tisdag 18 september 2012

Tillbehör: Örhängen -- från stift till clips


Som beskrivits här finns det en mängd olika alternativ för de som inte har hål i öronen, men som ändå vill ha örhängen. Smyckesdelarna är användbara både för att göra örhängen från grunden och för att göra om köpta örhängen.

Att göra om dinglande örhängen med krok är ofta inte särskilt svårt, bara att öppna kroken eller öglan på stiftet (på samma vis som man öppnar motringar) och istället fästa ett clips. Många clips med ögla har en liten skåra i själva öglan, som gör att de kan öppnas i de fall då man inte fäste hänget med en motring.

Stiftörhängen där själva utsmyckningen sitter direkt på stiftet kan vara lite svårare. Ett snabbt sätt att göra om örhängena skulle kunna vara att helt sonika kapa själva stiftet och fila ned det så en slät baksida bildas. Örhänget kan sedan limmas eller lödas fast på clips med en liten platta på framsidan. Tillvägagångsättet passar dock inte alla stiftörhängen, t ex inte creoler, och det kan inte göras ogjort. Handlar det om exempelvis örhängen med sentimentalt eller ekonomiskt värde så är det en drastisk lösning.

Det finns dock ett alternativ: örhängeskonverterare (eng. earring converters). De ser ut som vanliga clips, men har en hållare, som stiften kan fästas i. I vissa fall sitter hållaren i nederkanten av clipset, i andra fall är det en vertikal hållare på dess framsida (vilket kräver att stiftet måste böjas, men å andra sidan täcker mer av clipset). Bilder på båda varianterna kan du finna på t ex Etsy, eBay, Fire Mountain Gems eller Make Me Beautiful. De flesta clipsen är av typen med gångjärnsmekanism, men det finns även varianter med örskruvar -- även den senare varianten kan du se om du följer eBay-länken.

Tänk bara på att kontrollera att konverterarna är nickel- och kadmiumfria om du handlar från länder utom EU, speciellt om du ska sälja örhängena! Jag har inte själv kontrollerat detta.


PS! Det finns för övrigt även konverterare som omvandlar stift till örkrokar, se t ex denna säljare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails