torsdag 28 februari 2013

Projekt: Pärlor och smycken av katthår


Alla som har katt har nog någon gång råkat ut för problemen med oönskade katthår i sina kreationer, men man kan faktiskt använda sig av katthår som material i filtade/tovade pärlor och smycken!

Nej, jag har inte blivit tokig. Någon annan kanske -- för det är inte jag som kommit på idén. Mer än en person har tyckt det vore en bra eller åtminstone rolig idé att göra pärlor och/eller smycken av katthår. Faktum är att vissa ägnar hela Pinterest boards till katthårspyssel, det finns böcker i ämnet och det finns de som säljer katthårssmycken. Men låt oss börja från början med ett enkelt projekt.

Gratis instruktioner till hur du gör tovade katthårspärlor i olika färger hittar du på Instructables.

Kattformade katthåspärlor till mobilsmycken, örhängen, slipsnålar med mer finner du i denna japanska bok (klicka för att se bilder på pärlorna och smyckena). Faktum är att det inte är författarens enda bok om att skapa med katthår, hon har även skrivit en föregångare till boken, som är tillgänglig på engelska under titeln Crafting with Cat Hair. Denna första bok i serien innehåller bl a instruktioner till kattbroscher, vilket du kan se en bild på här (det är från det japanska originalet).

Och, slutligen, om du behöver en passande liten smyckesask till smyckena så har Etsy en gratis tutorial för dig. Projektet kommer från den engelskspråkiga boken ovan.

2 kommentarer:

 1. Du Maneki har gott om katter. Varför inte testa tillverkning av "hårbollar"? Jag menar katthårspärlor. Jag har länge funderat på att skaffa den japanska boken, den är ju bara så gullig. Min nattsvarta katt fäller som bara den. Färgen på hennes underull är inte svart som man skulle kunna tro, utan en...hm...rätt så obestämd naturfärg. Konstigt nog tycker vissa att det är ohygieniskt att använda katthår i t ex smycken. De har nog aldrig sett ett får. Milka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta jag gör ser ibland ut som katthårspärlor redan med alla katter som fäller på det. Tog fram lite tyg för att brodera på och fem sekunder senare var det en katthårsmagnet! Min anledning för att inte ha testat det själv är nog först och främst att man efter en vinter med elva katter är ganska trött på katthår. :p

   Det är intressant det där med vad som vissa tycker är fräscht (och normalt) eller ej. Speciellt om man våttovar päls så är det ju mycket renare än det mesta eftersom det valkas med såpa och vatten. Som du är inne på: vad är egentligen den fundamentala skillnaden mellan att använda katt- och hundhår jämfört med ull/hår från får, lamor, alpackor, getter (kashmir) och kaniner (angora)? Det är nog ofta en ryggradsreaktion eftersom löst katt- och hundhår oftast ses som oönskat smuts, något som skräpar ned och är avfall mer än användbar produkt. Och när något klassats som smuts är det tabu (även om vi i vårt samhälle kanske inte alltid använder just det ordet -- det finns en kvinna som skrivit mycket om smuts ur ett sociologiskt perspektiv som tar upp just detta).

   Människohår är lite samma sak: förr var det inte ovanligt i smycken, speciellt sorgesmycken, men idag ger det många äckelkänslor. Där finns det ju även en annan dimension, med ett tabu inte bara mot det soms samhället ser som smuts utan att det tar emot att använda en avfallsprodukt från en annan människa. (En text om hårkullor och deras hårsmycken är en idé jag har, som dock ännu inte är skriven eller inplanerad.)

   Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails