Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 15 september 2010

Tillbehör: YLI jeans stitch och Gütermann knapptråd


Det finns många trådar, som passar till pärlvirkning. Bomullsgarn är ett vanligt alternativ, som ofta är både billigt och lättillgängligt. Sedan finns också dyrare trådar, sålda speciellt som pärlvirkningsgarner (t ex Miyukis virktråd). Två trådar som används av många är YLI jeans stitch och Gütermann knapptråd.

I Sverige är Gütermanns trådar de lättaste att hitta även om inte alla som för Gütermanns sortiment har just knapptråd. YLI finns, mig veterligen, närmast i England. Båda trådarna är gjorda i 100 % polyester och är relativt grova sytrådar för sömmar som ska tåla påfrestningar. Trådarna finns i flera färger och YLI finns även i olika melerade nyanser. Knapptråden säljs på vanliga trådrullar à 30 m (men finns även i större förpackningar) medan YLI säljs på större rullar om ca 200 m.

Fördelen med polyestertrådar är att de inte alltid luddar lika mycket som bomullsgarn kan göra. Syntetfiber räknas också ofta som en starkare tråd, men det sagt är det möjligt att slita sönder även de här trådarna om du tar i för hårt.

*

Fotnot: Vissa material nämns ibland mest inte nödvändigtvis för att de är de allra bästa, som står över all konkurrens, utan för att de är av ett bra märke som är vanligt där många pärlare finns (dvs länder som USA). Där du bor (t ex Sverige) kan det finnas likvärdiga märken, som bara inte blivit nämnda av den anledning att inte lika många pärlare känner till märket och förordar det på stora forum, i tidningarnas projekt osv. Med andra ord: testa gärna andra märken av god kvalitet i samma styrka och material som Gütermann knapptråd och YLI jeans stitch. Rådfråga gärna i en kunnig sybehörsbutik eller liknande. Och testa alltid tråden innan du börjar göra smycken att sälja eller ge bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails