onsdag 5 oktober 2016

Projekt: Pärlade reflexer i form av fjärilar och sländor


Hösten är här och förutom vackra höstlöv, frisk luft och goda äpplen innebär det att dagarna blir kortare och det snart är dags att plocka fram reflexerna. Tidigare har jag tipsat om reflekterande blombroscher. Dagens tips tar oss från floran till faunan med pärlade fjärilar och trollsländor, som har vingar av reflexband. Lee Esselströms instruktioner till dessa hittar du på YLE:s hemsida.

I slutet av artikeln kan du också se en variant i form av en ängel för dig som föredrar en sådan framför flygfän.


Några saker att tänka på

För att en reflex ska vara verkningsfull så ska den dels användas rätt, dvs sitta relativt lågt ned (nederfållen på jackan, jackärmarnas slut eller på byxorna), samt ha en tillräckligt stor reflekterande yta. Tänk också på att reflexer slits och efter några år tappar de mycket av sin ljusstyrka. På Trafikverkets hemsida och hos NTF kan du få tips på hur du kontrollerar att din reflex är tillräckligt bra.Generellt sett är de traditionella hårda reflexerna bättre än mjuka reflexer (som reflexband). Mer info finns även i Trafikverkets pdf-broschyr Visa dig med reflexer.


Foto: YLE/Lee Esselström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails