onsdag 21 januari 2015

Teknik: Trapunto i pärlbroderi

Det finns många olika sätt att skapa upphöjda pärlbroderier. Tidigare har flera olika tekniker tagits upp i Stoppat pärlbroderi -- reliefeffekter för pärlarbeten, men även om blogginlägget tog upp flera tekniker så finns det förstås alltid någon som inte kommer med. En sådan teknik som inte togs upp är vad som kanske bäst beskrivs som pärlad trapunto.

Trapunto är en quilt-/vaddstickningsteknik som går ut på att man syr ett motiv i två lager av tyg och sedan fyller mellanrummet i de olika "fickor" som bildas med fiberfyllning. Du kan se/lära dig hur det görs exempelvis här. Trapunto används ofta som det är för att skapa ett vaddstickat arbete, men det kan också användas i broderi för att skapa en reliefeffekt. Och det inkluderar alltså pärlbroderi.

I sin bloggartikel High Relief Pearl and Goldwork Embroidery visar Mary Corbet ett exempel på pärlbroderi i denna teknik i form av en ryskortodox ikon. Hon visar flera närbilder och beskriver tekniken utifrån ett arbete av Larissa Borodich. Notera att det inte är en tutorial, men utifrån beskrivningen kan du som redan har grundläggande kunskaper i pärlbroderi och trapunto lära dig tekniken.

Som du ser nedan så har brodösen valt att göra dessa reliefbroderier separat för att sedan klippa ut dem, fästa in kanterna och sedan sy fast pärlbroderiet på det underlag som resten av pärlbroderiet sys på. På engelska brukar sådana "lösa" broderade bitar kallas för slips.
Foto: Mary Corbet, Needle 'n Thread

1 kommentar:

  1. Ett intressant sätt att få reliefverkan i pärlbroderi. Jag har skaffat en ikonbild som jag tänker dekorera med pärlbroderi. Trapunto kan komma till användning, särskilt som det ser lättare ut att göra det som en separat del. I gamla Ryssland gick det åt enorma mängder av äkta pärlor som dekoration av ikoner. Tur att det numera finns alternativ. Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails