Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 16 december 2011

Material: Stalaktitblommor

Quartz-288985


Om du sökt efter stenar för dina smycken så har du kanske stött på s k stalactite flowers bland alla cabochoner. Som namnet antyder kommer de från stalaktiter, det vill säga hängande droppstensformationer som skapas i grottor när olika mineraler fälls ut ur vatten som sipprar och droppar i håligheter i berglagren. Mineralerna lägger sig som årsringar runt en kärna och växer sedan tjockare och längre år efter år. Just dessa stalaktiter, som kallas blommor, är täckta med kristaller (drus), ofta ametist och/eller klar kvarts. "Stalaktitblommorna" skapas genom att dessa mer eller mindre runda, kristalltäckta stalaktiter skivas så att de bildar vad som mest av allt liknar abstrakta blommor.

Liksom geoder har de ibland hål i mitten, vilket gör dem enkla att trä på tråd eller länka med metalltråd. I andra fall få du antingen borra ett hål för upphängning eller limma fast en bail (upphängningsögla) på baksidan. Det finns även borrade pärlor (och i några fall hängen).

Notera att dessa stenskivor inte alltid kallas just stalactite flowers. En snabb koll på Etsy ger vid hand att en sökning på stalactite slice ger ungefär fem gånger så många träffar som stalactite flower -- med då är å andra sidan inte alla träffar på skivor som ser runda och blomformade ut. Stalaktitskivor kan nämligen ha många former utöver den mer eller mindre perfekt runda. Ordet druzy/drusy dyker också ofta upp i beskrivningarna. Det finns många stalaktit- och agatskivor -- inte minst i pärlform -- som sälj infärgade, vilket ger mer dramatiska färger eller attraktiva nyanser som inte förekommer naturligt. Var uppmärksam på detta när du handlar då vissa färger håller sämre än andra.



Foto: Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0 [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails