torsdag 6 december 2012

Referens: Amerikanska turkosgruvor

Turkos är en sten som du i princip kan finna på alla kontinenterna -- visste du t ex att ordet turkos kommer från franskan och betyder turkisk eftersom den första turkosen som nådde Europa kom från Iran via turkiska köpmän? -- men associeras kanske främst med länder som USA där är ett centralt och välkänt material i silversmycken från navajo, zuni med flera indiangrupper i Southwest.

Amerikansk turkos beskrivs ofta med namnet på den gruva stenen kommer ifrån. Du har kanske sett Sleeping Beauty turquoise i några pärlbutiker. Sleeping Beauty är namnet på en fortfarande aktiv gruva i Arizona och dess stenar är kända för sin unika färgton. Kingman är en annan känd gruva i samma delstat.

Är du nyfiken på de olika amerikanska turkosgruvorna så kan du finna en intressant karta hos Turquoise Lady. Förutom karta med exempel på turkos från respektive gruva/fyndplats har hon även lite fakta om de olika gruvorna.

För mer information om amerikansk turkos, se Mindat , Turquoise Guide och Wikipedia. Den förra sajten har också en karta över kända lokaler.

1 kommentar:

  1. Tack för tipset om Turquoise Lady. För övrigt så är jag avundsjuk på amerikanarna som kan besöka olika fyndigheter av mineral och stenar, och ta sina fynd med sig. Spännande skattjakt. Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails