måndag 1 februari 2016

Projekt: Smycken av papperslaminat

Genom att limma ihop lager av olikfärgade papper kan du skapa ett laminat som, när du sedan slipar ned kanterna, påminner om bandagat eller, vilket är mer passande, fordite. Att göra sådana här pappersstenar är ett mer eller mindre klassiskt montessoripyssel, men beroende på vad man använder sig av för material och hur man bearbetar det så kan det även passa i mer sofistikerade vuxensmycken. Men mer om det i slutet av texten.

Instruktioner till pappersstenarna, som vanligtvis görs av tonpapper, finner du hos bl. a Mark Montano, Artzcool och McGuffey Montessori School. För en variant, som använder sig av samma teknik på ett lite annorlunda vis, se Artfulann.

För den som vill ta laminattekniken lite längre och göra former, som sedan kan skäras och slipas till smycken, se Instructables, 2nd Funniest Thing och Alla. Här lamineras färgade papper med tidningspapper eller boksidor, vilket ger andra mönster.
Det finns många smyckeskonstnärer som skapat snygga smycken genom att laminera utvalda papper och använda sig av en välgjord finish, som lyfter tekniken från dagispyssel till konsthantverk. Se exempelvis Susanne Holzinger, Dorisse (Paper Statement)Christine Rozina (Eternal Paper), Jeremy May (Littlefly) och Liz Hamman.


Foton: Artzcool (övre) respektive 2nd Funniest Thing (nedre)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails