onsdag 3 februari 2010

Nyhet: Swarovskis färger 2011, BeadSmithnytt och metalltrådstrender

Så här i snöovädrens tid är det skönt att kunna stanna inomhus och leka med pärlor. Idag kommer några nyhetstips från två källor till ständigt nya produkter: österrikiska tillverkaren Swarovski och amerikanska distributören BeadSmith.


Swarovskinyheter vår/sommar 2011
Nu har Crystallized -- Swarovski Elements presenterat sina nya färger och former för vår- och sommarsäsongen 2011. På kristallpärlor tillkommer klargröna Fern Green och blåaktiga Provence Lavender. Ny nyans på crystal pearls är pudriga lila nyansen Lavender.

Nya kristallhängen inkluderar bland annat spännande formerna Lotus, Ginko och Zinnia, som ingår i deras designkollektion i samarbete med Andree Putnam. Zinnia kommer dessutom i två varianter: med eller utan dekorativa hål.

Bland pärlformerna finns en konformad Artemis Bead, tvåhålspärlan Square Bead Double Hole, Wing Bead och Cubist Bead. Till Cosmicfamiljen läggs Cosmics Square Ring med sin lätt oregelbundna form. Nyhet för crystal pearls är oregelbundet runda Baroque. Sist men inte minst så lanserar de även sitt andra fusionkoncept: Ceramics. Till det kommer även två nya filigrandelar, som verkar inspirerats av snöflingor och lotusblommor.

Än så länge har nyheterna inte presenterats på Swarovskis egna konsumentsidor, men några bilder finns att kika på hos distributörer som exempelvis E. H. Ashley och INM Crystal.


Nya pärlmixar, verktygskit på resan och "magiska" hjälpmedel


BeadSmith har alltid nya, spännande produkter på gång. Nu senast har de presenterat nya pärlmixar. Förutom lite traditonellare Bead Soup med 11/0, 8/0 och 6/0 seeds samt drops, cubes och stavpärlor så har de även Bead Soup HEARTHY, som till denna mix lägger fire-polished i 4-6 mm, blommor, löv och rondeller. Bead Soup säljs i tuber om 22 g medan Heathy säljs i lite större förpackningar om 59 g.Eftersom jag själv är galen i verktyg kliar det i fingrarna varje gång jag ser ett nytt kit. Så därför måste jag också tipsa om Beader's Mini Travel Kit. För dig som ofta är på resande fot är det behändigt med en förvaring och små verktyg du lätt kan ta med dig i väskan. Det finns flera varianter på detta, färdigköpta eller egna lösningar. BeadSmith har nu kommit med ett litet kit som inkluderar spetstång, rundtång, avbitare, pincett (för pärlknytning), sax -- och ett miniatyrpärlbord.


Arbetar du mycket med flatbacks, kristaller med platt baksida, så har de även två "magiska" verktyg för dig. Magical Tray är en trekantig skål för pärlor och kristaller som har den egenskapen att om du skakar den så kommer flatbacks att vända sig med ovansidan upp, vilket gör det lätt för dig när du ska hälla ut och plocka upp dessa små stenar. För att plocka upp dina kristaller kan du sedan använda dig av Magical Pick. Detta är en av flera varianter i handeln på de pinnar, som har en lätt klistrig udd, vilket gör att du kan lyfta upp små kristaller på ett enkelt vis för att applicera på underlaget. De funkar även till exempelvis Hamas minipärlor.

Alla foton är © BeadSmith/Helby Import Co.


Trender i metalltrådssmycken
På Beading Daily idag skriver Jean Campbell om fyra trender hon ser bland smyckestillverkare som arbetar i metalltråd, kanske inte minst baserat på vad som komma skall i tidningar som Interweaves Step-by-Step Wire Jewelry. Till viss del har många nog redan sett tendenserna, t ex hur sterling silver får ge vika för ett bredare materialval, som inkluderar mässing, koppar, stål och järn. Inte minst en reaktion på finanskriser, men det ger även nya fina färger att arbeta med.

Att använda tråd med annan form än den klassiskt runda är inte heller nytt, men Jean menar att vi kommer att få ser mer av halvrund och fyrkantig tråd, som kan bli vanligare i handeln. Och då inte bara för att göra infattningar där fyrkantig och halvrund tråd är vanligt idag.

Designmässigt ser hon ett skifte från tidigare års friform och ostrukturerade former (t ex slarvsnurrar) mot prydligare och tätare trådarbeten. Täta spiraler, intrikata snurrar och sammanflätande öglor är några exempel. Teknikmässigt märks ett skifte från coiling, som varit populärt länge, inte minst bland nybörjare. Wire wrappers och coilare söker efter något nytt och finner det i textilt inspirerade tekniker som vävning (jämför luffarslöjd/trådtjack), stickning osv.

Läs mer om hennes trendspaning, se exempel och läs andras kommentarer på Beading Dailys blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails