fredag 5 augusti 2011

Biz: Uppmärksamma dina egna mönster och tutorialsDetta är första inlägget som görs under nya rubriken Biz (även om andra äldre inlägg i efterhand också fått etiketten). Detta inlägg handlar inte så mycket om att sälja som om sätt att sprida egenkomponerade mönster och tutorials. Fokus ligger på för alla tillgängliga gratisprojekt på exempelvis den egna bloggen eller hemsidan, men några av tipsen kan även fungera för betalmönster. Avslutningsvis nämns några ställen där du kan sälja betalmönster/-tutorials samt vad som gäller för publicering på denna blogg.

Social media

Det allra första tipset är att använda dig av dina  Twitter- och/eller Facebookkonton samt blogg och eventuell hemsida och/eller nyhetsbrev när du skrivit en ny tutorial för att på så sätt få ut information på bred front till alla som redan följer dig. Nämn det på olika ställen då det är långt från säkert att någon som följer dig på FB även läser din blogg regelbundet.

Du kan även publicera en bild på den färdiga kreationen på din sida på bilddelarsajter/-communities som Flickr eller DeviantART och länka till din tutorial. Där kan du också publicera din tutorial. Inte minst DeviantART har bra möjligheter att publicera hela projekt i en sekvens (medan du får dela upp den på enskilda bilder hos t ex Flickr).


Sajter som länkar till gratisprojekt
Ett bra sätt att få mycket trafik till dina mönster är att få dem omskrivna på sajter som specialiserar sig på att samla ihop länkar till just gratisprojekt på nätet. Det finns några svenskspråkiga och flera engelskspråkiga sådana bloggar -- samt även några på andra språk. Dessa sajter uppmuntrar ofta bloggare att själva tipsa om sina projekt, likväl som man kan tipsa om intressanta projekt av andra, som man hittat på nätet.

På sajter där bloggaren själv får tipsa om sina projekt finns det många gånger krav eller önskemål om en motprestation i form av att bloggaren i sin tur ska länka till sajten (ofta finns det färdiga loggor att klistra in). Tänk på att där kan finnas krav, som du måste uppfylla för att få ditt tips publicerat. Det kan omfatta saker som att din tutorial ska ha tydliga steg-för-steginstruktioner med bilder, att den är familjevänlig (ur amerikanskt perspektiv är mycket inte familjevänligt), att instruktionerna är gratis osv. Just att instruktionerna är gratis och tillgängliga för alla på nätet är ett viktigt villkor för flera av sajterna i fråga.

På svenska känner jag främst till två "projektförmedlarsajter": Mönsterarkivet och Pysseltips.se. I USA finns bl a CraftGossip, Crafzine och Totally Tutorials. De två förstnämnda tar även emot andra tips än enbart projekt, t ex inspirerande alster, kreativa idéer och liknande på din blogg/hemsida. En ny sajt, som fått viss uppmärksamhet, är Random Tutorial Generator, som också tar emot länkar till tutorials på nätet.

Engelskspråkiga sajter tar oftast bara emot projekt skrivna på engelska, men har du många och tydliga bilder, som beskriver projektet steg för steg, samt intressanta idéer så behöver språket inte vara ett problem (det säger bl a Totally Tutorials). Jag har t ex hittat recept på polska via sådana här sajter och CraftGossip har länkat till denna blogg. Om du inte skriver på engelska, men skickar in projekt kan det vara bra att infoga en översättningsfunktion på din blogg/hemsida så internationella besökare enkelt kan översätta texten. En vanlig lösning är Googles webbplatsöversättare.


Sajter att publicera projekt på
Ett alternativ till att få ditt projekt uppmärksammat via länktips är att publicera hela projektet på en sajt som exempelvis Cut Out + Keep eller Instructables. Eller för den delen DeviantART. Här lägger du upp hela beskrivningen med bilder på sajten i fråga istället för att få en länk till instruktioner på din egen sajt. Flera forum/communities tar också tacksamt gratisprojekt. Några exempel på svenska pärl- eller pysselforum som publicerar gratisprojekt är Smyckestillverkning iFokus, Nätverket Inspira, I Love Pyssel med flera.

Det finns också bloggar som inte tar emot länktips, men däremot har gästbloggare som får publicera sina gratisprojekt. Ett svenskt exempel är 365 saker du kan slöjda. Gästskribent/gästbloggare kan man bli på två sätt: antingen anmäler man sitt intresse till de bloggansvariga eller så blir man inbjuden. Olika bloggar har olika principer för om de tar emot intresseanmälningar eller enbart accepterar gästskribenter som de själva tagit kontakt med. Läs på respektive blogg vad som gäller just där och kontakta bloggansvariga om du har frågor om gästbloggmöjligheter.

Detta alternativ passar framför allt dig som främst av allt vill dela med dig av dina instruktioner snarare än att använda projektet som ett sätt att marknadsföra din egen blogg/hemsida eftersom läsarna inte automatiskt kommer att klicka sig fram till din sajt -- eller dig som saknar egen blogg/hemsida att publicera dig på. Det finns i varierande grad möjlighet att locka läsare till den egna hemsidan eller bloggen genom att i samband med instruktionerna eller i din profilinformation länka till den. Tänk bara på att först kontrollera vilka riktlinjer för länkning som finns så du inte uppfattas som någon som enbart vill göra egenreklam och locka besökare till sig snarare än en någon som vill dela med sig av sitt projekt och vara en del av communityt.

Vissa pärlbutiker använder sig av detta alternativ för att göra reklam för sin butik och sina varor genom att publicera projekt som använder de egna produkterna. För en butik är det extra viktig att göra klart för sig vilken policy sajten har angående egenreklam och butiker som forummedlemmar då det är lätt att framstå som att man gör otillbörlig gratisreklam. Är du osäker på vad som är ok, fråga först.


Marknadsföring på forum
Alla marknadsföra sig på pärlforum kräver balansgång, speciellt om du inte annars är aktiv där, och det är viktigt att först läsa igenom reglerna för respektive forum för att se vad som är ok eller inte i form av egenreklam. Det gäller framför allt om du vill tipsa om dina egna betalmönster då du har ekonomisk vinning av reklamen till skillnad från gratismönster där en länk inte uppfattas som lika "reklamig" (beroende på hur den presenteras). Vissa forum har speciella avdelningar/delforum där du kan tipsa om egna och andras tutorials. Det passar bäst att tipsa om egna tutorials på forum där du är aktiv: att komma in på ett forum bara för att tipsa om dig själv och sedan försvinna igen tillhör inte god ton och får dig att se ut som en spammare. Är du osäker på vad som är ok eller ej, hör med ägaren av/ansvarige för forumet.

Som  nämndes ovan kan du i vissa fall även publicera själva projektet på vissa forum.


Säljplatser för betalmönster
Det finns många sätt att sälja sina egna mönster direkt till kund -- att sälja till pärltidningar är ett ämne för sig, som kommer att tas upp längre fram -- men de kan delas in i två huvudstrategier: att sälja direkt från egen blogg/hemsida/e-butik eller att sälja via någon annan sajt.

Många säljer tutorials och kit via populära säljsajter som Etsy och Artfire. Det finns också säljsajter specifikt för pärl- och smyckesprojekt så som exempelvis Jewelrylessons.com och Bead-Patterns.com. Fördelen med att sälja via sådana sajter är att de är välkända och många söker sig ditt när det vill köpa mönster. Du behöver inte heller någon egen butikslösning för att sälja via dem. Nackdelen är att du måste betala en procent av försäljningspriset till dem och det finns olika krav och användarvillkor du måste följa (läs dessa noga innan du börjar sälja). På sajter som Etsy kan vem som helst öppna butik, men det finns andra mönstersajter som först måste godkänna dig och kvaliteten på ditt arbete innan du får börja sälja.

Några tips kring att sälja tuts på Etsy kan du läsa här. Det är en kort text som ger några praktiska tips bl a kring marknadsföring.

Det finns också sajter som specialiserat sig på att förmedla projekt och kurser i videoform och multimediaformat. De ger en färdig lösning för dig som vill sälja instruktioner i videoformat istället för text och bild, vilket är lättare att själv distribuera via mail. Exempel på en sajt som inkluderar stöd för videofilmer är svenska Coursio.

Att sälja via dessa sajter kan kombineras med att ha en egen e-butik eller e-försäljning via blogg. Andra föredrar att endast sälja via sin egen butik/blogg. Det kan ge större frihet och du slipper betala provision, men å andra sidan står du själv för butiks-/betalningslösning, utskick av mönstren med mera och måste locka kunder till dig i konkurrens med en uppsjö andra sajter. Att enbart sälja själv passar därför inte minst den som redan etablerat en viss kundkrets och därmed redan har viss trafik till hemsidan.

Tänk också på hur du ska distribuera mönstren: säljer du mycket kan det vara omständligt och långsamt att manuellt skicka ut pdf-filerna till varje köpare. Ett tips på hur du kan automatisera utskicken kan du läsa om här.


Vad gäller på Manekis Pärlblogg? 
Denna blogg skiljer sig från "länkförmedlarsajter" i att jag sällan tipsar om enskilda tutorials och inte förmedlar länkar till projekt på det viset, men har du skrivit ett projekt -- gratis eller betalmönster -- får du jättegärna skicka in en länk. Ett bra tips är alltid ett bra tips och det kan passa perfekt till något framtida tema. Särskilt intressanta eller annorlunda projekt får ibland egna inlägg. Däremot lovar jag inte att ditt projekt kommer att länkas till bara för att det skickas in.

Det är också möjligt att få publicera ett helt gratisprojekt i text och bild eller videoformat (i senare fallet får du själv lägga upp den på YouTube eller liknande så jag kan bädda in den här) i egenskap av gästskribent. Gästskribenter får en kort presentation med länk till ev. egen hemsida eller blogg. Även här förbehåller jag mig rätten att neka publicering om ett projekt inte anses passa bloggen eller kvaliteten är för dålig.

Du kan kontakta mig via e-post, direkt eller via kontaktformuläret på bloggen. Kontaktinformation finner du här.

Har du själv några tips till de som vill sprida sina mönster eller locka köpare till sina tutorials, dela gärna med dig av dem i en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails