Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 4 februari 2009

Teknik: Tips för fiskelina och Illusion Cord

Alla som arbetat med fiskelina, Illusion Cord och liknande monofilament trådar vet att de kan vara lite bråkiga ibland. Här är några tips som kan göra det enklare att arbeta med dem:

  • Klipp av tråden i en vinkel, som du gör med band. Då får du en spetisg ände som är enklare att trä med. Klipper du däremot av tråden rakt kan det bildas en förtjockning vid "snittytan" som gör det svårt att trä på pärlor även om de har ganska stora hål.
  • Dra inte tråden mot kanten på pärlor med vassa hålkanter -- då kan tråden "krulla" sig precis som när du drar presentband mot en saxegg. Dra istället tråden rakt ut från pärlhålet så ofta du kan. Tänk på att riktigt vassa pärlor som stavpärlor kan kapa tråden.
  • Enligt Gail Jewell kan tråden även krulla sig om du drar den i en vinkel genom ett nålsöga. Även här får du trä tråden rakt genom hålet (se illustration i hennes artikel). Jag använder aldrig nål till monofilament själv så jag kan inte säg hur vanligt detta är, men det kan vara värt att tänka på.
  • Tråd som krullat sig kan göras rak igen genom att hållas och sträckas över vattenånga några sekunder.

Notera att med fiskelina avser jag här monofilamenttråd, inte spunna fiskelinor som Fireline och Power Pro.

Obs: Var försiktig med att göra smycken med fiskelina. Vissa linor kan bli sköra med ålder och gå av. Det sagt finns det andra som bara gör smycken i cross-weaving med just fiskelina utan att råka ut för detta. Trädda halsband, inte minst tyngre, som förvaras hängande kan töjas ut om de görs med fiskelina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails