måndag 11 mars 2013

Referens: Matcha brodergarn och pärlor

Om du vill brodera med brodergarn och pärlor där tråden ska synas så kan det vara användbart med omvandligstabeller, som matchar tråd- och pärlfärg. Det finns ett par sådan, som kan vara till hjälp för dig som använder några av de vanligaste märkena.

Tänk dock på att tabellerna är mer en guide än ett absolut svar -- i vissa fall är det, trots bredden på färgerna, inte möjligt att hitta exakta matchingar, bara väldigt, väldigt lika nyanser. Därför är det ofta upp till personen bakom den enskilda tabellen att göra en subjektiv bedömning av vilken färg hon/han tycker stämmer bäst. Olika tabeller kan därför ge olika färgrekommendationer. Med tiden kan även färgnummer ändras, vilket ytterligare komplicerar saken.

Dessutom kan nyanserna på trådar variera lite från färgbad till färgbad (i några få fall gäller detta även pärlor). Både trådens och pärlans glans -- som kan variera från matt till högglansig -- påverkar hur färgen upplevs och även olika ljuskällor kan påverkar hur färgerna upplevs. Ytterligare en sak att tänka på är att alla sådana här tabeller har ett bäst före-datum eftersom vissa färger kan upphöra att tillverkas eller, speciellt när det gäller brodergarn, kan ändra nyansen något av olika skäl. T ex så behövde DMC i mitten av 1990-talet ändra några av sina grå nyanser, som därefter blev mer blåaktiga än de var förr.

De tabeller, som du kan finna på nätet hittills är:


OBS! Tänk på att Miyuki inte har samma färgnummer för Delicas som för vanliga seeds (se tabellerna här).


Ett dyrare alternativ till tabellerna är att beställa färgkartor från respektive företag och jämföra själv, men speciellt pärlfärgkartor kan vara dyra och inte inte alltid så enkla för konsumenter att hitta. Fördelen är dock att du kan jämföra fabrikat, som det inte redan finns färdiga tabeller för. Har du redan pärlorna eller tråden du vill matcha kan du ta med den till en fysisk butik och jämföra färger på plats. På många orter är det enklare att finna en butik som säljer brodergarn än en som säljer broderipärlor och det kan därför vara bra att köpa pärlorna först över nätet.


Känner du till någon ytterligare tabell? Tipsa gärna nedan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails