Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 23 april 2010

Teknik: Soumak i metalltråd

Soumak eller snärjväv, som tekniken heter på svenska, är en förhistorisk och medeltida vävteknik, som använts i så väl nordiska bonader (t ex Överhogdalstapeten) som i persiska mattor. Men tekniken fungerar även bra i trådarbeten, vilket du får exempel på i denna artikel från Ganoksin, som är skriven av Barbara Berk. Berks och andras smycken av fin metalltråd var i sin tur inspirationen, som fick Jan Raven att skriva sin tutorial The Soumak Weave.

Själva grundtekniken är, som skissen i Ganoksinartikeln ger vid hand, enkel och rättfram. Det är sedan vändningarna och mellanrummen som skapar den fina och spännande strukturen och formen i vävningen. Just glesheten är kanske det som främst skiljer trådarbeten från hur tekniken ser ut vävd med garn -- jämför med dessa instruktioner (se även detta blogginlägg). Genom att du väver fram och tillbaks får du också ett annat mönster än om du enbart väver åt samma håll -- vävt cirkulärt och tubulärt utan vändningar används en i princip likartad teknik i såväl luffarslöjd som smyckestillverkning i trådarbete.


PS! För fler textila tekniker, från flätning till stickning, "omtolkade" för trådarbete, se Textila tekniker i metalltråd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails