Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 8 december 2009

Mönstertips: Memory wire bortom standardmallen

Memory wire brukar inte minst vara populärt bland nybörjare då det är enkelt att trä pärlor på den, går snabbt att få till avslut och den kommer i färdiga storlekar som passar många. Oftast träs memory wiresmycken med seeds eller andra pärlor i några varv och avslutas med öglor, som pärlaren eventuellt hänger berlocker eller pärlhängen i. Inget fel på detta, men nu vill jag tipsa om lite fler varianter. Några är vanligare förekommande än andra.


Att arbeta med memory
Har du inte arbetat med memory wire förr finns där några saker att tänka på innan du sätter igång. Det absolut viktigaste är att du inte ska kapa tråden med din vanliga avbitare. Ta en kraftavbitare, som är gjord för att kapa pianotråd eller köp en speciell memory wireavbitare (memory wire cutter). Sådana kan du finna hos vissa pärlbutiker. Har du ingen lämplig avbitare så kan du bryta av tråden genom att flera gånger böja den fram och tillbaks.

Mer tips kring hur du arbetar med och avsluta memory wire finner du hos Jewelrymaking.about.com, Wig Jig och Fire Mountain Gems. Memory wire kommer i flera storlekar (och även ovala armbandsstorlekar), men huruvida dessa kan förändras eller ej kan du läsa här.

Och vet du om att Beadalon även har gett ut en bok bara om memory wire, Memory Wire Magic skriven av kända pärlaren Katie Hacker. En recension av boken finner du här.


Armband
Ett enkelt sätt att variera memoryarmband är att använda ihålig gummislang mellan pärlorna. Det ger en lite tuffare känsla och kan även förvandla ett klent memoryhalsband till en fin choker att fästa ett hänge på. Grundprincipen kan du se här. Läckra varianter på detta tema finner du i Art exhibit av Jean Yates. I Spacey Princess Cuff används gizmocoilade spirallängder på samma sätt som gummislang och hos Beading Times metallrör.

Du kan också göra dina egna polymerlerapärlor, som fungerar som långa mellanpärlor, se Fire Mountain Gems. I sin bok Designer Style Jewelry gör Sherri Haab något liknande, men då endast med en lång "sträng" polymerlera, som rullas ut runt en strumpsticka. När leran har härdats i ugn så är den ändå flexibel nog att trä på memory wiren.

Du kan även surra fast strasskedja på någon sektion av ett pärlarmband, som hos Parts Club

Bara att hänga på pärlor på hattpinnar kan göra ett tråkigt memoryarmband finare, se t ex eeBeads. Missa inte heller tjusiga Toffee Burst Bracelet.

Vill du göra breda memoryarmband, men slippa vira dem handleden som du måste göra om du klipper till flera varv memory wire? Beachy Keen Bracelet består av sju rader seeds på vars en memory wire, vilka hålls samman med enkla distansbommar (jmf detta inlägg). Även ovan nämnda Spacey Princess Cuff hålls samman med sådana smyckesdelar samt också i Get your wires in a row och i Rainbow Cuff används de efter varje pärla, vilket ger en speciell effekt.

På liknande sätt används tvåhålspärlor i det treradiga armbandet Pink Memory Wire Bracelet och i Lavender Lemonade används strass i metallfattningar. Jämför även med Bold & Beautiful. Pärlor på metalltråd/öglepinnar kan även de användas för att ge ett jämnt avstånd, se Memory Wire Cuff Bracelet och Cuff Bracelet.

Och i Modern Memory Wire Bracelet hålls de två raderna wire isär med virad metalltråd och pärlor. Trådarbete finner du även i enkla Memory Wrap Cuff och hos Beansprout Creations görs en metalltrådsvirkad längd, som fästs på memory wire. Ett maffigt armband i trådarbete finner du hos Eni Oken.

Memory wire kan även används som stomme i sydda armband. Detta ser du t ex i Thistle Braclet eller Bangle Basics. På ett mer spännande vis används den som stomme i setet Capture the turn of two centuries av Diane Hyde.


Halsband
Som jag nämnde kan det vara fint att trä gummislang på halsband och sedan bara lägga till ett hänge. För exempel på detta, se Mega Memory Wire Necklace. Men även bara wire kan passa, som i Golden Summer Nights eller Pacific Rain Necklace.

Wiren kan även träs med pärlor som matchar hängena -- Wonderful Memory är kanske det läckraste exemplet, där du också slipper överlappandet av wire då öppningen läggs framtill på halsbandet. Se även Blue Moon Choker. Faery Charming Necklace skiljer sig också något från andra memoryhalsband då en berlock hängs på ena avslutet, som sitter rakt fram, inte på sidan av halsbandet. Ett nettat halsband finns på eHow.

För en luftig variant där pärlor bara delvis täcker wiren, se Reflections of the Cross -- bead bumpers/bead cushions används för att hålla pärlorna på plats. Jag har även sett varianter med polymerpärlor och andra lätta material, som helt sonika limmats på wiren. Andra vitt skilda exempel på halsband/chokers med hängen finner du i Cascade Necklace, Crinkled Memories Necklace (där hängena är tofsar i avsluten), Memory Wire Elegance och Circle Game Crinkle Wire Waterfall Necklace.

Varvara använder memory wire i flera halsbandmönster, vilka du kan se här. Personligen gillar jag speciellt den vackra tulpanen samt Cab on the Wire II och Lilac Necklace för deras speciella, öppna form som kommer sig av att den ena änden wire blir mer nedtyngd än den andra.

En treradig choker finner du instruktioner till hos Crafty Stuff och en tvåradig, som bl a innehåller tvåhålspärlor, har eeBeads.


Hängen
Ännu ett annorlunda sätt att använda memory wire i halsband finner du i Ms. Mod där inte själva halsbandet är av memory -- det är wire i ringstorlek, trädda med pärlor, som används som hängen.

I Vivid Memory används även där ringstorleken för att göra en s k bail, upphängningsögla, till ett hänge, som träs på ett virkat pärlrep.


Övriga smycken
Fina örhängen finner du i Flowers Forever Earrings där memory wiren används istället för creolringar. Se även Bead Studio för trädda varianter.

Ringar med berlocker hittar du hos Auntie's Beads (påminner om vinglasmarkörer, men dessa sparar jag till en annan dag).

Memory wire kan även användas för att göra s k hårspiraler. Behöver du mer bilder kan du även se exempelvis Perfectly Twisted eller Squidoo.

Hur du gör diadem och hårband, speciellt till barn, finner du hos Making Friends. Denna princip kan du även skala ned så att memory wire i armbandsstorlek blir diadem till en docka, som hos Willy-Nilly Waterlily.


Flätade memoryarmband
Den enda variant jag velat ha med, men tyvärr ännu inte har hittat några bra instruktioner till är de flätade memory wirearmband, som är ymnigt förekommande på exempelvis eBay just nu. Om du tittar på bilder av dessa armband så kan du nog få en uppfattning kring hur de är gjorda ändå. I bildexemplet görs flätan med fyra grupper wire, men det går också mycket bra att dela upp raderna på tre och göra en vanlig trefläta om du föredrar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails