Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 31 juli 2009

Teknik: Egyptian coil -- den dubbla spirallänken

Egyptian coil (ibland egyptian spiral) är det engelska namnet på en vacker kedja, som är uppbyggd av sammanlänkade dubbla spiraler. Namnet kommer från två danska författare, som mytologiserade kedjan såsom först skapad av en egyptisk guldsmed, i en bok. Dess rätta ålder och ursprung finns det olika syn på: för vissa gäller att den faktiskt är egyptisk medan andra anser den ha skandinaviskt ursprung (efter danskarna troligen).

Sant är i alla fall att spiraler är en motiv som används sedan förhistorisk tid runt om i världen. Och formen gör att smyckena du skapar kan se rustikt gamla ut likväl som elegant moderna beroende på storlek, material, extra utsmyckning, användning etc.


Instruktioner
Gratis instruktioner på svenska hittar du hos Panduro (där du även kan köpa instruktionerna i ett färdigtyckt häfte om du föredrar det. En något glesare variant, men även den fin, finns på Instructables och The Beading Gem's Journal tipsar om Tina Gaspersons gratistutorial samt visar hur du kan göra andra typer av spirallänkar som eventuellt skulle kunna användas tillsammans med egyptian coil. Betaltutorials har Marie Christine (även på Art Jewelry, där tips på örhängen ingår) och Delia Stone. Patricia Capotosto beskriver en fin variant med tråd virad om varje länk.


Variationer
I sin klassiska utformning används kedjan rakt upp och ned som armband eller halsband, men detta kan varieras. Till exempel kan du göra sektioner av bara några länkar och ha andra pärlor eller trådarbeten emellan. Som här. Riktigt korta sektioner, gärna graderade, blir även fina som örhängen (eller halsbandshängen som här).

Wire Sculpture finner du en variant på örhängen som enbart använder sig av en enda länk. Notera effekten som skapas av tvinnad tråd. Kan även hängas upp i öglan baktill istället för i spiralerna. Greta Pack lödar fast en enstaka länk på en ringststomme i sin bok Jewelry Making for Beginners (kan ses här). Hon skapar inte sina spiraler med tänger utan använder sig av ett spiralverktyg.

Du kan även fästa pärlor på hattpinnar i ögat på varje spiral (s k spiked coil). Tutorials på detta har Lisa Niven Kelly: Spiked Spiral samt Tapered Spiked Earrings. En fin variant med pärlor fann jag även här, där pärlor fästs mitt i länkarna.

En kedja i blankt silver, gärna gles, ser modern ut. En kedja i patinerad koppar, gärna tät, ser ut att vara tagen från en arkeologisk utgrävning. Vill du ha kul så testa även att använda färgad metalltråd, som på bilden här. Experimentera också med olika form på tråden och/eller spiralerna.

En bildgoogling på "egyptian coil" ger som vanligt inspiration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails