onsdag 19 februari 2014

Inspiration: Sashiko med pärlor


Sashiko 2Sashiko är en japansk typ av broderi, som traditionellt sys i geometriska mönster med vit tråd på indigoblått tyg. Från början var det ett funktionellt broderi, dvs broderi som utfördes främst av praktiska orsaker än som ren utsmyckning, där brandmän, arbetare och bönder använde sig av jämna efterstygn som förstärkande stoppsöm och för att fästa lappar på slitna arbetskläder (som i Japan traditionellt var indigofärgade). Idag är broderiet mer utbrett, både geografiskt och socialt, och det används även mycket som en rent dekorativ söm. Det finns tre vanliga variationer av sashiko numer: enkel sashiko, hitomezashi och kogin (se bilder här). Modern sashiko kan broderas på både enfärgat och mönstrat tyg med tråd i en eller flera färger, men det klassiska blåvita broderiet är också fortsatt populärt.

Som med alla typer av broderi finns det pärlare som i sashiko sett en teknik perfekt att använda pärlor för. Exempel på detta kan du finna hos Nancy Eha, Nancy Nehring och här (ingen källa angiven) -- tre delvis olika sätt att tolka sashiko i pärlor. De två första använder sig av stavpärlor medan den sista använder sig av cylinderpärlor, som ger kortare "stygn".


Sashikoinstruktioner
Det finns flera tutorials, mönster och instruktioner till sashiko på nätet. En introduktion i högen finner du hos Sashiko Stitchers. I sashiko är det viktigt att placera stygnen korrekt för att få det rätta uttrycket. Stygnen ska inte bara vara jämna utan också svängas och "mötas" eller korsas på rätt sätt. En bra förklaring av detta finner du exempelvis hos Studio Aika.


Foto: Littlelixie [via Flickr.com], Creative Commons BY-NC 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails