måndag 22 juni 2015

Nybörjare: En påminnelse om färgnamn


Har du svårt att hitta en pärla i en viss färg, t ex en som står i mönstret eller som du köpt förr? Tänk på att namn på färger inte alltid är universella utan en pärltidning eller butik kan använda ett namn och en tillverkare/grossist ett annat. Detta är inte minst ett problem med seed beads och andra småpärlor då det finns så många nyanser och finishar på marknaden. Olika tillverkare kan ha olika namn på liknande färger/finishar så ibland handlar det om att tidningen vill ge ett beskrivande färgnamn för de som själva vill välja fabrikat när de väljer färgnamn att skriva ut.

Om mönstret utgår från ett visst fabrikat så används ibland färgkoden som alternativ eller komplement till färgnamnet. Säljare som är specialiserade på seeds använder ofta samma färgkod så att det går att söka på numret istället för färgen i deras butiker. Ibland kan artikelnumret helt eller delvis utgöras av tillverkarens kod (form, storlek och färg) för pärlan.

Inte minst på Etsy är det också vanligt att vissa säljare ger sina egna poetiska eller vitsiga namn på färgställningar, t ex thunderstorm eller raspberry swirl, och då kan det vara svårt att söka efter samma färger hos andra säljare. Anledningen här är att tillverkarna sällan har ett eget färgnamn utan bara färgkoder så säljarna får själva försöka beskriva färgerna så bra som möjligt för sina kunder. Då kör vissa på den praktiska linjen ("mörk- och ljusblå med vita fläckar") medan andra väljer att locka köpare genom fantasifulla namn ("snöfall i december"). Vi kan dock notera att säljare som använder poetiska namn ofta har praktiska sökord så det där "snöfallet" dyker upp om man söker på blått. Däremot är det inte säkert att de preciserar sig så att en sökning på t ex montana blue kanske missa en montanablå pärla.

Namn på finishar är mer konstanta, men var medveten om att inte alla använder dem eller så använder de egna ord, vilket kan göra att man missar dem vid en googling eller sökning på Etsy/eBay eller i enskilda pärlbutiker. Även här gäller att olika tillverkare kan ha olika namn på liknande finishar (jämför t. ex. travertin och picasso eller AB och rainbow).

Slutsatsen är alltså att, om du söker efter en viss färg, vara bred i dina sökningar om du har svårt att hitta just den färgnyans du letar efter. Söka på gul istället för topaz honey, även om det ger många träffar på andra gula nyanser. Ibland kanske du får skippa namnet på en finish, speciellt om den är lite udda och därför inte fått fullt genomslag (som de nyare tjeckiska glaspärlorna med en etsad, skrovlig yta), för att få relevanta träffar. Och, när det gäller seed beads, försök se om du kan använda dig av färgkoder istället för namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails