måndag 12 oktober 2015

Verktyg: 3D-pennor


Modern teknologi betyder nya verktyg och tekniker, som kan tillämpas på smyckestillverkning. De senaste åren har exempelvis laserskärning/-gravyr och 3d-skrivare fått stort genomslag, även inom smyckesområdet. Ett av de senaste verktygen, som även börjat användas av smyckesmakare, är 3d-pennan, en penna som man kan "rita" med i luften.

Den första 3d-pennan vara 3Doodler, som senare också utkommit i en ny, smidigare variant. Det är deras introduktionsvideo du kan se ovan, vilken visar hur en 3d-penna fungerar. Idag finns även flera andra märken och ytterligare är på gång (Lix, som marknadsför sig som den minsta pennan, är den som synts mest på designsajterna).

En 3d-penna kan jämföras med en limpistol, men där man istället smälter tunna plasttrådar så att man kan "rita" med dem. Men inte bara på en plan yta, materialet är sådant att man kan skapa tredimensionella föremål och "rita" i luften. Plasten som används är antingen ABS (som även används i vissa plastpärlor, speciellt sådana som pläteras) eller PLA och finns i en handfull olika färger.

Till smycken passar ABS bäst eftersom den är mer flexibel – se jämförelsen mellan plasterna här – även om den har nackdelen att osa något när den värms upp i pennan och är känslig för UV-ljus. Och att det är en petroleumprodukt, förstås. PLA har andra fördelar, som att den är en växtbaserad plast och att den fäster på olika underlag som metall och glas. Vill du "doodla" på smyckeskomponenter kan det alltså även finnas tillfällen då PLA är ett bättre val även i smyckestillverkning.

En smyckeskonstnär som tagit sig an det nya verktyget är Sofia Björkman. Du kan se ett smakprov av hennes ritade smycken här.

Vill du börja doodla egna smycken? Exempel på enklare smyckesprojekt kan du finna på Creative Worlds YT-kanal. Ytterligare ett ringprojekt hittar du här. Fjädrarna, som syns på fotot ovan hittar du instruktioner till hos Lil Blue Boo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails