sidor

torsdag 12 mars 2009

Teknik: Lärkhuvud


Lärkhuvud (eng. lark's head), eller kostek som den ibland också kallas, är en knop som är användbar i många sammanhang. Vanligast är att göra en knop för att fästa ett hänge till ett halsband, men knopen kan också användas för att fästa trådar i t ex ett lås eller en ring för att göra trädda, knutna eller flätade smycken. En hel radda lärkhuvuden (ibland kallat svinrygg, eng. lark's head chain) används t ex i makramésmycken för att göra stadiga låsöglor eller dekorativa kanter.


Lärkhuvud (solo)
En enstaka knop är enkel att göra, se bilderna nedan. Välj en tråd som viken dubbel går igenom hålet. Är det svårt att få igenom snöret för att det är mjukt, använd en provisorisk "nål" (för mer om detta, se slutet av inlägget Nålar). Observera att du ska ha en "nål" med öppet öga eller så får du trä tillbaks nålen genom hålet när du fått igenom snöret. Samma princip används om du vill fästa knopen om en ring eller annan smyckesdel, som i princip bara är ett stort hål. Det här fungerar inte bara på hängen med en håll i en kant utan även exempelvis donuts, som har hålet i mitten.


För smyckesprojekt, som använder sig att lärkhuvuden för att göra "pärlfransar", se Fire Mountain Gem, Single-Strand Necklace, How-to Make a Tie-On Beaded Fringe Necklace (video) och Beadsmanias pärldekorerade hårsnodd. I Crystal Crochet använder Anna Nehs lärkhuvuden för att fästa fireline om maskorna i ett pärlvirkat halsband för att skapa pärlhängen. Ett lärkhuvud kan också användas för att göra tofsar som i halsbandet Irish Linen with a Tassel (pdf).

Till hängen kan du även slå lärkhuvuden med en pärlad längd eller en följsam kedja förutom textil tråd eller lädersnöre, som kanske är vanligaste.


Reverserande halvslag/lärkhuvuden på rad
Om du ska göra flera knopar på rad, som i mitt nyss påbörjade armband på översta fotot, så är arbetsgången lite annorlunda. Då slår du något som kallas reverserande halvslag. I princip är det så att du slår först halva lärkhuvudet som sedan resten eftersom du bara har en fri trådände. Notera att att varannat "slag" är åt ett håll och varannat åt ett annat: slår du alla halvslag åt samma håll får du en spiral. För mer om enkla och dubbla halvslag, se denna hemsida. Finns även förklarat på engelska hos Craftzine.

Reverserande halvslag används både i makramé och frivoliteter. Hur du gör lärkhuvudkedjor i den senare tekniken kan du lära hos Frivolitetsknuten.

Knoparna kan antingen slås tätt, som i mitt armband, eller så kan flera trådar användas för att knyta t ex armband med bågar (vilka kan dekoreras med pärlor). För ett tätt armband är du alternerar mellan två trådar, se dessa beskrivningar från Steffe (pdf). På första bilden där ser du ett armband där lärkhuvuden/reverserande halvslag slås varannan gång med röd tråd från ena sidan och varannan gång med blå tråd från den andra sidan. För fler luftiga varianter, se H. Hansen (nedersta bilden, de tre sista exemplen).

2 kommentarer:

  1. Den här bloggen kommer jag gärna tillbaka till...

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Tack och detsamma (ja, det är ju snart helg igen ;))! Hoppas du tittar in snart igen o hittar något du gillar.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.