torsdag 20 oktober 2011

Material/teknik: Plasti Dip

Plasti Dip är ett gummimaterial, som främst används för att doppa handtagen på verktyg i. Den kan även användas på samma sätt som Tool Magic (Tool Magic lär bara vara ompacketerad, dyrare Plasti Dip), det vill säga för att doppa käftarna på tänger i så att de inte skaver bort färg eller gör märken i metalldelar och -tråd. Inte minst användbart vid trådarbete och chain maille. Plasti Dip finns i olika färger, men kan även blandas med pigment eller målas.

Men materialet kan även använda i smycken. Donna d'Aquino är en smyckesmakare som skapar färg i sina metallsmycken genom att doppa dem i Plasti Dip, något hon berättar om i artikeln Coloring for Metalsmiths. På Jewelry Making Daily kan du även se exempel på smycken täckta i Plasti Dip av Brenda Schweder. De använder båda metall, men det finns de som även använder sig av andra material att doppa, som i Eleanor Boltons smycken av rep. Också inom andra typer av pyssel och hobby kan materialet användas för att täcka olika objekt. Exempel och instruktioner kan du se hos Spiral Style och Minted Life. För ett smyckerelaterat projekt, se även Monica Watrous smyckesträd.

Något som är mycket viktigt att tänka på om du vill arbeta med materialet är att det inte är giftfritt och bör användas med stor försiktighet. Läs instruktioner och skyddsföreskrifter noga. Du måste ha god ventilation och skyddsmask, alternativt arbeta utomhus. Inte bara för att vädra ut farliga ångor utan också den starka doften. Det är inte ett barn- eller husdjursvänligt material. När burken väl öppnats kan Plasti Dipen lätt tjockna, även om den tillsluts väl. Det går dock att späda ut den med exempelvis toulen eller nafta. Ett bra tips är att förvara öppnade burkar uppochnervända eftersom lättflyktiga ämnen (som naftan i Plasti Dip) då inte kan sippra ut genom mikroskopiska springor i locket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails