Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 1 april 2010

Material: "Kvarts" och syntetisk kvarts


Bland avdelningen halvädelstenar går det i många butiker att finna vissa material, som inte alls är några naturliga stenar. De är istället imitationer, som av tradition ofta -- men inte alltid -- sorteras in bland stenpärlor eftersom de är just imitationer av sten och slipas i samma typ av former som stenpärlorna.

Ett exempel på detta är "kvarts", som inte alls är någon form av kvarts (som bergkristall, citrin, ametist, ametrin och rosenkvarts är) utan en imitation i glas. Därför kallas materialet ibland också kvartsglas av pärlare som vill tydliggöra vilket material det faktiskt rör sig om. Kvartsglas är mer eller mindre transparent med inslag av färg, som blandas i för att ge en melerad, randad effekt som påminner om halvädelstenspärlor. Ett arbete som alltså kräver visst hantverk för att få fina färgblandningar.


Olika kvartsglasvarianter

De vanligaste varianterna är de s k "bärkvartserna" (berry quartz): cherry quartz, strawberry quartz, watermelon quartz, pineapple quartz, blueberry quartz, tiger cherry quartz m fl. Den senare är en kombination av "tigerögafärgad" och körsbärsrosa glasmassa, som även går under flera andra namn. Cherry, watermelon och strawberry är samma typ av rosa. Utöver dessa fruktfärger finns även varianter som bruna coffee quartz och pepper quartz eller mjölkiga cloud quartz.

Det finns en mängd varianter, varav vissa är döpta efter halvädelstenar eller bara efter dess färg (t ex aqua quartz) så det kan vara svårt att ibland avgöra vad som är glas eller naturlig sten -- speciellt som vissa naturliga kvartser kan låta som "bärkvartser" (lemon quartz, strawberry quartz) och kvartsglas kan ta namn från en naturligt förekommande kvartsvariant (t ex amethyst quartz, peridot quartz, strawberry quartz).


Skilja glas från sten
För att avgöra om en kvartspärla är naturlig eller en imitation av glas finns några knep. Först och främst brukar glas innehålla små luftbubblor, speciellt som olika glasmassor blandas. Kvarts är hårdare än glas. Och naturlig kvarts kan uppvisa ett optiskt fenomen känt som dubbelbrytning, vilket du inte finner i glas eller kristall. Rent praktiskt betyder det att om du lägger en klar kvartsbit över en bild eller text kommer den att synas dubbelt genom mineralen, till skillnad från om du upprepar samma sak med glas. Se bildexempel här.

Kvartsglas borras och slipas ofta på samma vis som naturlig sten så du har inte lika stor hjälp av att kika på hålen, men om kanterna ser väldigt runda och jämna ut och saknar de små ojämnheter och naggade kanter som borrade hål ofta har, kan det vara ett tecken på att pärlan är gjord av gjutet glas.

Även om både glas och kvarts har samma huvudbeståndsdel, kiselsand, så saknar glas kvartsens kristallina struktur.


Syntetisk kvarts
Alla icke naturliga kvartspärlor är inte gjorda av enkla glasimitationer. Det finns även s k syntetisk kvarts (lab-grown quartz). Syntetisk innebär att man i ett labb skapar ett material som har samma kemiska, fysiska och optiska egenskaper som den sten man vill imitera (syntetiska diamanter är kanske det mest kända exemplet). På detta vis går det att skapa klar kvarts (bergkristall), citrin och ametist samt även blå och gröna kvartser.



Huvudsaklig källa:
Rings & Things Gemstone Index -- Lab grown quartz respektive "quartz"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails