sidor

tisdag 31 mars 2009

Mönstertips: Fjärilar


Eftersom det varit såväl vårdagjämning som övergång till sommartid de sista veckorna så passar det kanske att redan börja tänka på sommaren (även om våren inte ska glömmas bort för den delen). Och vad är somrigare än fjärilar?

Fjärilar och blommor är stapelvara i smyckessammanhang, men de förhoppningsvis inte allt för trista på grund av det. Här fokuserar jag på fjärilar i olika form, främst smycken, men också några andra projekt. Det handlar om att själv forma fjärilarna så alltså inga färdiga fjärilspärlor. Vingpärlor undantagna.


Trätt och länkat
Ett fiffigt sätt att skapa (stiliserade) fjärilar är genom att trä två vingpärlor i glas mot varandra, se exempel hos FusionBeads. Sunshine Crafts skapar en brosch av färdiga nylonvingar och trädda pärlor.

Har du vingpärlor i metall är det enkelt att skapa en fjäril, men du kan också länka ihop vingarna på rad som i TierraCasts armband. En fjärilsberlock eller -filigrandel kan länkas samman i ett hänge, som i Divine.

Sedan börjar vi distansera oss lite från det enkelt trädda med Rubys Butterfly Necklace. Kiwa har en liknande fjäril, men i metalltråd och använt länkad till en kedja. En annan liten fjäril i metalltråd finner du här och en söt berlock hos Jewelrymaking.about.com. (Se även denna med dubbla vingar.)


Sytt och broderat
Vilket för oss över på mer komplexa fjärilar och först ut är de i cross-weaving och lite större pärlor, ofta kristallpärlor. Här finns ringar som Machaon, Sally's fjärilsring och Bague Papillon. På samma sajt som sistnämnda ring finns även örhängen. Ett litet hänge av hjärtpärlor (för mobilsmycke) finner du här.

Sötaste halsbandet har kanske Marie-Amelie (pdf). Vill du göra lite större hängen av facetterade pärlor finns instruktioner hos Perles de Rocaille avec Marilyne, Bumblebee Beads, Alexis (pdf, finns även instruktioner på franska och tyska på hennes hemsida) samt Beadjewelrymaking.com.

Ett vackert armbandsprojekt, som fanns med i Bead & Buttons specialnummer för nybörjare på sydda tekniker är Social Butterflies. Vingar av facetterade droppar och kropp i herringbone. PS! Om du är registrerad (det är gratis) på Beads, Baubles & Jewels hittar du projektet där gratis. På samma ställe finner du även armbandet Flight of Fancy av Pam Nichols.

En fjäril med kropp av tubulär peyote och vingar i RAW finns hos BellaOnline och hos Elises Pärlateljé finns en fjärilsduk i grönländskt pärlbroderi. Gillar du pärlvävning har BiCer ett projekt där varje vinge vävs för sig och sedan monteras (foto här). Även Blue Butterfly Pendant kan vävas -- eller sys med square stitch.

Vill du ha lyxigare fjärilar så se Ann Bensons Papillon for peyote stitch eller Butterfly Pin for surface beading (pärlbroderi).

Fler betalmönster i olika stil och tekniker finner du på Bead-patterns.com (sök på butterfly). Tänk även på att russian leaves kan monteras samman till vingar och likaså hjärtan med "trimmad" spets.


"Pärldjur"
Från sydda fjärilar är steget inte långt till pärldjur som "sys" med metalltråd. Jag tänkte börja med varianter i ladder stitch, vilket du finner hos Howstuffworks (scrolla nedåt), Ruths hemsida, Perles de Rocaille avec Marilyne, L'Arche des animaux en perles, Beadjewelrymaking (brosch) samt BiCer (brosch, foto här). På Kralen.com finns tre fjärilar: Nässelfjäril, blå-gul och grå-röd.

Arlene Baker har gjort en fjäril i samma teknik som franska pärlblommor -- instruktioner kan du köpa i Beadworks shop eller hitta i Beadwork February/March 2001. För mer om teknikerna bakom fjärilen se mitt inlägg Pärlblommor där du också finner gratistutorials.


Pärlor på filigran och sil
Det finns fjärilsformade filigrandelar i olika versioner, vilka lätt kan dekoreras med exempelvis pärlor och smyckestenar. Se Parts Club (halsband), BeadFX (brosch), Koralki (ring) och Rings & Things (pdf, halsband). Kiwa har en ring respektive hårklämma med samma bas, men mer dekorerad. R&T har också ett armband där de använder sig av två fjärilar för en tredimensionell verkan, se projektet Journey Bracelet (pdf).

Hittar du ingen passande filigran så kan du göra som Beadsmania och passar ihop två filigrandelar med en mittendel för att skapa fjärilens form.

Förutom filigran finns även silar i form av fjärilar. För ett exempel på hur du kan dekorera en sådan brosch, se Jan's Jewels.


Metall
Beading Daily har instruktioner till ett sirligt hänge i metalltråd och inge/jewlerylessons.com en romantisk ring. Här finner du en bild på en fjäril gjort av egyptian coil. Inga instruktioner, men det hittar du hos Panduro.

Vicky har en gratistutorial för en fjäril i plåt och tråd, som passar nybörjare inom silversmide. Kräver ingen lödning.

Butiksköpta hängen och smyckesdelar kan användas för s k filigree wrapping. För inspiration, se Butterfly Vines Bracelet, Butterfly Three's Necklace, Butterfly Swirls Necklace och Butterfly Lace Necklace.


Fusing och lampwork
Vill du göra egna fjärilspärlor i lampworkteknik så har Ginny Sycuro instruktioner (äv. i Beadwork April/May 2003). En enkel tutorial i bilder finns här (pdf). Se även diskussionerna på forumet Lampwork Etc om fjärilspärlor och fjärilar i implosionsteknik. För oss som inte sysslar med lampwork är det väl värt en titt för alla vackra foton av pärlor!

Ett sätt att göra det lite enklare för sig är att använda sig av färdiga murrini, glasstavar med mönster (jmf canes i polymerlera). För ett sådant hänge, se HGTV. Där finner du även instruktioner till en fjäril i glasfusing.


Polymerlera
Ett halsbandshänge med stämplad yta som imiterar patinerad metall finns hos Ranger Ink. En liten fjäril hittar du hos DIY Network och hur du gör image transfers för fjärilsvingar här. Är steampunk din grej så har Eugena Topina sitt snygga Steampunk and Filigree Necklace med en "mekanisk fjäril".

För olika canes -- som du kan använda till pärlor, smyckesdelar eller vad annat du föredrar -- se t ex Polymer Clay Central, Polymer Clay Polyzine och Valerie Moore.


Övrigt
Använder du inte polymerlera så kan du även göra fjärilar i papir maché, som i detta halsband. Mer papper finns i A Butterfly's Garden Necklace och Bamboo Pendants där hängen skapas av fjärilsbilder. Och i Shell Butterfly Pendants visas steg för steg hur du målar en fjäril på ett snäckskalshänge. Anser du dig sakna en talang för måleri så kan du istället stämpla motivet på ett hänge (se även Crafted by Us).

Du kan göra det enkelt för dig också genom att limma fast smyckestenar på ett hänge eller vingpärlor som i Lady Butterfly Turquoise Pendant Necklace respektive Papillion Earrings.

Tycker du om knutar kan du lära dig att göra en kinesisk fjärilsknut på Cut Out + Keep. Och blev du sugen på frivoliteter efter mitt inlägg så finns länkar till såväl enkla som komplicerade mönster på BellaOnline.

Till sist två projekt, som kanske tilltalar barn. Vilka nog några av de ovan också gör, men detta är alltså något som ganska säkert tilltalar fler barn än vuxna och ungdomar. Hängande fjärilar med pärlband och pärlat bokmärke. Notera att det talas om memory wire i det sista projektet, men det är inte den hårda metalltråd vi tänker på utan en mjukare tråd ( troligen DMC Desire Memory Wire).


***

Imorgon kommer jag att fokusera på en annan bevingad varelse: trollsländan. Notera att i många fall går det att göra om en trollslända till en fjäril och vice versa med små förändringar. Vilket du t ex kunde se i detta projekt.

måndag 30 mars 2009

Teknik: Stretcharmband av smyckeskedja


En dag fann jag bland modesmyckena ett berlockarmband, som var tänkt till ett barn. Det jag fastnade för var själva basen, som var tjock och burrig. När jag inspekterade armbandet närmare fann jag att det var gjort av en enkel smyckeskedja som trätts upp på elastisk tråd.

Vill du också göra ett sådant armband så hittar du instruktioner hos CC Hobby (se även armband 971). Ett sådant berlock armband går att variera på många sätt genom att exempelvis variera kedjetypen och/eller -färgen, hur långt mellanrum du gör när du trär igenom tråden och, inte minst, genom hur du väljer att behänga det med berlocker och pärlor. Bland CC Hobbys idéer finns t ex ett armband med två kedjor i olika färg: Armband i festliga färger.

Hos BeadJam kan du se hur armbandet kan varieras beroende på vilken kedja som används.

En variant som kombinerar stretchig kedja med en pärlrad finner du hos Pandahall.

Det finns även liknande armband att köpa i smyckesbutiker, men utan pärlor och gjorda av påträdda små ringar snarare än en kedja. Fördelen med kedja är kanske främst att du kan göra ett "busigare" armband samt att det inte är lika stor katastrof om det skulle brista: du behöver plocka upp en kedja istället för en mängd ringar som rullar in under möbler eller försvinner på marken.


PS! Orkar du inte sitta och trä armbanden själv så finns det även färdiga varianter att köpa. Exempelvis hos K & M Beadshop eller The Bead Shop.


Fotot är © Creativ Company AB, här använt med vänligt tillstånd.

Teknik: Knutna eller trädda halsband utan "ände"


Att göra ett långt "slutet" halsband utan lås är inte så svårt om du länkar eller på något annat sätt skapar kedjor där den sista "sektionen" hakas i den första. Men hur gör du med ett halsband du trätt/knutit på smyckesvajer eller tråd?

Oavsett vad du använder för material att trä pärlorna på är principen densamma: efter att du trätt halsbandet så ska de båda tråd-/vajerändarna överlappa varandra genom några pärlor innan de fästs.

Smyckesvajer fästs med två klämpärlor ("wireklämmor"). Instruktioner till detta finner du hos CC Hobby. Du kan använda klämpärlegömmor, crimp covers, för att dölja klämpärlorna. Använd gärna pärlor, som liknar de stängda gömmorna, i halsbandet för att dölja avslutet så mycket som möjligt.

Gör du ett knutet halsband med t ex pärlsilke, se arbetsgång på Fire Mountain Gems (kortfattat) eller jewelrymaking.about.com (längre). Knutarna kan bli lite klumpigare, men vanligen syns det inte mycket när halsbandet används. Var dock noga så att du inte får för stora mellanrum eller för synliga knutar. Öva dig helst på tekniken innan du ger dig på ditt halsbandsprojekt.

Denna teknik fungerar även för trädda halsband på tråd, fiskelina etc -- se Jewelry Making Instructions.


Fotot, som visar ett halsband på smyckesvajer, är © Creativ Company AB, här använt med vänligt tillstånd.

torsdag 26 mars 2009

Teknik: Frivoliteter och pärlfrivoliteter

Frivoliteter är en gammal handarbetsteknik, som emellanåt verkar hålla på att falla i glömska. Men som många andra handarbetstekniker har den vunnit uppskattning bland smyckestillverkare. För inspirationsbilder, se t ex Jan Stawasz hemsida.

Smycken i frivoliteter kan göras med eller utan pärlor och här kommer jag att ta upp både och. Och tänk på att frivoliteter med pärlor även kan användas till andra pärlarbeten än bara smycken. På engelska kallas tekniken för tatting. Alster skapade i tekniken är tatted och att arbeta med frivoliteter kallas (to) tat.


Grunderna
Frivoliteter kan slås med skyttel eller nål, men det förstnämnda är kanske det vi främst förknippar med tekniken. Instruktioner, som använder sig av just skyttel, finner du hos Frivolitetsknuten (under Mönster --> Frivolitetsskolan). Instruktioner som använder sig av nål hittar du i artikeln Learn Needle Tatting With My Flower Pendant samt projektet Needle Tat A Bridal Necklace and Bracelet with Beads (pdf). Själva setet i andra länken kanske inte känns som ett nybörjarprojekt, men i slutet av det finns det instruktioner till grunderna. Se även YouTube för videor med frivolitetsinstruktioner och -mönster. Missa inte heller The Really DIY of Tatting Necklace.

Blandade tips och tricks hittar du hos Tat's All. En förteckning över engelskspråkiga förkortningar i mönster har Bella Online.

Du kan även skapa en effekt som påminner om frivoliteter med virkning, s k cro-tat.


Pärlfrivoliteter, ankars och beanile
Som syntes i ovan nämnda smyckessetprojekt kan pärlor inkorporeras i frivoliteter. Hur du gör detta kan du läsa hos This 'n' Tat, Handy Hands Tatting, Saundra Hameed och Georgia Seitz. Jane Eborall har tips uppdelat på flera pdf-dokument: Pearl Tatting -- The Easy Way, Avoiding Loading beads onto a Shuttle or Chain Thread, Beaded Center Split Ring, Hanging Bead, Adding Beads to a Long Picot samt Adding Beads to Center of Long Beaded Picot.

Ankars, en speciell rysk teknik, kan du läsa mer om på Beadsky där du hittar såväl mönster som gallerier med smycken i denna pärlade frivolitetsteknik. Se även denna choker på BiCer. Notera att medan främst seed beads/rocaillepärlor används i de länkar jag innan nämnt så används i större utsträckning stora pärlor i ankars.

Mer om Beanile kan du läsa här.


Mönster
En mängd länkar till smyckesprojekt, med och utan pärlor, finner du hos Bella Online. Glöm inte att, som det också sägs på hemsidan, att alla mönster på bokmärken och bårder (edgings) i princip kan göras om till armband. Även andra motiv kan användas för t ex halsbandshängen, broscher mm.

Mer smyckesprojekt finner du hos Bead & Button, Jane Eborall (scrolla ned till jewellery och earrings), Birgit's Tatting Page (örhänge och armband), Tat's All, Beadsky och Beanile (äv. kit). Fler smycken: Tatted Leaves Bracelet, Thistle Do Pin, Swan Brooch, Beaded Belt, Denise's Bracelet, Tatted Mask, Tatted Cord och Tortoise Earrings.

Länkar till pärlade frivolitetsprojekt, som ej bara är smycken, finns hos Craftown. Se även t ex Beaded Ornament (julgranskula, pdf) och Charnwood (stjärna).

onsdag 25 mars 2009

Mönstertips: Romantiskt och dramatiskt med spets


Spets kan användas både för att skapa söta romantiska smycken och mer dramatiskt mörka och gotiska kreationer. Du kan hitta spets i en mängd olika varianter och material. Vanligaste färgerna är vitt, följt av svart, men det finns också många andra nyanser att välja mellan.


Halsband/chokers
Det enklaste sättet att använda spets i halsband är att bara klippa en lagom längd och fästa ett lås. Detta kan kombineras med några rader pärlor för ett flerradigt halsband. Spetsen kan också pärlbroderas. Andra enkla sätt att använda spets finner du i Carmen Necklace och Kiwas sommarhalsband.

För mer arbetade och dramatiska chokers, se Frilly Goth Choker, Lace Choker, Goth Collar, Nurse Choker samt steampunkdiggande Melaine Brooks Quick Victorian Collar (matchande cuffs här).

Du kan även virka, knyppla eller skapa egna spetsar med frivoliteter. Jag ska inte ta upp det så mycket här -- frivoliteter ska jag snart skriva om i en separat post -- men tipsar om en virkad choker med ros samt ett smalare halsband.


Armband
Ett enkelt, skirt armband finner du hos Futuregirl. Ett annat enkelt projekt med vit spets finner du hos Kiwa. Sila's Lacy Bracelet är ett läckert brett armband i lila och svart. I liknande stil, men vitt, är Sew a lace bracelet. Ett udda armband, gjort av en spets-BH, har Craft Chi.

Spetsliknande utan att vara spets är Jo-Anns Felt Bracelet.


Övrigt
Andra spetssmycken inkluderar en filigranbrosch, brosch "nejlika", somrig ring och superenkla örhängen. Går vi bortom smycken kan jag även tipsa om detta pärlbroderade skärp. Du kan även lära dig att göra ett diadem eller goth loli-hårband (se även här).

tisdag 24 mars 2009

Nyhet: Efter bronsleran -- kopparlera från Bill Struve

Det började med silverlera och fortsatte med guldlera. Sedan dess har även metallera med oädel metall tagits fram, nämligen bronslera skapad av Bill Struve (Metal Adventures). Och nu har han alltså även tagit fram en ny kopparlera, som släpps denna vår, för alla de som älskar den varma metallen.

Har du inte tålamod att vänta på leran så finns det redan brons- och kopparlera som säljs i pulverform av Hadar Jacobson. Fördelen med lera i pulverform är att du själv blandar ihop leran till den konsistens du vill ha och pulvret kommer inte att bli för gammalt och hårt så som lera kan bli. Nackdelen är att du måste blanda samman leran själv, vilket tar tid och kan vara jobbigt.

Pärltillverkning: Potatispärlor


Efter några dagars "päresättning" så verkar jag tydligen inte kunna få nog av dessa härliga rotfrukter. Vad passar nämligen bättre så här i potatissättarsäsong än att skriva om potatispärlor?

Att göra pärlor av potatis är kanske främst ett projekt som passar barn (men också barnsliga vuxna). Att tillverka dessa pärlor är nämligen väldigt enkelt och resultatet ganska rustikt. Skalad potatis skärs i bitar, vilka förses med hål och torkas i rumstemperatur eller i ugn. När de är helt genomtorra kan pärlorna målas med akrylfärg eller användas "naturell". Från USA har jag sett flertalet exempel där pärlorna målas i turkos för att efterlikna stenen med samma namn.

Instruktioner på svenska, där ugnsmetoden används, finns hos YLE. Instruktioner samt vanliga frågor och svar om potatis som pärlmaterial finns hos Suite101. Imiterade turkospärlor kan du lära dig att skapa hos Familycorner och hos ThriftyFun finner du ett halsband med omålade pärlor.

onsdag 18 mars 2009

Inspiration: Grönt är skönt


På fredag är det vårdagjämning och att våren är på väg märks åtminstone här nere. Och vad passar då bättre än att ta fram de gröna pärlorna? Grönt, som kan vara allt från blek mintgrön till mörk djup mossgrön till sprittande lime- eller vårgrön. Den ligger dessutom mellan de varma och kalla färgerna på färghjulet och kan därför gå åt båda hållen. Grönt är dessutom de flesta människors favoritfärg näst efter blått.


Egenskaper och symbolik
Grönt är naturens färg. Den står för liv och födelse, fertilitet och överflöd, vilket inte minst känns om våren. Psykologiskt sett är grönt lugnande, gör oss fysiskt och mentalt avslappnade och hjälper till att lindra oro, nervositet och depression. Den ger en känsla av förnyelse, harmoni och självkontroll. Grönt är den färg vårt mänskliga ögat kan uppfatta flest nyanser av, vilket t ex är anledningen till varför nattkikare använder sig av denna färg. Grön tas upp precis mitt i vårt öga, vilket gör det till en enkel och vilsam färg att titta på rent fysiskt.

I många religioner står grönt för förnyelse och återuppståndelse och det är en viktig färg inom såväl kristendom som islam exempelvis. Grönt var också färgen för den romeska gudinnan Venus samt symbol för hjärtchakrat.

P g a sina lugnande egenskaper används grönt ofta i sjukhus, vilket dock kan göra att den -- i viss nyanser -- kan associeras med sjukdom och institutioner. Grönt har också blivit sinnebilden för avundsjuka ("grön av avund", green-eyed monster).

Du kan läsa mer om grönt och dess egenskaper hos Kate Smith/Sesational Colors och Margie Deeb/Margie's Muse (pdf). Deeb har även skrivit om grönt i artiklarna Meet Lucite Green, Yes! to Yellow Green och Balancing Act.


Grönt året om
Grönt passar året om, men vissa färger förmedlar årstiden bättre än andra.

Våren är ett nyvaknande med fräscha och ljusa nyanser, ofta klara och starka. Med inslag av mycket gult blir grönt energirikt och varmt. Både opaka och transparenta pärlor funkar, främst glansiga. Ofta går vårgröna nyanser åt det gula hållet.

Sommargrönt är i jämförelse "solblekt" och med nyanser som går mer åt blått, dvs svalare. Nyanserna är mjuka och passande ytfinishar är matt, halvmatt, opal och pärlemor.

Mot hösten blir färgerna djupare och mustigare. Oliv, khaki, wasabi är klassiska hösttoner i grönt. Gärna med inslag av brunt och orange.

Vintern förknippas kanske främst med de mörkgröna nyanserna av gran, järnek och andra vintergröna växter. Till det kan läggas de grön-blå nyanserna av ett norrsken, som är ett vinterrelaterat fenomen.


Färgkombinationer
De flesta färger kan kombineras med olika nyanser av grönt -- det är bara att titta ut genom fönstret för att se att grönt är den perfekta bakgrunden till andra färger. Vill du ha mer inspiration, se Guide till färgteori och färglek eller kolla in färgidéerna nedan.

Rött och grönt är en klassisk kombination. Läs mer om den och se bilder här (pdf).

FusionBead bjuder på följande inspirationspaletter:
  • Crayon Box -- bjärta klara färger med inspiration från barnens kritor.
  • Copacabana -- erinite, prarie green och teal möter fruktiga nyanser av padparadscha, persika och orange.
  • Berry Patch -- oliv och avokado möter lila och djuprosa bärtoner. Matt och glansigt kombineras.
  • Gingko -- oliv och khaki blandas med topas och bärnstenstoner samt sand/beige.
  • Ume Blossom -- vårmix av mjuk limegrön och lite mörkgrönt till lila, gult, aprikos, rosa i både rena toner och "gråa" (satin). Accenter av guld.
  • Earth, Sea, & Sky -- skogsgrön och vårgrön (ljus olivine) samsas med himmelsblå, turkos och mörkbrunt. Delvis AB-effekt och till det silverdetaljer.
  • Vino -- djupa hösttoner av vinrött, ametist, blålila och olika gröna nyanser. Lätt touch av guldfolierad ametist.
  • Harvest -- mer höst, men här med fokus på glödande och matta nyanser av indian red, orange, crystal copper, koppar och antikmässing med accenter av khaki och olivgrön.
  • Day-Glo -- fräsch peridot och chrysolit till tanzanit, padparadscha, laxrosa, teal och blå zirkon.
  • Melonball -- lika delar av khaki/chartreuse/oliv och fuchsia/padparadscha.
  • Jungle -- olika opaka gröna nyanser till mörkbrun och ljus guld/mässing.
  • Seascape -- skummande mix av gröna, turkosa och blåa nyanser. Somrigt.
  • Olive Branch -- klassisk mix av topas, ametist och oliv med det sistnämnda som bas och ametist som accent.

Artbeads har fyra färgidéer:
  • Rainforest -- många gröna nyanser med accenter av clear crystal, som daggdroppar.
  • Day Camp -- somrigt grönt möter koboltblått.
  • Jumping Jurassic -- gräsgrön och wasabi mixas med rosa och rött. De blommiga varma färgerna dominerar.
  • Salsa -- Olivine (med accent av ljus smaragd) blandas med topasgul och flera orange nyanser.

tisdag 17 mars 2009

Mönstertips: Tre- och fyrklöver


Idag är det St Patrick's Day och vad passar då bättre att skriva om än klöver? Vi har redan avverkat två fredagen den trettonde i år så någon kanske också känner sig tryggare med ett pärlat fyrklöver. Råka dock inte göra ett femklöver: det är inte en lika känd tro, men medan fyrklöver anses ge lycka så ses femklövern som symbol för olycka (och, ja, det finns femklöver).

Saint Patrick's Day är en irländsk högtid som firas till minne av ett av Irlands skyddshelgon. I en legend, som uppstod långt efter hans död, använde han treklövern, the shamrock, för att förklara treenigheten. Utifrån detta uppstod kopplingen mellan treklövern, Irland och Paddy's Day. Vi förknippar kanske dagen mest med det amerikanska firandet, som inte bara omfattar de med iriska rötter.



Men för att återkomma till pärlorna. Det finns flera olika sätt att pärla ett klöverblad. Här kommer jag kanske främst att ta upp klöver i sydda tekniker, formade i metalltråd samt gjorda av hjärtformade pärlor.


Metalltråd
Först pärlfri klöver. Hur du gör en fyrklöver med stjälk kan du läsa på Jewelrymaking.about.com. Vill du istället använda en jig för att forma bladen, se WigJig. Den senare bladen passar bra till länkar i smycken eller kedjor.

Gillar du chain maille så finns instruktioner passar kanske Four Leaf Clover Chain.


Plåt, lera och harts
Klöver kan också klippas ut ur tunn (aluminium)plåt, tex en läskburk, som hos Creative Mom Café. För dig som gjuter smycken kanske Mat Kubos Lucky Clover Ring är av intresse. Du skulle också kunna imitera formen i exempelvis polymer- eller silverlera. För polymerlerprojekt i väldigt olika stil, se Crafts for all seasons, eHow och Vintage Image Craft. På t ex eBay kan du köpa formar för att gjuta klöver i harts.


Hjärtpärlor
Att använda hjärtformade pärlor är kanske det enklaste sättet att göra pärlade klöver då du direkt får till formen på de enskilda bladen. I shamrock necklace (pdf) används stora silverfoilhjärtan i ett delvis trätt halsband och Bead Studio använder mindre indiska lampworkhjärtan tillsammans med hattpinnar för att forma klövern. Mindre hjärtan kan användas i t ex denna ring eller dessa örhängen.


Bicones och andra storpärlor
Runda och biconeformade pärlor passar även de bra att sy klöver med. För en klöverring av bicones, se Jewelry Making Professor (video). Beadsmania använder runda cat's eye och pointedbacks i sitt annorlunda fyrklöver.Glittrigt klöver med stjälk finner du här. Detta halsband och detta armband är visserligen inte tänkt att likna klöver, men med lite fantasi kan de gröna "fyrkanterna" ses som fyrklöver.

Tycker du inte om att sy kan detta vara ett alternativ. Tre gröna pärlor ihopsnodda blir en enkel treklöver. Se även Shaktipajs Winter Wreath örhängen med variationer.


Seed beads
Klöver i sydda tekniker finns det flera mönster till. Gratisinstruktioner finns hos Bella Online, Rings & Things (brick), Charlene's Beads (brick) och Beadjewelrymaking.com (RAW). Betalmönster finns av Dana Hall, Dustin Wedekind (Beadwork February/March 2006), Starr Design och Sigrid Wynne-Evans.

Vill du istället för enstaka klöver sy hela rader så finns Pansy Bracelet (gratis nybörjarprojekt), Sandra D. Halpennys 4 Leaf Clover Necklace och Jeanette Shanigans Shamrock Chain i chevron stitch. Se även Deb Moffett-Halls armband samt Sigrid Wynne-Evans somriga Clover Bracelet.

Tycker du om franska pärlblommor så finns intruktioner till klöver med blom på DIY Network. Vill du bara göra fyrklöverblad, se Perline.


Övrigt
Ett virkat fyrklöver finns på Cut Out + Keep. För den som gillar godis är jag bara tvungen att tipsa om denna brosch av slickepinnar. Barnvänlig är också Martha Stewarts pin av piprensare. På samma sajt finner du även en knapphålsblomma av stärkt tyg (men med klöver då). Och för att hålla oss till det barnsliga, en brosch av papper och glitter i flera lager.



Vill du inte knåpa ihop dina egna fyrklöver finns det även pärlor, berlocker, hängen, kedjor och andra smyckesdelar i form eller med motiv av tre- eller fyrklöver.

måndag 16 mars 2009

Tidsfördriv: Korsord och andra tidsfördriv för pärlare

Malin tipsade om ett engelskspråkigt pärlkorsord för ett tag sedan på Pärlplatsens forum, som jag förstås var tvungen att ta upp här. Det är skapat av Sandy Spivey och du hittar det på My Crosswords. Vill du ha än fler pärlkorsord så har amerikanska pärlaren Jeanette Shanigan gett ut ett 18-sidigt häfte med korsord, Beady Trivia Crossword Puzzles.

Är nu korsord inte din grej så finns det andra små "frågesporter" där du kan utmana dig själv eller andra i pärlkunskap. En 40 frågor lång utmaning finns hos The Beadin' Path, vilken handlar om allt från pärlsorter till personkunskap.

Och på Bead Site kan du testa dina kunskaper i Is It a Bead? Quiz där du ska avgöra om de gamla förmålen på bilderna -- vilka alla har hål i sig -- är pärlor eller ej. Lite klurigt inte minst som det är svårt att avgöra storlek. Tyvärr är bilderna inte så klara, men det är samtidigt intressant att läsa om dem.

Fler quizzes, av varierande längd och kvalitet, har Bead-space.com, men notera att de bara är öppna för medlemmar (vilket dock är gratis att bli så vitt jag vet).

Tycker du frågor som har rätt och fel svar är trist så finns det också pärl- och smyckesrelaterade tester på nätet, som jag redan tidigare omnämnt. What Gemstone Are You?, The Gemstone Test och What's Your Dream Engagement Ring? på Blogthings. För dig som inte känner till denna typ av tester så är de gjorda med tanke på att du ska publicera ditt resultat på bloggen (använd koden de genererar) och få andra att ta samma test så ni kan jämföra resultat.

Det finns också en Bead Name Generator, som omformulerar ditt namn till en pärlsort. Och till sist måste jag bara nämna Perlofactory igen för dig som missat att jag skrivit om den tidigare. Det är ingen frågesport eller test utan bara en liten fantasifull animation av en sagoinspirerad pärlfabrik.

söndag 15 mars 2009

Manekis projekt: Vårörkrokar -- tagning 2






Jag lade upp mina vårörkrokar väl medveten om att många inte vill använda tygblommor i smycken. Men hur kan du då ha nytta av de instruktionerna om du tillhör denna grupp? Jo, samma teknik fungerar bra på (små) knappar.

Tekniken är densamma: knappen träs på kroken (med den sida som ska vara ned först) och förs ned så den sitter över spiralen. Även här behöver knappen fixeras vid spiralen och örkroken med lim eller lod om knappen tål det. Tänk på att sätta en droppe lim mellan spiral och krok också då även spiralen, inte bara knappen, kan snurra runt. Spiralen ger extra yta att limma på och gör att knappen inte glappar då hålen är ganska stora. Därför har jag inte tagit bort den.


Att tänka på:
  • Här har jag använt guldfärgade krokar för att det var vad jag hade hemma. Du använder naturligtvis krokar i en färg som matchar knappen.
  • Använd inte för tunga knappar då det tillkommer vikt från resten av hänget också. Tunga knappar kräver dessutom starkare lim.
  • Alla knappar fungerar inte. För stora knappar kan inte hänga rakt p g a öglan och böjen på kroken. Knappar med "hankar" som är för korta eller sitter för långt in sitter inte heller bra. Vissa hankar/öglor är orienterade på "fel håll". Har knappen en stor öglan, som den stora katten på bilden ovan, så kommer den att nästan glida över kulan på kroken. Denna krok är ett bra exempel på en knapp som inte riktigt fungerar av två skäl: storleken/tyngden och öglans utformning.
  • Använder du krokar tänkta för halvborrade droppärlor så kan du använda vissa knappar som inte passar till de krokar som används här då du istället för på knappen "nedifrån" och det inte finns en ögla som sitter i vägen för den.
  • Testa även att pynta på andra vis, t ex genom att hänga på mittborrade pärlor eller metallrosor som är fästa på en hattpinne (se nedan). Experimentera med vad som funkar och vad som inte funkar. Använder du silver eller andra metaller som kan lödas så slipper du använda lim.



PS! Hur du gör dina egna örkrokar -- inklusive dekorerade sådana -- kan du läsa mer om under Gör dina egna örstickare och -krokar.


lördag 14 mars 2009

Manekis projekt: Vårörkrokar






Nu är våren så sakteliga på väg och vad passar då bättre än ett enkelt tips på blommande örhängen? Detta är inte ett projekt på ett färdigt smycke utan endast ett sätt att dekorera örkrokar, som du sedan kan använda till olika örhängen.

Tycker du inte om att använda sidenblommor så se Vårörkrokar -- tagning 2 för varianter med knappar.


Material för 1 par örhängen
1 par örkrokar, helst med "kula"
2 små tygrosor
Lim

Verktyg: Inga, ev. pincett




Arbetsgången för att göra dessa örhängen är inte särskilt svår. Börja med att se till att (helst) använda örkrokar med en kul på, som i bilden ovan. Detta förhindrar att blomman kasar för långt ned eller t o m faller av kroken. Se också till att ha tygblommor med blad som är fastsydda så att en öppen "kanal" bildas i mitten.




Som synes på bilden ovan är bladen fastsydda på de två sidorna. Stick ned örkroken försiktigt mitt emellan stygnen så att den sitter mellan rosen och bladen. Om något tar emot, lirka igenom kroken eller ta ut den och försök igen. Försök inte trycka igenom kroken med kraft. För rosen framåt.

När du kommer fram till spiralen börjar det lite kluriga. Här tar det nämligen emot lite så lirka försiktigt rosen över spiralen. Dra lite i bladets baksida med fingrar eller pincett, men ta inte i för mycket för då kan du skada rosen. Om det absolut inte vill sig kan du byta till en annan ros eller ev. ta bort spiralen.




Upprepa proceduren med det andra örhänget.

Rosorna är nu på plats. Dock kommer den gärna att vilja snurra runt på örkroken så fixera den med en liten droppe lim eller två mellan blomma och metall. Låt örkroken hänga orörd medan limmet torkar helt.

Du har nu ett par somriga örkrokar redo att användas i din smyckestillverkning. Häng fast en enkel pärla, t ex droppe, om du vill låta rosen stå i centrum eller gör helt överlastade örhängen. Valet är ditt. Nedan är några enkla exempel på hur krokarna kan användas.





fredag 13 mars 2009

Noterat: Kul och annorlunda hängen


Idag har jag fastnat på olika typer av hängen, som jag hittat i tre utländska pärlbutiker.




Först ut är de roliga aluminiumfigurerna från Beads Unlimited (England). Här finns katter, grisar och kor likväl som spralliga människor/"ravare". För dig som vill ha lite mer traditionella och non-figurativa hängen så finns även det. Jag har tidigare nämnt företaget då det tillhör dem som arbetar med etiska riktlinjer och dessutom vid olika tillfällen donerar en del av sin vinst till välgörande ändamål.




Hos holländska Sayila fann jag en helt annan sorts hängen. Dessa stora trähängen (50 mm i diameter) har påtryckta mönster med sago- eller new age-aktiga motiv. Finns även några hängen med religiösa motiv och missa inte heller deras tvåhålspärlor med liknande dekor. Detta är lite av Sayilas särprägel, ett intressant utbud med högt och lågt, vanligt och ovanligt, som gör butiken värd ett besök.


Från Europa tar vi sedan språnget till USA där spännande Ornamentea finns. Här finns ett inte allt för stort, men naggande gott utbud av lite ovanligare smyckes- och hobbymaterial. Om du liksom jag fastnat för s k resin bezels (läs mer om det här) så är detta rätt plats att börja. Här finns dels snygga och ovanliga metallhängen i flera former/storlekar och dels Elaine Rays fina, lite rustika keramikfattningar (ceramic bezels). De har dessutom ett litet utbud av Susan Lenart Kazmers infattningar. Se dem alla under kategorin Bits, bobs + charms.


torsdag 12 mars 2009

Teknik: Lärkhuvud


Lärkhuvud (eng. lark's head), eller kostek som den ibland också kallas, är en knop som är användbar i många sammanhang. Vanligast är att göra en knop för att fästa ett hänge till ett halsband, men knopen kan också användas för att fästa trådar i t ex ett lås eller en ring för att göra trädda, knutna eller flätade smycken. En hel radda lärkhuvuden (ibland kallat svinrygg, eng. lark's head chain) används t ex i makramésmycken för att göra stadiga låsöglor eller dekorativa kanter.


Lärkhuvud (solo)
En enstaka knop är enkel att göra, se bilderna nedan. Välj en tråd som viken dubbel går igenom hålet. Är det svårt att få igenom snöret för att det är mjukt, använd en provisorisk "nål" (för mer om detta, se slutet av inlägget Nålar). Observera att du ska ha en "nål" med öppet öga eller så får du trä tillbaks nålen genom hålet när du fått igenom snöret. Samma princip används om du vill fästa knopen om en ring eller annan smyckesdel, som i princip bara är ett stort hål. Det här fungerar inte bara på hängen med en håll i en kant utan även exempelvis donuts, som har hålet i mitten.


För smyckesprojekt, som använder sig att lärkhuvuden för att göra "pärlfransar", se Fire Mountain Gem, Single-Strand Necklace, How-to Make a Tie-On Beaded Fringe Necklace (video) och Beadsmanias pärldekorerade hårsnodd. I Crystal Crochet använder Anna Nehs lärkhuvuden för att fästa fireline om maskorna i ett pärlvirkat halsband för att skapa pärlhängen. Ett lärkhuvud kan också användas för att göra tofsar som i halsbandet Irish Linen with a Tassel (pdf).

Till hängen kan du även slå lärkhuvuden med en pärlad längd eller en följsam kedja förutom textil tråd eller lädersnöre, som kanske är vanligaste.


Reverserande halvslag/lärkhuvuden på rad
Om du ska göra flera knopar på rad, som i mitt nyss påbörjade armband på översta fotot, så är arbetsgången lite annorlunda. Då slår du något som kallas reverserande halvslag. I princip är det så att du slår först halva lärkhuvudet som sedan resten eftersom du bara har en fri trådände. Notera att att varannat "slag" är åt ett håll och varannat åt ett annat: slår du alla halvslag åt samma håll får du en spiral. För mer om enkla och dubbla halvslag, se denna hemsida. Finns även förklarat på engelska hos Craftzine.

Reverserande halvslag används både i makramé och frivoliteter. Hur du gör lärkhuvudkedjor i den senare tekniken kan du lära hos Frivolitetsknuten.

Knoparna kan antingen slås tätt, som i mitt armband, eller så kan flera trådar användas för att knyta t ex armband med bågar (vilka kan dekoreras med pärlor). För ett tätt armband är du alternerar mellan två trådar, se dessa beskrivningar från Steffe (pdf). På första bilden där ser du ett armband där lärkhuvuden/reverserande halvslag slås varannan gång med röd tråd från ena sidan och varannan gång med blå tråd från den andra sidan. För fler luftiga varianter, se H. Hansen (nedersta bilden, de tre sista exemplen).

Nyhet: Ny pärlform från Miyuki


Kvalitetspärltillverkaren Miyuki har lanserat en ny form på sina småpärlor kallad long magatama bead. Pärlan skulle kunna liknas vid en magatama (bullig droppärla, 4 mm) som dragits ut så att den snarare liknar ett löv. Storleken är 4x7 mm. Eftersom pärlan består av mer glas än de runda magatama så glittrar den något mer än dessa, berättar företaget, som för tillfället tillverkar pärlan i 70 färger/finishar.

Long magatamas är en alldeles ny produkt, som bara i detta nu börjar distribueras. De beräknas bli tillgängliga på den amerikanska marknaden april eller maj.

Läs mer om pärlan, vilka färger den tillverkas i och se bilder på smycken med den på Miyukis engelskspråkiga hemsida.

Alla bilder är © Miyuki Co., Ltd, använda här med vänligt tillstånd.

onsdag 11 mars 2009

Noterat: Intressant i svenska butiker

Jag har en viss förmåga att ofta blicka mot utländska butiker, men självklart kan man också hitta mycket kul och lite annorlunda saker på betydligt närmare håll. Så här följer lite produkter jag fallit för på sistone.



Först ut är en armbandsstomme från Smyckestillbehor.se. Tillräckligt dekorativ för att kunna användas som den är, men ger också spännande möjligheter till att "pynta" med pärlor eller andra smyckesdelar. Som armring är den kanske inte helt ovanlig i sin form, men som armbandsstomme skiljer den sig från många andra. Perfekt för den som vill göra ett lite sirligare armband, men inte vill göra ett eget från grunden.



Sirlig har utökat sitt sortiment med vintagepärlor från 1920- och 1940-talet efter en resa till Paris. Där finns glaspärlor, glasknappar och pyttesmå facetterade metallpärlor (steel cuts) att sukta efter. Själv föll jag inte minst för de härliga lövformade tvåhålspärlorna, som du ser på bilden ovan.



Fru Pärla brukar ha något av det mesta och detta svarta silhuetthänge råkade jag av en slump på där. Ett fint utsirat hänge, som är både somrigt och dramatiskt. Passar även de som inte annars tycker så mycket om trä i smycken. Du hittar också rosor i samma stil i butiken och föredrar du metall finns det också silhuetthängen i metall. Dock är bara löven svarta.



Spännande halvädelstenspärlor har SuzAhlsa Design. Jag som gillar matt (frostad) halvädelsten föll för hennes frostade agat, som finns i flera färger och storlekar, och spännande "råa" färgade agat med svart antikfinish. Fina färger finns där också i stenar som blå impression jasper och soocho jade.


Sötaste ringen/ringstommen har nog Teardevil, med bevingade döskallar. Ringen finns bara i en storlek så för vissa är den idealisk som ringstomme medans andra kanske föredrar att använda den som exempelvis ett halsbandshänge.


Och när vi ändå är inne på stommar så måste ju Pärltorget nämnas. De har mässingsarmringar i inte mindre än 4 bredder, som är idealiska för att ge stadga åt pärlbroderade armband (Pärltorget säljer även Lacy's Stiff Stuff och Ultrasuede för detta ändamål). En typ av tillbehör, som annars inte alltid är så lätta att inom Sveriges gränser.


Ja, det var bara en pytteliten del av alla de olika pärlor och smyckesdelar som finns att sukta över. Nu är det snart vår och visst är även pärlgömmorna i behov av lite vårstädning så att det finns plats för nytt. För inte kan man väl få för mycket pärlor?

måndag 9 mars 2009

Mönstertips: Med smyckestenar och lim


De finns många olika sätt att använda små slipade smyckestenar (i kristall: pointedbacks). De kan infattas i silver av den som har kunskaper i silversmide, infattas i färdiga fattningar eller med metalltråd, limmas fast i gjutna smyckesdelar eller bäddas in i silverlera.

Ytterligare ett alternativ ger Wig Jig exempel på i Diamond Vines Necklace (se fotot) respektive Harlequin Bracelet. Smyckena består av metalltråd, som formats med en jig -- men med rundtång fungerar också -- så att öglor bildats. I dessa öglor, som är anpassade i storlek, limmas sedan kristaller fast.

Tips: När du limmar, glöm inte att alltid rengöra metall med sprit så att inga fettfläckar eller andra föroreningar finns kvar, som kan göra att limmet inte fäster helt. Använd lim som är anpassade till att användas på metall -- och till folierade kristaller om du använder det.


PS! För mer instruktioner till infattningar i metalltråd -- utan lim! -- se Infattning av slipade stenar med metalltråd.

Bilden använd med tillstånd från Wig Jig.

Mönstertips: Smycken av lås


Nej, det är inte smycken av blixtlås denna gång utan smycken helt och hållet gjorda av smyckeslås.

Första gången jag såg ett halsband av lås var på Craftster där smyckestillverkaren använt sig av 50 stycken springlås (springringar). Se även detta foto. Tillverkningen är enkel: varje lås fästs om öglan i nästa. På fotot ovan syns min variant i form av berlockarmband. Weggart har foto på en variant med karbinhakar/klolås och motringar.

Ytterligare en variant är S Clasp Link Bracelet, S-Linky Bracelet och Beaded Charm Bracelets, som görs av egentillverkade S-krokar/kroklås vilka länkas samman med motringar. I de förra exemplen dekoreras armbandet inte ytterligare medan man i det senare har hängt på pärlberlocker som extra dekoration.

Vill du inkludera pärlor, som berlockarmbandet ovan gav exempel på, så finns en annan typ av låssmycken där du fäster en pärla (eller flera pärlor/länkar/mellandelar) mellan varje lås, se t ex detta halsband av togglelås.

Annorlunda och roliga varianter på detta tema hittar du hos Rémundia och hennes Clasps Ring -- togglelås i peyote sys ihop till fingerringar. Mönstret är för ett togglelås egentligen, men som Rémundia säger: "I like for things to be useful, that's why this clasp can also be a ring." Därför får du också lära dig att sy om låsen till ringar.

Ett armband av sydda togglelås hittar du även hos Heatherworks: Hebe's Links Bracelet.

fredag 6 mars 2009

Mönstertips: Enkla ringar i metalltråd


Att göra ringar är ett bra sätt att börja bekanta sig med metalltråd. Dessutom ett billigt då ringar i sin enklaste form kräver en inte inte allt för stor mängd tråd och inga eller få pärlor. Ett bra sätt att använda upp enstaka pärlor eller trådändar. Här har jag samlat ihop ett antal instruktioner, främst gratisvarianter, som riktar sig till antingen till direkta nybörjare eller de som nyligen kommit igång med trådarbete.

Ringen ovan kanske ser lite mer komplicerad ut än vad den är. Jag utgick faktiskt från dessa instruktioner när jag gjorde den (men började med att göra en trefläta istället). Varianter på denna ring finner du hos Instructables, McFarland Designs och -- med en pärla -- hos Bead Studio.

Vilket för oss in på pärlringar, som tillverkas på liknande sätt. För olika variationer på dessa ringar, se Beadage Princess Ring, My Beads, Across the Pond, Keystone Jewelry, Gypsy Woman Caravan, Lampwork Wire Ring, Hippie Chic Ring, Flutterby Butterfly Ring, Turquoise Twist Ring, Higer Lover Ring, It's a Wrap Ring, Let It Bead Ring, Graceful Graphic Ring, och Double Drilled Bead Ring. Föredrar du att arbeta med knappar före pärlor, se Button My Lip Cocktail Ring samt Wire Wrapped Cocktail Rings. För ring med glassten, se Cut Out+Keep.

Som du märker kom många av varianterna från Aunties Beads. Där hittar du även en video som visar hur du gör ringarna.

Vissa ringar är fina både med och utan pärlor. Två exempel på detta finner du hos Wig Jig: Simple Jewelry Wire Ring samt Wire Jewelry Ring samt ännu ett i lindarosas Manamana Ring.

Du kan också göra ringar i friform, som hos about.jewelrymaking.com samt Wig Jig. Och när vi änd är inne på ringar helt i metalltråd kan jag även tipsa om Three Wrap Wire Ring, S Coil Wire Ring och en enkel justerbar ring samt en något mer arbetad. Även Unisex Woven Band Ring är en enkel ring, som ser komplicerad ut. Medan Justa Twist Ring ser enkel ut, men kräver flera steg.

Tycker du om coiling finns det några grundläggande ringprojekt hos DIY Network respektive JewelryLessons. Se även All Wrapped Up. Gillar du basket weave bättre, se Gailaviras Woven Adjustable Ring Tutorial. För en lite annorlunda vävd ring av kedja, se Kriss Silvas Ring of Wire. Och tycker du om soldered pendants kanske denna ring är av intresse (kräver kunskap om tennlödning).