måndag 16 november 2009

Mönstertips: 3-1 och sicksack -- trä samman flerradiga smycken

Det är lätt att variera trädda smycken genom att göra den flerradiga eller fläta samman dem. Här tänkte jag ta upp två olika, men ändå besläktade sätt att göra halsband och armband med flera trådar som hålls ihop med pärlor. De är enkla att göra och passar därför inte minst nybörjaren.


3-1/2-1
3-1 är mitt eget namn på en typ av smycken, som antingen sys med småpärlor eller träs på vajer med stora pärlor. Eftersom jag inte kommer på ett bättre namn så använder jag detta.

Namnet till trots så kan antalet trådar som används variera. Tre är lagom för småpärlor så som de sys i Jason's Necklace (utvecklar du denna design kommer du nära Zulu flowerette chain). Två rader räcker däremot ofta för smycken i den här stilen med större pärlor, som träs på vajer. Exempel på det senare är Beadsmanias blå blomarmband, Parts Clubs chipshalsband, Sweet Sapphire Bracelet, Bubblicious Bracelet och Double Dagger Bracelet. Notera att de senare använder klämpärlor för att hålla ihop vajrarna så att pärlorna ligger tätt. Ett eldigt exempel finns även i setet Tears of Joy, som publicerades i Bead & Button June 2006. Där användes droppärlor med fire-polished som sammanhållande pärlor, se foto här.

Du kan även göra raderna "lösare" så att vajern skymtar igenom och du får lite samma effekt som i sicksackhalsband, se Woven Bridal Necklace, Electric Bluebird Choker och Tounge Tied Necklace. En lite annorlunda variant finner du hos Lily's Beads där en platt större pärla träs på en vajer och mindre pärlor på de övriga två så att de små pärlorna ligger över den stora.


Sick-sack
Sicksackhalsband och -armband görs vanligtvis med ca 3 vajrar. Du varierar mellan att trä en eller två vajrar genom varje ny pärla som träs på, vilket skapar ett nätliknande utseende, som håller samman och separerar trådarna.

Exempel på enkla tretrådssmycken finner du i Parts Clubs rosenhalsband och Copper Web Adjustable Multistrand Bracelet. Vill du göra det ännu enklar så finner du ett tvåradigt alternativ i Secret Star Necklace och vill du göra bredare smycken så har Parts Clubs bruna kristallhalsband fem rader medan Beadsmania använder sex trådar. Jämför även med något annorlunda Halsband med pärlstavar i Panduros vägledning Smycken av wire & metalltråd (s. 9).

Instruktioner till sicksack lär du även finna i de vanligaste pärlböckerna. Det finns de som emellanåt klämmer fast någon klämpärla här och var i sicksackhalsband för att förhindra att pärlorna glider framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails