lördag 5 juli 2014

Teknik: Nål av tråd


Ibland är det inte möjligt att trä tråd på en nål eftersom den dubbla tråden inte går igenom hålet. Vissa trådar är så styva att det ändå går att trä pärlorna på dem utan problem, men andra trådar, som pärlsilke, är alldeles för mjuka och har ändar som fransar sig. Ett sätt att lösa detta är att doppa trådänden i superlim, "antifransmedel" (Fray Check etc) -- eller, som i Beadaholiques video ovan, gummi arabicum. På detta vis får man en hård trådände, som kan användas likt en nål.

Tyvärr känner jag inte till om pärllimmet som används i videon är rent gummi arabicum -- även kallat akaciagummi -- eller om det innehåller någon extra tillsats. Enligt denna sida verkar limmet bestå av enbart gummi. Gummi arabicum används, bland annat, även i akvarellmålning och kan köpas i flytande form i butiker med konstnärsmaterial. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails