tisdag 1 december 2009

Manekis projekt: "Meowy Christmas" julornament






Den här lilla julprydnaden gjorde jag förra året. Det syns kanske inte så bra på fotot, men texten på julkatten lyder Meowy Christmas, därav namnet.

Den kräver inte särskilt mycket material och går snabbt att göra så den är perfekt som "sista-minutenpyssel", bara man har användbara smyckesdelar hemma. Beskrivningen tar upp precis det material jag använt, men du kan med fördel testa sådant du redan har hemma eller köpa delar som passar dig bättre. Jag har inte tagit med några steg-för-stegbilder, men hoppas att projektet ändå är enkelt att förstå.


Material till en stjärna:

48 mm guldfärgad sexuddig filigranstjärna, utstansad metall
Kattknapp, ca 4 cm hög, med genomgående hål
6 x 8 mm röd glaspärla "pebble" (alt. rund pärla)
Mässingshänge med 18 x 13 mm röd droppformad glassten
guldfärgad öglepinne eller metalltråd
pärltråd som matchar knappens färg vid hålen
Tråd för upphängning, t ex tvinnat guldfärgat snöre

Verktyg: Pärlnål, rundtång, avbitare, två spetstänger, ev. borr eller syl

Teknik: Enkel ögla/länkning.


1. Börja med att placera knappen på filigranmotivet. Flytta den över stjärnan tills den hamnar där du tycker den sitter centrerat och i rätt vinkel. Om det finns ett hål för upphängning i en av stjärnans uddar så skall detta peka rakt nedåt.

2. Sy fast knappen i filigranmotivet ungefär som du skulle sy fast en knapp på ett klädesplagg, med den skillnaden att du syr genom hålen i filigranen istället för genom ett tyg. Sy upprepade gånger, gärna så mycket att det fyller upp hålen lite, vilka då blir mindre synliga.

3. Trä glaspärlan på öglepinnen och gör en enkel rund ögla. Kapa tråden med avbitaren.

4. Öppna öglan på pärllänkens undersida (den sida där pärlan är plattast) och häng på droppen. Stäng åter öglan.

5. Länka fast pärlhänget i hålet på stjärnans udde genom att öppna öglan ovanför pärlan, trä den igenom hålet och åter stänga öglan. Finns där inget hål så kan du antingen fästa öglan om kanten på udden eller borra ett tunt hål. Har du ingen borr kan du testa att stansa ett hål med en syl eller spik och hammare.

6. Klipp en lagom lång bit av snöret för upphängning. Hur långt du vill göra det kan bero på var du vill hänga ornamentet. Ca 20, 25 cm kan vara lagom. Trä snöret genom hålmönstret i stjärnans översta udd. Här finns inget hål så du kan antingen välja att bara trä igenom hålet på ena sidan av udden mitt eller göra som jag: trä snöret från baksidan till framsidan genom hålet överst till sidan på udden (grön prick på illustrationen nedan). Trä sedan igenom hålet på andra sidan mitten (röd prick) så att snöret åter befinner sig på baksidan. Slå en knut ytterst på snöret och dra åt den.




Tips: Detta ornament har en tydlig fram- och baksida. Du kan göra baksidan prydligare genom att sy fast en likadan filigranstjärna på baksidan (med framsidan utåt förstås). Sy med en "osynlig" gyllene pärltråd, genomskinlig tråd eller guldfärgad tunn metalltråd. Det räcker att göra några stygn i mitten, som du kan gömma under knappen på framsidan. Upphängningstråden och pärlhänget kommer att göra sitt till för att hålla ihop stjärnan. Glöm inte att sy fast knappen först, men vänta med att länka fast pärlhänget. Det trär du på till sist, genom upphängningshålen i båda stjärnorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails