torsdag 27 oktober 2011

Biz: Säljsajter för handgjorda smycken och pärlarbeten

Om du vill sälja dina smycken och pärlarbeten finns det olika typer av försäljningskanaler att välja mellan. Ett alternativ är att sälja via köp- och säljsajter, som fungerar som förmedlare mellan köpare och säljare. Fördelen med dessa sajter är att du inte behöver skapa en egen e-butik på en egen hemsida samt att de förmedlar kunder till dig. Det betyder inte att du inte behöver göra reklam för dig, men det kan betyda att du får kunder som annars inte skulle hitta till dig. För- och nackdelarna med att sälja via dessa sajter kan du bl a läsa om här.

Uppläggen kan variera något, men principen är att du antingen betalar kommission på sålda produkter och eventuellt en avgift för varje produkt du listar, alternativt betalar en månadsavgift för att ha en e-butik på deras sajt. Avgifter och villkor kan skilja sig så var noga med att verkligen läsa igenom allt innan du börjar sälja.

Det finns dels sajter, som är speciellt för handgjorda produkter, och dels allmänna auktions- och säljsajter. Nackdelen med de senare är att de ofta lockar till sig kunder som letar fynd, inte kvalitet, och det kan därför vara svårt att sälja handgjorda alster bland massimporterade lågprisprodukter. De sajter som tas upp här är därför endast de som profilerat sig mot just handgjort och egendesignat.

När du ska välja sajt, tänk på att jämföra saker som avgifter, besöksstatistik och omdömen från andra säljare som varit på sajten ett tag. Notera även att vissa sajter kan ställa vissa kvalitetskrav, vilket innebär att man inte automatiskt får starta en butik. Jag är osäker på om någon sajt kräver att du har företag: många accepterar såväl egenföretagare som hobbyförsäljare.


Sverige
Det finns ett antal svenska sajter att välja mellan. Eftersom jag saknar personlig erfarenhet av dem vet jag tyvärr inte vilken som är störst eller mest använd.

Adorna: Beskriver sig som en e-handelstjänst för unika och egendesignade föremål. Produkterna ska vara tillverkade eller formgivna av dig själv som säljare. Erbjuder bl a en betaltjänst så att kunder kan betala med kort via dem.

Epla: Norsk sajt, som nu även kommit till Sverige. Här säljs hantverk samt hobby- och konstnärsmaterial.

Handgjorda Saker: Här säljs handgjorda saker samt vintage och mönster. Säljaren ska vara boende i Sverige eller svensk medborgare boende i utlandet.

Hemmagjort.se: Beskriver sig som en annonssida för hobby och hantverk där produkterna är tillverkade av säljaren.

Jabbo: Beskriver sig som en kreativ mötesplats och en marknadsplats för som är handgjort. De vill vända sig till så väl etablerade konstnärer och hantverkare som hemmapysslare.

Pieces of You: Beskriver sig själva som en e-handelsplats för svenskt konsthantverk.

Signerat: Profilerar sig som designmarknaden på nätet. Alla produkter ska vara designade av dig som säljare, men får vara serietillverkade (dvs inte enbart handgjorda produkter). De har två typer av medlemsskap, silver och guld. Som guldmedlem måste du genomgå en extra urvalsprocess och nå vissa kvalitetskriterier.
Internationellt
Det finns flera internationella sajter, som lockar säljare och köpare från hela världen. De internationella sajterna är ofta större och med mer avancerad sökalternativ för köpare (t ex färgsök). Om du säljer till utlandet, var noga med att du vet vad det innebär i form av tulldeklaration, produkter som är förbjudna att exportera/importera, beskattning osv -- samt praktiska saker som betalning och fraktalternativ. Sajterna kan även ha olika regler för produkter -- utöver massproducerade och s k assembled jewellery -- som inte är tillåtna, t ex produkter som kan upplevas som kränkande (det kan röra diskriminering, politik, sex), livsmedel osv. Var också extra noga med att läsa villkor om de är skrivna på ett annat språk än ditt modersmål eftersom det är lätt att missförstå det finstilta.

Notera att det finns sajter som tillåter internationella köpare, men inte internationella säljare. Exempel på detta är brittiska Folksy och australiska Madeit. Det kan vara lite lurigt att hitta informationen om detta och du kan registrera ett konto som utlänning, vilket gör att man inte direkt märker att det inte går att öppna en butik.

Artfire: Amerikansk sajt som säljer handgjort, design, vintage och material. Här finns bl a en hel del pärlmakare och pärlare. Liksom Etsy ett bra ställe för att hitta tutorials.

DaWanda: Tysklandsbaserad europeisk konkurrent till Etsy, som finns i en tysk-, engelsk- och franskspråkig upplaga. Länken går till engelska DaWanda, men du kan lätt byta sajt genom att klicka på flaggorna uppe i hörnet. Säljer handgjort, vintage och material.

Etsy: Amerikansk marknadsplats. Troligtvis störst och mest välkänt, vilket innebär mycket besökare och igenkänningsfaktor hos konsumenterna (vilket dock ska vägas mot konkurrensen med tusentals andra smyckestillverkare). Säljer handgjort, vintage och material. Fokuserar även på communitybyggande med circles, forum osv.

Misi: Brittisk sajt med framför allt brittiska kunder. Omfattar handgjort, vintage och material.

Ruby Lane: Amerikansk sajt som fokuserar på kvalitetsprodukter och unik design -- antikviteter, vintage, konsthantverk -- med krav på så väl minimiprisnivåer för smycken som på hantverk och design (se här).

ShopHandmade: Amerikansk sajt för säljare av handgjorda produkter, hobbyrelaterade tjänster (t ex mönster, tutorials) och s k reSupplies (nya eller använda hobbymaterial). De handgjorda produkterna behöver inte vara tillverkade av säljaren själv, vilket skiljer ut sajten från övriga i listan, men massproducerade produkter är helt förbjudna.


Detta är några av de internationella sajterna, med fokus på de mest kända och som -- så vitt jag vet -- är öppna för svenska säljare. Det finns fler. En lista kan du hitta på Beads Perles, som även tar upp google- och trafikranking.


Har du några bra tips på sajter, som inte finns med i listan? Kommentera gärna.

1 kommentar:

  1. Hej Manekis! Bra sammanställning! Lägg gärna till Jabbo i din lista - den nya svenska communityn för att köpa, sälja och inspireras av handgjort. Vår inriktning är handgjort, craftivism, saker du kan göra själv och saker som bidrar till ett hållbart samhälle.

    Kika in hos oss på facebook.com/jabbo.se - fram till dess att sajten lanseras!
    fina hälsningar, Carmela från Jabbo

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails