onsdag 23 september 2015

För barn: Alfabetet i plaströrspärlor
Pärlplattebokstäver kan användas till mycket, från pedagogiska stavnings- och bokstavsövningar till namnskyltar och kylskåpspoesi -- och till och med smycken, som du kan se exempel på här.

Det finns två sätt att skapa bokstäver av plaströrspärlor (Nabbi, Hama, Perler etc): antingen kan du använda en speciell pärlplatta för bokstäver eller så kan du pärla på en vanlig, fyrkantig pärlplatta.

Ovan syns ett alfabet skapat av 1+1=1, som använder sig av Perler beads bokstavsplatta. Bokstavsplattor med skandinaviska bokstäver finns också, exempelvis från Playbox (bland deras återförsäljare finns bl. a. Slöjd-detaljer) och, om avsaknaden av svenska Ä och Ö inte är ett problem, Hama.

För bokstäver som görs på en vanlig, fyrkantig pärlplatta finns det många mönster på nätet, men du kan även använda dig av korsstygnsmönster, som finns på nätet eller i korsstygnsböcker -- det finns ofta minst ett alfabet i gamla mönsterböcker och det finns till och med märkböcker som enbart innehåller bokstavsmönster. Pärlaren kan förstås även "skriva" på frihand, utan mönster att följa för ett personligare alfabet.

Mönsterböckerna har oftare smala bokstäver jämfört med mönster gjorda för pärlplattor. De senare har ofta bredare bokstäver, inte minst för att göra det lättare att få pärlorna att smälta ihop väl. Ett exempel på pärlalfabet finner du hos EK Success Brands (A-Z).


PS! Ett alternativ till dessa bokstäver är att göra fyrkantiga plattor med bokstäver på, vilket du kan se exempel på hos bl. a. Emos Pärlkonst och EK Success Brands.


Foto: 1+1=1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails