeckiska osv. En rocaillepärla eller seed bead kan bäst beskrivas som en rundad pärla. Den är inte helt cylinderformade utan har rundade kanter. Vanligtvis är diametern större än höjden/bredden. Den exakta formen varierar något mellan fabrikaten. Tjeckiska rocaillepärlor brukar beskrivas som smalare, mer donutformade än de japanska.


Storlekar och färger

För fler tabeller och referenser rörande seed beads, se Färgkartor för seed beads och Rocaillestorlekar. Även Pärlor på sträng och hank samt Ordlista för pärlsömnadsprojekt kan vara av intresse för den som är intresserad av seed beads.

1 kommentar:

  1. Den här serien är intressant. Särskilt när man börjar med pärlor är det behändigt att ha all info på ett ställe. Särskilt de små pärlorna är knepiga. Jag visste t ex inte vad berry beads är. Och jag undrade vid en beställning över dichro seed beads som jag aldrig hört talas om. Trots att jag hållit på med pärlor m.m. i flera år är det givande att läsa din blogg. Ha en trevlig sommar!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.