Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 15 maj 2009

Teknik/verktyg: Gummistämplar på olika material


Vanliga gummistämplar kan användas till så mycket mer än bara papperspyssel som scrapbooking och korttillverkning. Varför inte dekorera smycken och pärlor med dem också? Med rätt bläck eller färg kan du stämpla på en mängd material. Använd stämpelmotiv för att skapa ytstrukturer och bakgrunder eller låt motivet stå i centrum. Låt ett enkelt stämpelmotiv räcka -- som i mina halvtaskiga exempel ovan -- eller färglägg, embossa och/eller pynta dem efter smak.

Förutom de tips jag ger här så finns det även flera böcker om stämplade smycken, till exempel Sharilyn Millers Rubber Stamped Jewelry.


Stämplar
Det finns en mängd gummistämplar att köpa i hobby- och pysselbutiker (liksom flera av de andra tillbehör du behöver, som stämpeldynor, embossingpulver med mera). På nätet finns även shoppar specialiserade på stämplar, t ex scrappingbutiker, och har du tur finner du även intressanta små stämplar billigt i lågprisbutiker. Du kan också göra dina egna stämplar, antingen bara själva designen eller hela stämpeln. Mer om olika sätt att tillverka personliga stämplar finner du här och på Cut Out+Keep.

OBS! Glöm inte att rengöra dina stämplar när du använt dem mycket.


Bläck och färg
För papper finns det en stor mängd olika stämpeldynor/bläck att välja mellan. För embossing används ofta ett speciellt osynligt "bläck". Använd lösningsmedelsbaserat, permanent bläck som StazOn eller akrylfärg på material som glas, metall, plast med mera. Se denna text för lite mer om bläck på icke-porösa ytor. Vad du väljer beror på materialet du stämplar, vilken effekt du vill få fram och -- till syvende och sist -- vad du själv föredrar. Hör med butiken om du är osäker på vilka varianter som passar och läs även guiden på Monkey House.

I vissa fall är det bäst att försegla stämpelmotivet med epoxiharts eller spraylack (akryl) för att förhindra att motivet nöts bort.


Material
Du kan som sagt stämpla på många olika material -- så länge du anpassa bläck/färg efter underlag. Här följer några exempel som jag sett.

  • Akryl och annan hårdplast: Plast är ett kul och billigt material att stämpla på, men eftersom det har en hal yta kan det vara lite klurigt för nybörjare. Om ytan är frostad/etsad blir det lite enklare. För många exempel på färgglada akryllänkar, se The Enchanted Gallery.
  • Hartspärlor: Hartspärlor är plast, men jag valde att ge dem en egen rubrik då det handlar om lite annat än att stämpla på vilken plast som helst. Här nyttjar du färdiga pärlor, som när de torkat kan träs upp direkt på tråd för ett enkelt halsband. Eftersom pärlorna finns i många glada färger räcker det att använda svart bläck för fint resultat. Inspireras av Imagine Bracelet, Joyful Blue Earrings och Culture Cuff av Sarah Graham.
  • Plastslang: Ännu mer plast, denna gång mjukplast. I Piñata and Pearl Ex Stamp Pad Beads skapas pärlor av plastslang i varierande dimensioner, som färgas invändigt och sedan stämplas utvändigt. Slangen kapas i efterhand i lagom stora bitar.
  • Angelinafiber: Har du aldrig hört talas om Angelinafiber? Läs mer i min presentation av fibrerna. Hur du stryker fibrerna över en stämpel (du stämplar alltså inte på traditionellt vis) kan du se här samt hos Blockheads Paper Arts och smyckesprojekt finner du i Lena Blommegårds bok Angelina -- fibrer som förför.
  • Tyg och läder: Du kan även stämpla på tyg och band med bläck eller textilfärg. För exempel se Fabric Wristcuff och Carmi's Art/Life World. Missa inte heller tygpärlorna i Roll-Up Beads eller de fina hängena Patchwork Panache (s. 39) i Melinda Bartas Custom Cool Jewelry. Liksom med Angelina kan du stryka på en stämpel med sammet emellan för att skapa ett mönster. Instruktioner finns på Instructables. Exempel på tryck på läder hittar du i Layered Belt Bracelet.
  • Emalj: På Indie Fixx finns en spännande tutorial på hur du skapar mönster i dina emaljarbeten med hjälp av stämplar. Du stämplar inte med bläck eller färg utan med emaljpulver och förbehandlar stämpeln med Klyr eller liknande.
  • Keramik: Du kan stämpla på denna lera som på silverlera. Ett exempel på detta är Double-Sided Ceramic Pendant. Färdiga kermikpärlor och -bitar kan stämplas som glas.
  • Övrigt: På fotot ovan har jag förutom på glas (mosaikbit) och polymerlera stämplat på ett pärlemorhänge och en pärla av taguanöt (palm seed).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails