tisdag 9 augusti 2011

Projekt och mönster: Smyckesdelar på flower loom

LoomClass.jpg


Flower loom heter de runda små "vävredskap", många gånger i plast, som oftast liknar en ring med piggar (ej att förväxla med en quick knit) eller en cirkel, på fot, med utstickande pinnar runtom. En gång i tiden var de populära för att göra garnblommor som kunde virkas ihop till sjalar, överkast, kuddar med mera. Du kan fortfarande hitta dem i vissa hobby- och garnbutiker likväl som i någon gammal sykorg. Och kan du inte hitta en så går det enkelt att tillverka en själv.

Vävarna finns i olika storlekar och de minsta passar perfekt till att göra broocher, hängen, berlocker, länkar eller andra blomformade smyckesdelar i diverse material. För du är inte begränsad till garn och tråd utan material som metalltråd och bast (en vintageklassiker) fungerar också. Det är bara att testa sig fram och se vad som känns bäst. 

En sajt där du kan läsa mycket om flower looms och daisy winders är Knitting-and.com. Här kan du läsa om olika varianter av vävar, tekniker för att linda och avsluta blommorna, varierande blommodeller, material, hur du gör din egen blomväv och mycket mer. Specifika artiklar om just smycken är: Jewellery, Mini-Fleur Instructions och Flower Brooches.

Hos Purl Bee hittar du instruktioner till en helt annan typ av blommor gjorda på en flower loom. Dessa har fyra vävda kronblad.


PS! För mer inspiration -- till smycken och andra alster -- se denna Flickr-grupp.


Foto: Jenny Ryan, publicerat i enlighet med cc by-nc-sa 2.0

1 kommentar:

  1. Åh, vad läckert -tack för tipset ..från en som älskar blommor! Eva

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails