Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 12 april 2010

Manekis projekt: Länkar och distansbommar av brads





Brads är scrapparnas namn på påsklämmor, oftast med dekorativa "huvuden". Som nämnts i Smyckestillverkning för scrappare så kan brads också användas på många olika vis i smycken. Här tänkte jag visa hur du kan göra smyckeslänkar eller distansbommar av brads. I just mitt exempel har jag valt att använda Vintajs nickelfria brads. Du kan även använda nitar för textil och läder eller Decorivets om dessa har två "ben" på varsin sida (många nitar har fyra "ben").

Här får du enbart instruktioner till hur du gör själva länkarna -- hur du sedan vill använda dem i dina smycken är upp till dig. Var kreativ! Nederst finns även en exempelbild på ett armband gjort av brads.


Material: Brads

Verktyg: rundtång, ev. nylonkäftad flacktång





1. Börja med att kika på dina brads. Ser de ut som ovan, med två ben som sticker rakt ut från kanten kan du hoppa till steg 2. Om de däremot ser ut som nedan måste du först böja ut benen och släta till dem. Det kan du göra antingen med fingrarna eller med en "nylontång". Bänd först ut benen som i mittenbilden nedan och släta sedan ut dem rakt ut.




Nu är det dags att böja till öglorna. Jag ska visa två varianter på detta: dels med öglor som ligger på länkens undersida -- passar för distansbommar -- och dels med öglor som ligger på sidan av länken, vilket passar speciellt bra om du vill göra länkade smycken.






2. Distansbommar: Ta tag i udden på det ena benet med din rundtång och böj benet inåt så att det bildar en ögla. Det kan vara lite klurigt att få den allra yttersta tippen att böja sig utan att tången slinter så ge inte upp om det inte vill sig. Ev. kan du hålla käftarna lite längre in på benet för bättre grepp, men försök se till att öglan blir så rund som möjligt.




4. Fortsätt att rulla ihop benet tills dess hela längd har rullats ihop och öglan ligger mot baksidan av "huvudet" på din brad.




5. Upprepa steg 2-4 med det andra benet. Kontrollera att öglorna känns jämnastora: det är precis som när du gör öglor på metalltråd viktigt att du placerar benen lika långt in varje gång.




6. Din länk är nu färdig.




7. Smyckeslänk: För att göra en smyckeslänk gör du en ögla som i steg 2-4, men istället för att snurra öglan inåt och under din brad så gör snurrar du öglan utåt (se bilden ovan).




8. Fortsätt snurra ihop benet tills du nått till dess "bas". I denna länk ska öglan hamna mitt på sidan. Upprepa med andra benet och din länk är klar.


Nu har du två sorters egenhändigt förfärdigade smyckeslänkar att använda i sina projekt. För ett exempel på hur du kan länka samman dem, se armbandet nedan.




OBS! Tänk på att brads inte ursprungligen är gjorda för smyckestillverkning och inte omfattas av samma regler med avseende på innehåll. Kontrollera för säkerhets skull om dina brads innehåller exempelvis spår av nickel om du är allergisk eller vill sälja smycken gjorda av brads.

1 kommentar:

  1. Vilka fina brads! Är allergisk mot
    scrapbooking, men nästa gång jag har

    vägarna förbi en hobbyshop ska jag kolla
    om jag hittar roliga smyckesdelar där.Billigt
    blir det också. Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails