onsdag 3 februari 2010

Lästips: Pappersfria pärltidningar

En tidning idag existerar inte bara på papper. Det finns e-magasin, som enbart kan läsas på nätet eller i e-postprogrammen, det finns gamla tidningar som samlas på CD-skivor och det finns fysiska tidningar som erbjuder elektroniska prenumerationer.


Bra eller dåligt?
Fördelarna kan vara att du kan få tag på utsålda nummer eller få en billigare prenumeration. Dessutom bidrar du inte till miljöbelastande transporter och tillverkningsprocesser. Och den moderna tekniken innebär också att du lätt kan söka efter specifika projekt eller sidor, som annars kan ta mycket tid att finna. Nackdelen kan vara att du inte kan sätta dig ned i soffan eller sängen och bläddra i en riktig tidning -- och är det något projekt du vill göra kan du behöva skriva ut instruktionerna själv om du inte kan/vill sitta framför datorskärmen. En ren e-publikation kan dessutom kännas förgänglig, den kan inte sparas på samma vis som en pappersprodukt. Men det kan också vara ett sätt för en ny aktör att komma in eller för små fanzin att publiceras.


CD-samlingar
Just nu arbetar Interweave med CD Collections, som samlar varje års nummer av sina publikationer, vilket inkluderar Lapidary Journal/Jewelry Artist, Step-by-Step Wire Jewelry, Beadwork och multi media-magasinet Cloth Paper Scissors. Med exempelvis Beadwork innebär det att du får sex e-nummer till halva priset jämfört med om du skulle köpa dem som papperstidningar från deras butik.


e-prenumerationer
Cloth Paper Scissors, Bead och Bead Trends är tre exempel på fysiska tidskrifter, som också erbjuds som billigare elektroniska prenumerationer. De kan vara alternativ till dig som vill spara pengar eller miljö, men i vissa fall kan de också betyda ett betydligt billigare alternativ för dig som vill "testköra" en ny tidning. Det blir dyrare än att köpa ett lösnummer i en svensk butik, men om du faller för tidningen kan det vara prisvärt. Är papperstidningen dessutom ovanligt dyr inklusive internationell frakt (inga namn nämnda) så kan det vara ett bra alternativ.


e-tidskrifter
Rena e-publikationer, som inte görs i tryckta upplagor, finns i två varianter: gratis- och betaltidningar. Gratis publikationer omfattar t ex Beading Times. Dessa har mycket gemensamt med bloggar: de kan läsas av alla och ligger fritt ute på nätet. Betalpublikationer inkluderar Bead Bugle och Bead-Patterns the Magazine -- den senare kan levereras antingen över nätet eller på CD via post. Precis som med vanliga tidningar kan du här få en mix av projekt, intervjuer, nyheter och fakta. I båda de nämnda fallen är det butiker som ligger bakom publikationerna. Bead Bugle säljer även projekt och artiklar styckvis.


Fysiska tidskrifter på nätet
Även tidskrifter, som enbart utkommer i tryckt upplaga, har idag dock oftast hemsidor av intresse. I varierande grad erbjuder de där både gratis- och betalmaterial som fakta, grundtekniker, projekt (inklusive videor), intervjuer, nyheter med mera. Till vissa tidningar finns även intressanta nyhetsbrev knutna: Interweave har hela sitt community Beading Daily, men mer regelrätta nyhetsbrev av intresse är de från Bead & Button, Colored Stone (GemMail) och Lapidary Journal/Jewelry Artist (FlashCard). Med flera. Till viss del bara reklam för tidskrifterna i fråga, men här kan även finnas matnyttig information likväl som gratisprojekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails