Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 1 februari 2009

Teknik: Chevron chain




Chevron chain, även kallad zig-zag stitch, är en kedja som kan varieras i det oändliga. Ovan syns fyra exempel (två varianter i den blå remsan). Kedjorna sys ihop i trianglar på ett speciellt vis. I sin grundform påminner det om triangle weave, men sysättet är annorlunda och liknar mer netting. Ofta sys den bara i en rad, men den kan också sys i flera rader, som i B&B-länken längre ned.

Instruktioner på svenska hittar du hos Smyckestillverkning iFokus och, på engelska, hos Bead it Babe samt Eagle Spirit Designs, som har många olika varianter och mönster. Observera att även om grunden är den samma så kan man alltså använda olika antal pärlor, både i bågarna och i det antal som tråden passerar igenom nedanför dessa bågar. I Horace Goodhues bok Indian Bead-Weaving Patterns finns ett flertal olika varianter av kedjan, inklusive "fancy zig-zags" med picotuddar. Läs mer om boken i min recension.

Som med alla stygn går chevron att modifiera, se t ex Crystal Dewdrop Bracelet av Miwako Nara eller Berry Lariat av Dottie Hoeschen. En tubulär variant, som också visar hur du kan göra flerradiga kedjor, kan du lära dig hos beadwork.about.com. Kedjan kan också varieras så att den får en böljande form, som i Maria Rypans halsband.

Chevron chain kan användas som bas för ett franshalsband, som hos Judy's Bead World (bläddra ned till Mariana) och Eagle Spirit Designs eller för att sedan dekoreras med pärlor och/eller pärlfransar som i Beads Unlimiteds Seascape Bracelet och Pearly Dew Bracelet. Chevron kan även fästas till en "centerpiece" på ett halsband, som hos Ruby's Beadwork.

Hittills har jag främst pratat om chevron som strikt seedbeading, men som synes i mitten på fotot behöver chevron inte bara göras med småpärlor som seeds/rocaille och bugle eller drops. Det går också bra att använda större pärlor i olika form. Varje form ger dessutom kedjan en speciell karaktär. För exempel se Kiwa (samma halsband jag länkade till igår -- fler färgställningar hittar du här och här), Yvanne Hams blomarmband på Bead & Button eller Jan Christiansen/Bead-patterns.com.



PS! Det finns även en annan kedja som kallas Chevron chain, men som mer påminner om biva chain. Instruktioner hittar du hos Pärlplatsen och No Easy Beads.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails